Aktualitātes
09.11.2018

Filmas "Dvēseļu putenis" tapšanas stāsti: sieviete karā un kamera kaujas laukā

Komentē
0

LMT Viedtelevīzija aicina ieskatīties vērienīgās Latvijas kara drāmas "Dvēseļu putenis" aizkadra videosērijā. Piedāvājam noskatīties divas epizodes: "Sieviete karā" stāsta par sievietes lomu I Pasaules karā, savukārt "Kamera kaujas laukā" ļauj ielūkoties filmas veidošanas tehniskajā procesā – kameru un gaismošanas darbā.

Pirmajā epizodē filmas fona lomu izpildītājs Rihards Sniegs sarunā ar vēsturnieci Ilzi Krīgeri noskaidro, kā I Pasaules karš mainīja sievietes lomu Latvijas sabiedrībā un kā mājās palikušās sievietes varēja atbalstīt strēlniekus, kuri cīnījās par Latvijas valsts nākotni kaujas laukā.

Aktrises Ieva Florence un Grēta Trušina dalās, kā sagatavojas pirms smagākajām filmas ainām, un personīgās mācībās no lomām. Bet emocionālākā aizkadru daļa ir stāsts par kara ienākšanu mājās – tikšanās ar "Dvēseļu puteņa" filmēšanas vietu menedžeri Ievu Anševicu, Afganistānā krituša karavīra sievu.

Savukārt otrajā aizkadru epizodē Valdis Celmiņš, filmas galvenais operators, atklāj, kā tiek būvēts galvenā varoņa stāsts par puikas pāragru pieaugšanu kara laikā. Filmas fona lomu izpildītājs Rihards Sniegs izjautā Valdi par vizuālā stila kompromisiem maza budžeta ietvaros, emocionāli precīzāko kadru meklējumiem un lielākajiem izaicinājumiem.

Tā kā pareizā tehnika un īstie meistari ir nenovērtējama filmēšanas procesa daļa, sarunā tiek iesaistīti arī Juris Zemītis, gaismu mākslinieks un operatora labākais draugs filmēšanas laukumā, B kameras operators Jānis Jurkovskis, galvenais filmēšanas aprīkojuma meistars Andris Pudāns un kameras fokusa regulētājs Jānis Reinfelds.

Filma "Dvēseļu putenis" tiek uzņemta pēc Aleksandra Grīna romāna "Dvēseļu putenis" motīviem, un tās pirmizrāde gaidāma jau pēc gada – 2019. gada 11. novembrī.

"Dvēseļu puteņa" aizkadru video sērija skatāma arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!