No kreisās: Lilija Berzinska, Māra Zālīte, Uldis Bērziņš, Guntars Godiņš un Haralds Matulis (foto: Ģirts Raģelis)
 
Aktualitātes
26.04.2019

Godalgoti Latvijas Literatūras gada balvas 2019 uzvarētāji

Komentē
0

Ceturtdien, 2019. gada 25. aprīlī, Sūkņu stacijā Rīgā  notika Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tika paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikti speciālbalvas ieguvēji, kā arī godināta Latvijas Literatūras gada balvas – mūža balvas – ieguvēja, Londonā dzīvojošā dzejniece un atdzejotāja Velta Sniķere.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojumā par LALIGABAS balvas ieguvēju nominācijā "Labākais dzejas krājums" atzīts Ulža Bērziņa dzejoļu krājums "Idilles", kas nācis klajā apgādā "Neputns", redaktors – Kārlis Vērdiņš,

nominācijā "Labākais prozas darbs" laurus plūca Māras Zālītes romāns "Paradīzes putni", kas nācis klajā apgādā "Dienas Grāmata", redaktore – Gundega Blumberga,

nominācijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" triumfēja Guntara Godiņa latviskotais igauņu eposs "Kalevdēls", ko izdevis apgāds "Neputns", redaktores: Sandra Godiņa un Antra Bula,

nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" par balsojuma līderi kļuva Lilijas Berzinskas grāmata bērniem "Skelets skapī", ko izdevis apgāds "Dienas Grāmata", grāmatas redaktore – Gundega Blumberga,

nominācijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Haralda Matuļa stāstu krājums"Vidusšķiras problēmas", kas nācis klajā apgādā "Mansards", redaktors – Arvis Kolmanis.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas "Mājo" veidotās LALIGABAS lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā. Balvu ieguvēji visās nominācijas saņems žurnāla "Domuzīme" abonementu 2019. gadam.

LALIGABAS speciālbalva tika pasniegta par īpašu veikumu lībiešu literatūrābilingvālo dzejas krājumu "Trilium / Trillium" lībiešu un angļu valodā. Tā autori ir lībiešu dzejnieki Baiba Damberga, Valts Ernštreits un Ķempju Kārlis, atdzejojumu angļu valodā radījuši Uldis Balodis un Raians van Vinkls. Krājums tapis, Latvijai gatavojoties viesu valsts statusam Londonas grāmatu tirgū 2018.gadā, krājuma izdevējs – biedrība "Līvõ Kultūr sidām". Speciālbalva 750 EUR piešķirta biedrībai lībiešu kultūras attīstībai.

Pasākumā tika sumināta šā gada Mūža balvas laureāte – dzejniece un atdzejotāja Velta Sniķere. Balva 3000 EUR apmērā piešķirta par izcilu un spilgtu ieguldījumu Latvijas dzejā un atdzejā, dzeju lasījumos atklājot vārdu sinerģijā ar roku kustību veidotām zīmēm, ko jogas praksē dēvē par mudrām. Dzejnieces un jogas skolotājas Veltas Sniķeres dzeju mēdz pielīdzināt mantrām, kas lakoniskos valodas tvērumos atklāj visa esošā būtību un savstarpējo saikni. V.Sniķeres atdzejojumā angļu valodā klajā nākusi Andreja Eglīša, Vizmas Belševicas, Zinaīdas Lazdas u.c. autoru dzeja, 2019. gadā angļu valodā izdotas arī latviešu dainas.

Ziņu portāla "Delfi" balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts  Guntara Godiņa igauņu eposa "Kalevdēls" latviskojums, savukārt Māras Zālītes romāns "Paradīzes putni" izpelnījās grāmatu tīkla "Jānis Roze" atzinību kā visvairāk pirktais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Ar visiem balvai nominētajiem darbiem var iepazīties šeit.

Šogad pirmo reizi LALIGABA aktīvi sadarbojās ar grāmatu blogeriem, izsludinot LALIGABA grāmatu lasīšanas un atsauksmju publicēšanas konkursu. Par spilgtākajiem un aktīvākajiem grāmatu blogeriem tika atzīti Līva Alksne, Austra Pudāne un biedrība "Caelum", kā arī virkne Rīgas Franču liceja skolēnu, kas blogu veidoja skolotājas Litas Silovas vadībā.

Šī gada balvas sauklis ir "Visam nav robežu", uzsverot iztēles bezgalīgo ceļojumu literatūras visumā, vizuālo identitāti veidojis mākslinieks Mareks Hofmanis. Balvas pasniegšanas ceremoniju veidoja publiciste Anete Konste, teātra un kino režisore Marta Elīna Martinsone, arhitekts un scenogrāfs Ivars Veinbergs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone. Pasākumu vadīja aktieri Inga Alsiņa-Lasmane un Gatis Maliks, par kosmiski muzikālām intermēdijām rūpējās Sniedze Prauliņa.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

Par balvas norisi kopīgi rūpējas, to organizē Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!