Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
22.08.2018

Foto: Mazirbē aizvadīta jau sestā "Satori" autoru radošā nometne

Komentē
0

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Mazirbē notika interneta žurnāla "Satori" autoru radošā vasaras nometne, kurā piedalījās vairāk nekā 30 rakstnieki, dzejnieki un publicisti, lai nodotos prozas rakstīšanai, publicistikai, atdzejošanai un radošai kopā būšanai. Nometnes noslēgumā, 19. jūlijā, lauku mājā "Strautmaļi" notika lasījumi, kas pulcēja vairāk nekā 60 cilvēkus.

Starp nometnes dalībniekiem bija interneta žurnāla "Satori" redaktori un pastāvīgie autori, Latvijā zināmi literāti, kā arī jaunie autori no Kurzemes reģiona un jaunieši no platformas "youngkim?". Katrs dalībnieks varēja piedalīties kādā no trīs meistardarbnīcām. Dzejnieka Kārļa Vērdiņa atdzejas meistarklases dalībnieki kopīgi nodarbojās ar angļu dzejnieka Viljama Bleika darba "Debesu un elles laulība" (1790–1793) atdzejošanu. Šī iemesla dēļ par nometnes tēmu kļuva "Debesis un elle", kas arī pārējo meistardarbnīcu dalībniekiem tika piedāvāta kā atspēriena punkts savā radošajā darbā. Ievas Melgalves vadītajā prozas meistardarbnīcā katra dalībnieka uzdevums bija uzrakstīt vienu īsstāstu. Jāpiemin, ka šogad prozas darbnīcā piedalījās ne tikai prozaiķi, bet arī vairāki dzejnieki. Savukārt rakstnieks un publicists Pauls Bankovsksis publicistikas meistarklasē saviem audzēkņiem uzdeva meklēt un aprakstīt ap sevi atrodamās detaļas, kopīgi veidojot mūsu apdzīvotās vietas detaļu šķirkļus.

Nometnes programmu papildināja arī Agneses Krivades vadītas meistarklases. Abas nodarbības notika mežā: piektdien devāmies atpakaļgaitas pastaigā, lai uz pasauli varētu paskatīties citādi, un rakstījām "melnajā caurumā", bet sestdienas darbnīca pievērsās problēmām, ar kurām saskaras autori publiskas uzstāšanās laikā.

"Katru gadu "Satori" nometne notiek citā vietā, lai ļautu rakstniekiem arvien jaunu iespaidu rezultātā radīt ko īpašu. Šīs vasaras nometne dalībniekiem paliks atmiņā ar to, ka pirmo reizi tā notika gandrīz nedēļu, turklāt lauku mājās, meža vidū. Rīkot nometni "Strautmaļos", kas atrodas netālu no Mazirbes, mūs laipni uzaicināja profesors Juris Dreifelds. Šī vieta bija īpaša ne tikai tāpēc, ka bijām izolēti no ārpasaules daudz lielākā ērā nekā citās vasarās, bet arī tāpēc, ka šeit mūs sagaidīja tipiska lauku mājas idille – aitas, kas barā mūk, tiklīdz tām pienāk par tuvu, vistām un gaili, kas kādā brīdī ieknābj meistarklases vadītājas meitai, lauku virtuvi, kas drīzāk atgādina šķūni, sausajām tualetēm, mušām un mušpapīriem, mežezeru un jūru, tuvāko veikalu 40 minūšu gājiena attālumā un Jančuku, kas visu dienu rok sazin ko, bet vakarā atskrūvē plastmasas alus pudeli un pārvēršas par Janīnu. Tam visam piedevām – mājas saimniekam Jurim Dreifeldam piederošā plašā bibliotēka un citas dokumentēšanas vērtas kolekcijas," stāsta nometnes dalībniece un organizatore Elizabete Lukšo-Ražinska.

Pusnaktī uz svētdienu "Strautmaļu" pagalmā, pie ugunskura notika dzejas performance, kurā atdzejotāji iepazīstināja ar Viljamu Bleiku, bet nometnes noslēguma dienā, 19. augustā, turpat norisinājās publiskie lasījumi, uz kuriem bija sabraukuši interesenti no apkārtnes. Tāpat ar nometnē paveikto būs iespējams iepazīties trešdien, 22. augustā, plkst. 19:00 bārā "Čē", Rīgā, Dzirnavu ielā 82.

Kā arī šī gada nogalē izdots tiks "Satori" grāmatžurnāls Nr.3, kura tēma tāpat kā iepriekšējos gados būs vienota ar vasaras nometnes tēmu – debesis un elles. Tur būs lasāmi gan fragmenti no Viljama Bleika darba, gan publicistikas darbi, proza un citi materiāli, kas gatavoti speciāli šim izdevumam.

Nometni organizēja biedrība "Ascendum", un tās norisi finansiāli atbalsta Kurzemes plānošanas reģiona Kurzemes kultūras programma. Par uzņemšanu lauku mājā "Strautmaļi" pateicamies Jurim Dreifeldam personīgi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!