Foto: Lietuvas Geju līga (LGL)
 
Aktualitātes
11.06.2019

Foto: Viļņā aizvadīts līdz šim vērienīgākais Baltijas praids

Komentē
0

No 4. līdz 9. jūnijam Viļņā norisinājās Baltijas praida nedēļa, kuras centrālo notikumu – krāšņo un dzīvespriecīgo gājienu pa vecpilsētas ielām – saskaņā ar organizatoru aplēsēm apmeklējuši ap 10 000 cilvēku, līdz ar to šim kļūstot par vislielāko Baltijas praidu vēsturē.

Gājienā piedalījās LGBT+ kopienai piederīgie un viņu draugi gan no Baltijas valstīm, gan Azerbaidžānas, Polijas, Krievijas, Izraēlas un citām zemēm. Tāpat dažādību un vienlīdzību gājienā atbalstīja nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi, atsevišķas politiskās partijas un vēstnieki, savukārt pret gājienu protestēja vien daži desmiti "ģimenes vērtību" aizstāvju, ļaujot pasākumam noritēt bez starpgadījumiem.

Baltijas praida mērķis ir gan svinēt LGBT+ kultūru, gan pievērst uzmanību nevienlīdzībai, tāpēc līdzās varavīksnes krāsas karogiem gājiena dalībnieki nesa plakātus ar uzrakstiem "Vienlīdzīgas tiesības nevienam neko neatņem", "Nelieciet cilvēkus rāmjos", "Vai es balsoju par tavu laulību?", "Mīlestība ir visiem" u.c. Pašlaik Lietuvā nav pieņemts partnerattiecību likums, taču šī gada janvārī Lietuvas Konstitucionālā tiesa lēma, ka valstij ir juridiski jāatzīst aiz tās robežām noslēgtas viendzimuma laulības starp Lietuvas un citas valsts pilsoņiem. Arī Latvijā iniciatīva par partnerattiecību likumu Saeimā tika noraidīta, tāpēc šobrīd vienīgā Baltijas valsts, kur LGBT+ pāru tiesības ir juridiski nostiprinātas, ir Igaunija, kur Kopdzīves likumu pieņēma 2014. gadā.

"Atceroties 2010., 2013. un 2016. gada praidus, redzu, kā pilsēta un cilvēki attīstās –pārmaiņas vairs nav tālu un drīz politiķi sāks arī mūs uztvert kā vēlētājus," žurnālistiem sestdien teica Vladimirs Simonko, Lietuvas Geju līgas (LGL) vadītājs, kura pārstāvētā organizācija vēl pērn piedzīvoja uzbrukumu.

Kopš 2009. gada Baltijas praids notiek katru gadu kādā no triju valstu galvaspilsētām. Pagājušajā gadā praidu uzņēma Rīga, un tajā piedalījās vairāk nekā 8000 dalībnieku, tostarp "Satori", kas ar saukli "Kultūra dodas praidā" aicināja savus lasītājus un kultūras draugus atbalstīt LGBT+ kopienu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!