Aktualitātes
07.03.2017

Grafiti mākslinieks Benksijs atvēris viesnīcu ar "pasaulē sliktāko skatu"

Komentē
0

Britu grafiti mākslinieks Benksijs Izraēlā dibinājis viesnīcu "Walled Off", kas novietota pie bēdīgi slavenās Izraēlas un palestīniešu teritorijas atdalošās sienas, vēsta "The Guardian".

"Sienas pašreiz ir modē, taču tās man patika, ilgu laiku pirms [Donalds] Tramps tās padarīja stilīgas," preses paziņojumā apgalvo Benksijs. Savu anonimitāti rūpīgi sargājošais mākslinieks uz Bētlemi pirmoreiz devās pirms vairāk nekā desmitgades, atstājot uz barjeras vairākas gleznas, kuras laika gaitā pašas kļuvušas par tūristu iecienītu mērķi.

Bētlemē esošā viesnīca "Walled Off" vienlaikus ir naktsmājas, muzejs un galerija. Tā piepildīta ar dažādiem mākslas darbiem un pauž viesnīcas īpašnieka – Lielbritānijas ielu mākslinieka Benksija – kritisko attieksmi pret Rietumkrastā pastāvošo situāciju un Lielbritānijas iesaisti tajā. Tāpat mītne iecerēta kā Rietumkrasta atbilde dārgajām pieczvaigžņu viesnīcām "Waldorf", sniedzot ceļotājiem no luksusa galamērķiem atšķirīgu pieredzi.

Kādreizējas keramikas darbnīcas telpās iekārtotās viesnīcas luksusa numuriņā esošo burbuļvannu ar ūdeni piepilda ložu caurumiem klāta ūdens tvertne, savukārt budžeta numuriņu viesi var gulēt divstāvu gultās no kādreiz pamestām armijas barakām. Caur dažu istabiņu logiem paveras skats uz Bētlemes sienas betona plāksnēm, kamēr no citiem numuriņiem var redzēt fortus un tālumā, uz pauguriem, – nelegāli izveidotu izraēliešu ciematu. Kā ironizē Benksijs, "no šīs viesnīcas paveras visu laiku sliktākais skats", turklāt tās desmit istabās saule spīd tikai 25 minūtes dienā.

Daudzas augšstāva telpas rotā Benksija mākslas darbi. Vienā no istabām Izraēlas kājnieks un palestīniešu protestētājs viens otru dauza ar spilveniem, spalvām lidojot pa gaisu un piezemējoties gultā, uz spilveniem. Vēl kādā istabā gepardu bars ielenc dīvānu ar zebras ādas apdruku, iekšām lienot ārā no viena spilvena. Plauktos atrodas grāmatas ar ironiskiem nosaukumiem, piemēram, "A Room with a View" un "Cage me a Peacock".

Lai veicinātu diskusiju, viesnīcā atrodas galerija, kurā izstādīti palestīniešu mākslinieku darbi. Izstādes kurators Hūsni Alkatībs Šehada vēsta, ka šī ir pirmā šāda veida izstāde Bētlemē un tā ir iespēja māksliniekiem, kuri nevar brīvi ceļot, sasniegt plašāku auditoriju.

Benksija slava, visticamāk, panāks, ka visi numuriņi pastāvīgi ir izīrēti, taču mākslinieks vēlas, lai apmeklētāji viesnīcu pamestu ar kaut ko vairāk nekā vienīgi selfiju – paziņojumā presei Benksijs teica, ka "viesnīca ir trīs stāvus augstas zāles pret fanātismu".

Izraēliešiem ir aizliegts šķērsot palestīniešu teritorijas. Lai gan Benksijs ir izraudzījies Izraēlas armijas kontrolētu vietu, kas sniedz izraēliešiem tiesības tur uzturēties, Bētlemē var nonākt, tikai dodoties cauri palestīniešu teritorijām. Viesnīcas komanda tāpat cer, ka izraēlieši, kuri reti redz gan barjeru, gan palestīniešu pilsētas, tāpat kļūs par apmeklētājiem, pat ja tas nozīmētu pārkāpt likumu.

Viesnīca pirmos viesus uzņems 20. martā, un rezervācijas var pieteikt "Walled Off" mājaslapā. Vairāk foto no viesnīcas var apskatīt Benksija mājslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!