Redakcijas sleja
26.04.2013

Grēks nepiedalīties

Komentē
1

Dažādos laikmetos, dažādās reliģisku vai filozofisku sistēmu ietvaros grēka jēdziens vienmēr ir vilinājis un satraucis cilvēku prātus. Iedzimta nepilnība vai apzināts pārkāpums, vājuma izpausme vai pārdroša sacelšanās pret morālu likumu – grēks ir traktēts dažādos veidos, taču aizvien bijis svarīgs jēdziens, kas ļauj skaidrot un aprakstīt cilvēka uzvedību nozīmīgās, kritiskās dzīves situācijās. Ne velti Dante, iekārtojot savu kosmogonisko elles loku struktūru, veidojis to kā lejupejošu ceļu cilvēka dvēseles tumšakajās dzīlēs, kur atradis aizmetņus ikvienam lielam un briesmīgam grēkam, taču ikviena grēku klasifikācija pēc būtības ir ne tikai krišanas, bet arī iespējamās sevis pārvarēšanas un savas nepilnības izlabošanas ceļa karte. Un tas sasaucas ar priekšstatu par cilvēku, kas ir kaut kas labojams – par cilvēku kā potenciālu, nevis galīgu un pabeigtu būtni. Un tas pat visgrūtākajos laikos ir devis cilvēkiem cerību un spēku.

Mēs esam nolēmuši pieskarties tik smagai tēmai, lai lekciju cikla ietvaros gūtu iespēju parunāt par ļoti dažādām un atšķirīgām mūsu kultūras izpausmes formām, lai mēģinātu atrast senos, arhetipiskos morāles jēdzienos mūsdienīgu un aktuālu saturu. Šī pieeja atbilst arī kustības "Mans Doms" iecerei padarīt Rīgas Domu par mūsdienīgu un aktuālu kultūras centru Rīgas kartē, neierobežojot to tikai ar vēsturisku, reliģisku vai arhitektonisku funkciju, bet dodot vietu arī pavisam šodienīgiem mūzikas, mākslas, filozofijas un sociāliem notikumiem.

Šodien piedāvājam mūsu autora un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docenta Ivara Ījaba lekciju par grēka un politikas attiecībām. Šī bija pirmā lekcija, kas tika nolasīta pirms divām nedēļām, nākamo pirmdien Haralds Matulis runās par tēmu "Filozofija – laba dzīve vai lepnība?" Maijā paredzētas Arta Sveces un Ditas Rietumas lekcijas – par cilvēka grēku projekciju priekšstatos par dzīvniekiem un septiņu nāves grēku atspoguļojumu  kino. Apmeklētāju skaits šajās lekcijās ir ierobežots, tāpēc lūdzam interesentus pieteikties savlaicīgi – sazinoties ar kustības "Mans Doms" koordinatoru Gati Vectirānu un sekojot informācijai portālos mansdoms.lv un satori.lv.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!