Foto: Inese Kalniņa
 
Aktualitātes
30.05.2019

"Free Riga" izsludina pieteikšanos diviem ielu mākslas konkursiem

Komentē
0

Gatavojoties pasākumam "Urban poetry’19", kas šogad mūsdienu mākslas foruma "Baltā nakts" ietvaros atkal notiks urbānajā vidē – Tallinas ielas kvartālā, "Free Riga" izsludina pieteikšanos otrajam "Street Art Slam" konkursam, kā arī aicina cilvēkus iesūtīt pilsētvidē pamanītus un atmiņā palikušus tekstus, lai izveidotu jau trešo "Gaismas stencilu" uz kādas no kvartāla fasādēm.

"Biedrības "Free Riga" misija ir apdzīvot Rīgas tukšās ēkas, dodot tām nozīmīgu pievienoto vērtību – atverot šīs mājas kultūrai un sociālajai uzņēmējdarbībai, tā dodot impulsu urbānās vides attīstībai pavisam konkrētā veidā. Mēs radām vidi, kurā cilvēkiem būt, satikties, veidot jaunus kontaktus un iegūt jaunas pieredzes. Tallinas ielas kvartālā cilvēks satiek cilvēku, pats sevi, laikmetīgo mākslu un, pašam nemanot, nokļūst jaunā mentāli emocionālas pieredzes teritorijā. Tāpēc ir tikai pašsaprotami, ka arī šogad mūsdienu mākslas forumā "Baltā nakts" mēs vēlamies turpināt pērn "Urban poetry’18" iesākto – pie mums notiks trīs spilgtas un nepieradinātas ar ielu kultūru saistītas aktivitātes," stāsta kvartāla kurators Kaspars Lielgalvis.

7. septembrī "Urban poetry'19" ietvaros Tallinas ielas kvartālā notiks gaismas objekta "Gaismas stencilu" svinīgā atklāšana, starptautiskais "Street Art Slam" jeb pilsētvides mākslas konkurss, kura laikā 12 dalībnieki veidos savus mākslas darbus un spoken word dzejas performances kopā ar mūziķu improvizācijām.

Lai "Gaismas stencilu" varētu tapt, rīdzinieki un pilsētas viesi tiek aicināti būt vērīgi un pamanīt tekstus, ko kāds anonīms radošais gars ir atstājis uz kādas no pilsētvides plaknēm, nofotografēt šo uzrakstu un kopā ar vietas adresi atstāt Tallinas ielas kvartāla feisbuka profila pasākuma "Urban poetry'19" komentāros pie ziņas par uzsaukumu.

Tekstus būs iespējams pieteikt līdz pat 17. jūnijam, pēc tam īpaši šim nolūkam izveidota žūrija – māksliniece Maija Kurševa, dzejniece Marija Luīze Meļķe, dzejnieks Sergejs Timofejevs, hip-hop mākslinieks Ozols, literāts Rihards Bargais – atlasīs 10 pašus labākos tekstus, un ikviens varēs balsot par savu favorītu no 26. jūnija līdz 8. jūlijam "Urban poetry'19" feisbuka lapā. Teksts, kurš uzvarēs, pārtaps neona gaismas objektā uz kādas no Tallinas ielas kvartāla ēkas sienām un tiks svinīgi atklāts "Baltajā naktī".

Tāpat kā pērn "Baltajā naktī" vairākas Tallinas ielas kvartāla fasādes iegūs jaunu seju – arī šogad organizatori gaida pieteikumus no dažādās tehnikās strādājošiem māksliniekiem, ne tikai no spray-paint tehnikas virtuoziem, kuri vēlētos piedalīties jau otrajā "Street Art Slam", radot mākslas darbus uz sienām šajā kvartālā.

Lai pieteiktos dalībai, mākslinieki tiek aicināti sūtīt savu portfolio uz [email protected] līdz 17. jūnijam. Nākamajā dienā žūrija atlasīs 12 dalībniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un, iespējams, vēl kādas citas valsts. Žūrijas komisijā būs komiksu žurnāla "Kušs" galvenais redaktors Dāvids Šilters, laikmetīgās mākslas projekta "Melnie Caurumi" mākslinieciskais vadītājs, Tallinas ielas kvartāla kurators Kaspars Lielgalvis, Sanktpēterburgas labdarības mākslas projekta un kolektīva "VETKA" dibinātāja, street art konkursu organizētāja Krievijā Marija Kudaševa, Viļņas starpdisciplinārās mākslas asociācijas laikmetīgās mākslas galerijas "Sodu 7" mākslinieciskā vadītāja Lina Rukevičiūte Vejai, igauņu mākslas vēsturnieks un kurators Indreks Grigors.

Pēc 18. jūnija slama organizatori sazināsies ar visiem dalībniekiem, lai noskaidrotu, kas katram nepieciešams un uz kurām fasādēm mākslas darbiem tiks lemts tapt radītiem. Tāpat kā pērn, visu darbu izveidošana notiks vienlaicīgi – pusastoņos vakarā būs starts, pusvienos naktī – finišs. Uzvarētāju noteiks tautas jeb "Baltās nakts" apmeklētāju balsis. Tāpat kā pērn, balsošana noritēs īpašā aplikācijā līdz vieniem naktī. Organizatori informē, ka pagaidām balvu fondā ir 500 eiro, taču tiek strādāts, lai līdz septembrim to palielinātu.

Paralēli "Street Art Slam" dažādās vietās Tallinas ielas kvartāla teritorijā norisināsies "spoken word" jeb runātās dzejas performances, kuras izpildīs vairāki dzejnieki no Latvijas, Krievijas un Anglijas kopīgi ar mūziķiem 3 stundu ilgā improvizācijā, uzstājoties turpat uz skatuves Tallinas ielas kvartāla laukumā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!