Daiga Grantiņa
 
Aktualitātes
11.05.2019

Foto: Venēcijas biennālē atklāts Daigas Grantiņas veidotais Latvijas paviljons

Komentē
0

Piektdien, 10. maijā, Venēcijas Arsenālā, Artilērijas zālē, tika atklāts Venēcijas biennāles 58. starptautiskās mākslas izstādes Latvijas paviljons "Saules Suns", kura ekspozīcijas autore ir pasaulē pazīstamā latviešu māksliniece Daiga Grantiņa.

Piektdienas rītā Latvijas paviljona komanda — Daiga Grantiņa, kuratori Inga Lāce un Valentīns Klimašausks, "Kim?" Laikmetīgās mākslas centra dibinātāja Zane Čulkstēna un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese — ar paviljonu iepazīstināja mediju pārstāvjus un lūgtos viesus. Izstādes  atklāšanā piedalījās arī Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Itālijas Republikā Solvita Āboltiņa.

Francijā dzīvojošā Daiga Grantiņa šobrīd ir viena no starptautiski atzītākajām latviešu izcelsmes māksliniecēm un sadarbojas ar prestižām laikmetīgās mākslas institūcijām un nozīmīgiem kuratoriem. Viņas veidotā ekspozīcija Venēcijas biennālē sastāv no sintētisku un organisku materiālu instalācijas,  kas,  kuratoru  vārdiem "mijiedarbojas ne tikai ar apkārt esošo arhitektonisko telpu, bet arī ar saviem skatītājiem un to priekšstatiem, noskaņām un iztēli". Neskaitāmie iespējamie ceļi ekspozīcijas telpā sasaucas ar daudzajām darbā ietvertajām nozīmēm, kas, smeļoties iedvesmu no mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures, runā par šodienu un jautājumiem, kas saistīti ar ekoloģijas, dzimumu un varas attiecībām.

"Māksliniece izmanto ļoti dažādus materiālus, bieži pārkāpjot robežas un apvēršot to tradicionālos lietojumus. Viņas darbos gan tikšanās, gan sadursmes visupirms notiek materiālu līmenī. Turklāt neviens nezina un nevar paredzēt  iespaidu,  kādu  šīs transformācijas atstās uz apmeklētāju, tam ieejot, šķērsojot un pametot instalāciju, – un tas norāda uz scenāriju ar neierobežotām iespējām. Es vēlētos apgalvot, ka šādas sastapšanās materiālajā līmenī var tikt izvērstas vēl tālāk – ka tās var mums ļaut iztēloties tikšanos starp citām vienībām, radībām, cilvēkiem, idejām un ideoloģijām," norāda ekspozīcijas kuratore Inga Lāce.

Izstādes kuratori arī atklāj, ka "šogad ir ļoti unikāla situācija, kad visi trīs Baltijas paviljoni ir izvēlējušies strādāt ar jaunākās paaudzes māksliniecēm sievietēm, kurām visām ir ļoti aktīva starptautiska darbība". Latvijas gadījumā šī ir pirmā reize, kad paviljonā tiek rīkota mākslinieces-sievietes personālizstāde, jo līdz šim paviljonā bijušas divu vai vairāku mākslinieku izstādes vai arī reprezentēti mākslinieki vīrieši. Mūsuprāt, tam ir īstais laiks, un tas ir ļoti svarīgi, domājot par to, ka tā ir laba zīme Latvijas mākslas scēnas atvērtībai dažādībai un pārmaiņām.

Igaunijas paviljonu veidojusi Krisa Lemsalu (Kris Lemsalu), kura savos darbos ierasti apvieno tēlniecības un performances elementus, lai runātu par postapokaliptiskām, ar nāvi saistītām tēmām. Biennālē māksliniece piedalās ar projektu "Fountain", kurā, kā pati norāda, izvairās no fatālām tēmām, tā vietā ievedot skatītāju "īstās un pasaku fantāzijas pasaules hibrīdā". 

Savukārt lietuviešu mākslinieces Rugile Barzdžukaite, Vaiva Grainīte un Līna Lapelīte Venēcijas biennālē piedāvā operu/performanci "Sun&Sea". Tā norisinās improvizētā pludmalē, kurā mākslinieces sauļojas un dzied, kamēr skatītāji viņās noraugās no augšas, tādējādi kļūstot par daļu no "monumentāla antibarokāla teātra".

Līdz ar 83 valstu nacionālajiem paviljoniem atvērta arī biennāles galvenā izstāde ar nosaukumu "May You Live in Interesting Times", ko veidojis Londonas "Hayward Gallery" direktors Ralfs Rugofs.

Venēcijas mākslas biennāle ir pasaulē vērienīgākā un prestižākā mākslas izstāde, kas tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada. 2017. gadā Latviju šajā izstādē pārstāvēja mākslinieks Miķelis Fišers.

Šogad biennāle norisināsies no 10. maija līdz 24. novembrim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!