Berlīnes kultūras karnevāls. Foto: Elizabete Lukšo-Ražinska
 
Kultūra
02.06.2019

Berlīnes "Atvērtās brīvdabas kultūras" harta

Komentē
0

Mēs esam Berlīnes "Atvērtās brīvdabas kultūras" (Berlin's Free Open Air Scene)*  veidotāji un labprātīgi apņemamies ievērot šādus principus:

"Atvērtā brīvdabas kultūra" kā kultūras vērtība un brīva telpa

"Atvērtās brīvdabas kultūras" pasākumiem un sarīkojumiem Berlīnē ir liela sociokulturāla un vēsturiska nozīme. Jo īpaši atkalapvienošanās periodā (tātad pēdējā ceturtdaļgadsimtā!) pilsētvides īslaicīga pārinterpretācija un piesavināšanās caur mūziku un citiem radošiem līdzekļiem ir attīstījusies par Berlīnei specifisku kultūras un sociālās līdzdalības formu, kas ļauj iedzīvotājiem iesaistīties savas pilsētas dzīvē. "Atvērtās brīvdabas" un pagrīdes kultūra kopumā ir veidojusi Berlīnes identitāti, tāpēc ir neaizstājama pilsētas ainavas sastāvdaļa.

"Atvērtās brīvdabas kultūra" parasti pievēršas kādai mums jau zināmai kopienai. Taču būtībā dalība ir pieejama ikvienam – neatkarīgi no dzimuma, etniskās piederības, tautības, seksuālās orientācijas, reliģijas vai sociālās grupas. Mūsu izpratnē mūzikai jārada brīvas saskarsmes telpa, kur iespējams pārvarēt jebkādas robežas. Mēs nosodām visa veida vardarbību un segregāciju. "Atvērtās brīvdabas kultūra" mums nozīmē nevis tikai "pasākumus", bet gan brīvu telpu. Šie priekšnoteikumi raksturo mūsu galvenās kulturālās vērtības.

Publiska telpa

"Atvērtās brīvdabas kultūra" aizstāv savas tiesības uz pilsētu un jo īpaši uz publisko telpu. Tas izriet no mūsu pārliecības par visu cilvēku vienlīdzību un ikviena tiesībām piedalīties kopīgās pilsētvides veidošanā.

Tāpēc mūsu pasākumos, protams, netiek prasīta ieejas maksa un nevienam netiek liegta dalība, ja vien tiek ievēroti visi principi, kas ir būtiski mūsu brīvās telpas izpratnē (dalībnieku un vides drošība, aizsardzība pret diskrimināciju utt.).

Mēs draudzīgi izturamies pret citiem publiskās telpas lietotājiem un cenšamies rast kompromisu gadījumā, ja mūsu pasākumu dēļ kāds jūtas ierobežots savu tiesību izmantošanā. Pasākumos vienmēr ir kontaktpersona, pie kuras var vērsties ar sūdzībām par troksni. Tāpat mēs garantējam cieņpilnu attieksmi pret tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem.

Tai pašā laikā mēs pieprasām atzīt, ka publiskā telpa nepastāv pati par sevi, bet tiek radīta tikai patiesi publiskas izmantošanas brīdī. Neaizskarama klusuma paradigma var kaitēt telpas publiskajam raksturam lielākā mērā nekā īslaicīga mūzikas izmantošana.

Mums ir dalībnieki – nevis viesi

Mēs neuzskatām "Atvērtās brīvdabas kultūras" dalībniekus par viesiem vai patērētājiem, bet gan uztveram viņus kā veiksmīgi koplietotas telpas līdzveidotājus. Protams, mēs rūpējamies par norises vietas vispārējo drošību un patīkamiem apstākļiem, taču vienlaikus arī sagaidām, lai ikviens dalībnieks uzņemtos atbildību par sevi un cilvēkiem sev apkārt un aktīvi piedalītos pozitīvas pieredzes radīšanā.

Mēs cienām dabu

Neskarta daba ir fundamentāls mūsu brīvības izpratnes aspekts. Tāpēc kultūras vērtību radīšanu brīvā telpā mēs tiecamies saskaņot ar tajā esošās dabas aizsardzību. Pamatnoteikums – atstāt norises vietu vismaz tādā stāvoklī, kādā to atradām (No Traces Policy). Turklāt visus mūsu dalībniekus aicinām ne tikai uzvesties ekoloģiski apzinīgi, bet arī sniegt pozitīvu ieguldījumu izmantotās telpas ilgtspējībā. Mēs ticam, ka mūzikas mobilizējošo spēku var izmantot pozitīvai kopradei, ne tikai kaitīgam masveida patēriņam.

Kultūra pār peļņu

"Atvērtās brīvdabas kultūra" darbojas bez nodoma gūt peļņu, taču, protams, mēs cenšamies segt pasākumu izmaksas. Potenciālie ieņēmumi tiek izmantoti, lai segtu aprīkojuma, materiālu, transporta, elektrības, atkritumu izvešanas izdevumus. Mēs rīkojam "Atvērtās brīvdabas kultūru", lai sniegtu ieguldījumu savai kopienai un uzturētu tādu sociokultūras formu, kas var tikt īstenota tikai apstākļos, kur komercija nepastāv vai ir radikāli mazināta. Kultūras svinības vai kopienas saieti nav mūsdienu kapitālisma produkti, tie ir seni cilvēces kultūras elementi. Brīvi pieejamus, pašorganizētus bezpeļņas pasākumus nevajadzētu uztvert kā pieļaujamu izņēmumu, bet gan kā standartu. Īpaši stingri tas būtu jāuzsver pilsētplānošanā, lai nodrošinātu publisko telpu lietojumu pēc iespējas dažādākos veidos. Ir jāierobežo svinību kultūras augošā konfrontācija ar konfliktiem un atbilstošiem komerciāliem ierobežojumiem.

Nē masu sarīkojumiem

Mēs pievēršam lielu uzmanību ilgtspējai un, izplatot informāciju par saviem pasākumiem, rūpējamies, lai nepārslogotu pieejamo telpu un garantētu drošību. Masu pasākumi un sekošana mākslīgi uzpūstām tendencēm neatbilst mūsu kultūrai. Masu pasākumus, kas rīkoti galvenokārt komerciālu iemeslu dēļ, mēs neredzam kā daļu no mūsu kultūras. Mūsu pamatprincipi ir pašorganizācija un aktivitātes atbilstoši nelielā mērogā.

 

*Oriģinālais nosaukums, kas tiek lietots gan hartas angļu, gan vācu valodas versijā ir "Free Open Air Scene". "Atvērtās brīvdabas kultūra" ir "Satori" redakcijas latviskojuma versija.

No angļu valodas tulkojusi Daina Tabūna.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!