Foto: Kaspars Balamovskis.
 
Aktualitātes
15.01.2020

Foto: Elmāra Seņkova vadībā dibināta teātra apvienība "esARTE"

Komentē
0

Prese konferencē 15. janvārī "Dirty Deal Teatro" par jaunas teātra apvienības dibināšanu paziņojis režisors Elmārs Seņkovs. Jaunajai domubiedru apvienībai dots nosaukums "esARTE", un tajā līdzās mākslinieciskajam vadītājam Seņkovam darbosies jaunie aktieri, Leļļu teātra kursa absolventi.

Trupas nosaukums "esARTE" veidots no vārdu salikuma "es ar' te", kas norāda uz piederību noteiktam laikam, vietai un sabiedrībai, kā arī ietver vārdu "art" jeb 'māksla' un iezīmē apvienības interešu virzienu. "Teātra apvienības uzdevums ir pētīt šodienas cilvēku – ko viņš jūt, ko redz, ko patiesībā domā. Mēs kolekcionēsim cilvēku raksturus un mēģināsim tos pārveidot dažādās teātra formās. Par šodienas laikmetu var runāt tikai šodienas cilvēks, tāpēc taps daudz oriģināldarbu sadarbībā ar dažādiem dramaturgiem, citiem māksliniekiem. Mēs būsim ļoti atvērta, draudzīga teātra apvienība, kas aicinās uz sadarbību," preses konferencē klāstīja Seņkovs.

Kopā ar Seņkovu jaunajā trupā darbosies aktieri Sandija Dovgāne, Una Eglīte, Alīda Pērkone, Elizabete Skrastiņa, Matīss Budovskis, Mārtiņš Gailis un Agris Krapivņickis. "Es šiem jauniešiem divus gadus pasniedzu aktiermeistarību," par trupas izveidošanos stāstīja Seņkovs. "Mēs ļoti labi sastrādājāmies, un katrs semestris veidojās arvien interesantāks. Kad pienāca skolas beigas un šķiršanās, sapratu, ka nevaru to pieļaut – kāpēc šķirties, ja var turpināt kopā strādāt?" Kā uzsvēra Seņkovs, jaunā trupa ir domubiedru apvienība ar mērķi kopā augt un pētīt jaunus ceļus teātrī. "Ir svarīgi, ka satiekas īstie cilvēki. Vienmēr esmu par to sapņojis, un man liels prieks, ka tas ir noticis," preses konferencē uzsvēra Seņkovs.

Pagaidām jaunajam teātrim nav pastāvīgas mājvietas, tāpēc tiks veidota sadarbība ar dažādām jau pastāvošām institūcijām, piemēram, "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātri. Drīzumā "esARTE" atkal piedāvās skatītājiem jau pazīstamo izrādi "Medības", kas veidota kā trupas aktieru diplomdarbs un uz skatuves atgriezīsies pavasarī, savukārt pirmais jauniestudējums "Pēdējās stundas" būs veltīts vecuma tematikai un veidots objektu teātra estētikā. Tā pamatā ņemta aktieru pieredze, kas uzkrāta, pavadot laiku Latvijas pansionātos un sarunājoties ar tā iemītniekiem un kopējiem. "Pēdējās stundas" pirmizrādi piedzīvos 1. februārī "Dirty Deal Teatro".

Projekta "Skolas soma" ietvaros trupa radījusi izrādi jauniešiem "Mazais Šekspīra komplekts", kas veidota pēc triju Šekspīra lugu ("Otello", "Romeo un Džuljeta" un "Makbets") motīviem un tiks izrādīta Latvijas skolās, savukārt Ģertrūdes ielas teātrī iecerēts Ivana Viripajeva lugas "Irāņu konference" iestudējums. "Tas būs stāsts nevis par irāņu konferenci, bet par mums, Eiropas cilvēkiem, un neoliberālismu. Par to, vai mēs, raugoties uz citu problēmām, spējam saskatīt savējās," stāstīja Seņkovs. Visbeidzot Valmieras vasaras teātra festivālā ieplānota izrāde "Atmiņu parks" – trupas oriģināldarbs par nāvi un kapu biznesu. "Dzīve sakrita tā, ka man nācās iepazīt sistēmu, ko veido kapi, kaprači, apbedīšanas biroji. Tā ir sava pasaule ar interesantiem raksturiem un, protams, daudziem jautājumiem, noslēpumiem, kas mani ļoti ieinteresējuši," stāstīja Seņkovs.

Par izrādes "Medības" norises vietu un laikiem vēl tiks ziņots, taču iestudējums "Pēdējās stundas" pirmizrādi piedzīvos 2020. gada 1. februārī plkst. 19:00 "Dirty Deal Teatro". Nākamās izrādes – 2., 3., 4. februārī un 3., 4., un 5. martā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!