Foto: Marts Augusts
 
Aktualitātes
07.08.2019

Foto: Reihs, Meļņiks un Sigurdsons pulcē pilnu jauno koncertzāli "Latvija"

Komentē
0

Ar Stīva Reiha skaņdarba "Six Pianos" atskaņojumu, ukraiņu izcelsmes pianista Ļubomira Meļņika uzstāšanos un islandiešu komponista Valgīra Sigurdsona koncertu pirmo darbības nedēļu aizvadījusi 26. jūlijā atklātā koncertzāle "Latvija". Piedāvājam fotogrāfa Marta Augusta atskatu uz notikumiem Ventspilī.

Pazīstamā amerikāņu komponista Stīva Reiha 1973. gadā radītais darbs "Six Pianos" oriģinālajā instrumentu salikumā Latvijā tika atskaņots pirmo reizi, un to uz sešiem flīģeļiem izpildīja komponista, aranžētāja un izpildītāja Gregora Švellenbaha pulcētie pianisti Džons Kamīls Farā, Erols Zarps (pazīstams kā dueta "Grandbrothers" mūziķis), Daniels Brands, Pauls Friks un Kajs Šūmahers. Līdztekus Reiha skaņdarbam 1. augusta koncertā pianisti atskaņoja arī savas kompozīcijas.

Tikmēr Valgīrs Sigurdsons, kurš Ventspilī viesojās 2. augustā, ir viens no ievērojamākajiem savas paaudzes islandiešu komponistiem, un savā daiļradē jauc kompozīciju laikmetīgajā klasiskajā mūzikā ar ezoterisku elektronisko mūziku. Kopš savas līdz šim vienīgās viesošanās Latvijā ar koncertu "Vaļu vērošanas tūres" ietvaros 2010. gada maijā Ventspilī Sigurdsons klausītāju uzmanībai nodevis divus solo albumus – "Architecture Of Loss" (2012) un "Dissonance" (2017). Koncertā viņš uzstājās kopā ar britu vijolnieku Danielu Pioro (Daniel Pioro).

Savukārt 4. augusta pievakarē "Latvijas" viesiem pirmo reizi bija iespēja solokoncertā novērtēt Dāvida Kļaviņa radīto vertikālo klavieru "470i" skanējumu, kad uz tā muzicēja ukraiņu izcelsmes pianists un t.s. "nepārtrauktās klaviermūzikas" flagmanis Ļubomirs Meļņiks (šeit iespējams noskatīties "Satori" interviju ar komponistu).

Koncertzāle "Latvija" nebija vienīgā vieta Ventspilī, kur šajā laikā skanēja augstvērtīga mūzika – pilsētas svētku laikā uz Rozmarijas skatuves, kuras programmu veido Miks Magone, koncertzāles mākslinieciskais vadītājs, koncertēja elektroniskās popmūzikas apvienība "Lali Puna" no Vācijas, ambientās tehnomūzikas parādība "tпсб" no Krievijas, džeza un progresīvās rokmūzikas kolektīvs "Phlox" no Igaunijas, kā arī ģitārmūzikas trio "Ņikto" no Rīgas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!