Katedrāles fasāde pirms atjaunošanas. Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
28.05.2019

Francija pieņem likumu par Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu

Komentē
0

Francijas parlamenta augšpalāta pirmdienas vakarā pēc ilgām debatēm pieņēmusi likumu par Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana pēc pagājušajā mēnesī notikušā ugunsgrēka, ziņo mediji.

Pretrunīgi vērtētais likumprojekts paredz pēc iespējas ātrāk uzsākt katedrāles rekonstrukciju, taču kritiķi norāda, ka tajā pieļautas būtiskas atkāpes no vides un mantojuma aizsardzības prasībām, kā arī publisko iepirkumu normām. Likumprojektu jau iepriekš pieņēmusi parlamenta apakšpalāta, taču, kā ziņo mediji, augšpalāta to apstiprinājusi "ar izmaiņām", lai arī sīkāka informācija par veiktajiem labojumiem netiek sniegta.

Jau vēstīts, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons ir apsolījis katedrāli atjaunot piecu gadu laikā, lai gan daudzi eksperti uzskata to par pārāk ambiciozu mērķi. Makrons arī izsludinājis starptautisku arhitektu konkursu katedrāles smailes atjaunošanai, pieļaujot, ka tās veidols varētu arī mainīties. Vienlaikus, kā liecina aptaujas, lielākā daļa francūžu vēlas, lai katedrāle tiktu atjaunota precīzi tāda pati, kāda tā bija pirms ugunsgrēka.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās 15. aprīlī, nopostot lielāko daļu katedrāles interjera, jumtu, kā arī ikonisko 96 metrus augsto torni. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, kā arī lielāko daļu dievnamā esošo mākslas darbu. Kā uzskata izmeklētāji, ugunsgrēks sācies nejauši.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!