Aktualitātes
15.10.2013

Grafiti mākslinieks Banksijs Ņujorkas Centrālparkā īstenojis neparastu akciju

Komentē
0

Viens no pasaules slavenākajiem grafiti māksliniekiem Banksijs (Banksy) vakar Ņujorkā īstenojis neparastu akciju, kuras ietvaros pārdevis Centrālajā parkā savus tūkstošiem dolāru vērtos mākslas darbus par nieka 60 dolāriem.

Darbi bijuši pieejami kādā parastā tirgošanas stendā, un Banksijs šo notikumu nekādi nebija afišējis, tāpēc cilvēki, kuri iegādājās šos mākslas darbus, visticamāk, pat nenojauta, ka savā īpašumā ieguvuši slavenā ielu mākslinieka radītos darbus.

Vien šodien Banksijs savā interneta mājaslapā ierakstījis ziņu, ka vakardien Centrālparka tirgošanas stendā tirgojis savus audeklus par 60 dolāriem. Savā ierakstā Banksijs arī akcentējis to, ka šī bija vienreizēja akcija – ne šodien, ne arī kādu citu dienu viņa darbi šajā vietā vairs nebūs nopērkami.

Visas dienas laikā pārdoti vien daži Banksija darbi, turklāt daļa no pircējiem vēlējās tos iegādāties par zemāku cenu. Augstāk attēlā redzamais cilvēks, visticamāk, nav pats mākslinieks, lai gan viņa patiesā identitāte plašākai sabiedrībai nav zināma. Savu akciju mākslinieks iemūžinājis videoklipā:

Banksijs ar grafiti mākslu visintensīvāk aizrāvās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, taču joprojām viņa darbi ir atrodami visur pasaulē. Pēdējos gados mākslinieks aizrāvies arī ar provokatīvām mākslas instalācijām. 2006. gadā Kalifornijas Disnejlendā, pie dzelzceļa sliežu atrakcijas, mākslinieks slepus uzstādījis oranžā Guantanamo koncentrācijas nometnes ieslodzītā tērpā ģērbtu cilvēka figūru ar maisu galvā, tādā veidā pievēršost uzmanību ieslodzīto liktenim nometnē. Banksijs guvis plašu ievērību arī ar dažādām citām nesankcionētām akcijām, piemēram, mūzikas ierakstu veikalos kompaktdisku kārbiņās Parisas Hiltones singla vietā ievietojot savu kompaktdisku ar satīriskiem Hiltones dziesmu aranžējumiem vai muzejos slepus izkarinot savas variācijas par klasiķu darbiem. Viņa mākslas darbi ir satīriski un skar politikas, kultūras un ētikas tēmas.
 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!