"Zuga zuug zuh-zuh-zuh"
 
Aktualitātes
11.07.2013

Festivālā "NoMadi" gaidāmas izrādes no Lielbritānijas, Zviedrijas un Igaunijas

Komentē
0

No 7. līdz 10. augustam Valmierā un no 13. līdz 16. augustam Rīgā norisināsies 3. Starptautiskais teātra festivāls jauniem cilvēkiem "NoMadI", aicinot skatītājus uz neparastiem skatuves mākslas piedzīvojumiem.

"Mēs vēlamies runāt par teātri kā aktīvu, radošu un dzīvu procesu, kurā arī skatītājs kļūst par līdzradītāju. Mēs vēlamies rosināt izpratni par skatuves mākslu kā neatņemamu un svarīgu ikdienas sastāvdaļu, kas veicina sadarbību, savstarpējo izpratni un prieku dzīvot," atklāj festivāla organizatori.

Festivāla "NoMadI" programma iepazīstinās ar dažādām laikmetīgā teātra formām: audio, jaunā cirka, laikmetīgās dejas, mono un drāmas izrādēm bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, viņu ģimenēm un citiem pieaugušajiem. Šogad festivālā piedalās četras Latvijas neatkarīgo teātru izrādes un trīs no ārzemēm – Lielbritānijas, Igaunijas un Zviedrijas.

No 7. līdz 9. augustam Valmierā un no 13. līdz 16. augustam Rīgā  festivāls "NoMadI" sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Valmieras Integrēto bibliotēku un Latvijas Nacionālo bibliotēku pirmo reizi Latvijā rādīs vienu no neparastākajām izrādēm par grāmatām un lasīšanu – "Klusais sējums".  Izrādes radītāji Tims Etčels un Ants Hemptons no Lielbritānijas ir vieni no Eiropas interesantākajiem teātra režisoriem, kuri aktīvi meklē jaunu teātra valodu un izteiksmes līdzekļus.

Izrāde "Klusais sējums" ir interaktīva un skatītāju līdzradīta izrāde, kurā, izmantojot visām bibliotēkām kopīgo klusuma un koncentrēšanās kombināciju, tiek atklāti lasīšanas pieredzes noslēpumi. Tā ir izrāde, kas ar audioteksta palīdzību un telpas īpašo noskaņu ievedīs katru skatītāju viņa apziņas dzīlēs un liks justies īpašam. Tās dalībnieki ir visi, kas tobrīd atrodas bibliotēkā, bet "skatītāji" izrādes drāmu izspēlē savā iztēlē, pateicoties pārsteidzoši precīzi uzbūvētam audioierakstam, kas tiek atskaņots austiņās. Izmantojot gan rakstītu, gan atskaņotu tekstu, izrādes dalībnieki tiek vesti brīnumainos ceļojumos grāmatu pasaulē.

"Klusais sējums", foto: Lorena Fernandez

Pēc izrādes piedzīvošanas "Baltic Circle" festivālā Helsinkos portālā "Satori" raksta Latvijas Kultūras akadēmijas studente un "Dirty Deal Teatro" pārstāve Aija Mūrāne: "Šajā izrādē skatītājam ir dota liela loma nevis tāpēc, lai viņš justos līdzatbildīgs un ietekmētu tās norisi, bet gan lai viņš sevi apzinātos kā unikālu indivīdu, jo katrs instrukcijas izpilda atšķirīgi, un lai justos īpašs kā personība. "Klusais sējums" ir viena no tām izrādēm, kurā "vienkāršais cilvēks" var justies īpašs." 

Mazākie teātra interesenti tiek aicināti uz tuvējo kaimiņu igauņu dejas kompānijas "United dancers of Zuga" laikmetīgās deja izrādi ar rotaļām "Zuga zuug zuh-zuh-zuh".

Mazie skatītāji kopā ar izrādes veidotājiem dosies sevis iepazīšanas ceļojumā. Tā ir izrāde, kurā kājas iet, skrien, lec un krīt. Rokas plaukšķina, plivinās un ķer. Galvas griežas un klanās. Acis mirkšķinās un dejo. Izrāde bez krēsliem. Izrāde, kurā visi sēž uz grīdas. Tie, kas vēlas tikai skatīties – skatās, bet tie, kas vēlas līdzdarboties – spēlējas un spēlē kopā ar aktieriem.

Zuga par Zugu : "ZUGA mīl radīšanas procesu, mūsu izrādēs tas ir klātesošs gan uz skatuves, gan komunikācijā ar skatītājiem. Ir divas lietas, kas jāzina par ZUGU. Pirmā – paši svarīgākie skatītāji mums ir bērni un jaunieši. Otrā – mēs esam brīvmākslinieki, kas sanāk kopā tikai tad, kad jūt patiesu nepieciešamību."

"Zuga zuug zuh-zuh-zuh"

"United dancers of ZUGA" ir viena no neparastākajām laikmetīgās dejas kompānijām Igaunijā, kuru 1999. gadā nodibināja jauni igauņu dejotāji un horeogrāfi. Šo gadu laikā viņi ir radījuši vairākas izrādes gan kopā, gan atsevišķi, ieguvuši visas iespējamās Igaunijas skatuves mākslas balvas un ceļojuši viesizrādēs pa visu pasauli.  

Izrāde "Zuga zuug zuh-zuh-zuh" norisināsies 9. augustā plkst. 13:00 Dīvaliņa pļavās.

Savukārt festivāla viesi no Zviedrijas būs pasaulē plaši pazīstamie žonglieri Patriks Elmnerts un Vess Pedens ar elpu aizraujošu jaunā cirka performanci visai ģimenei "Vidū dzimušais"

Izrāde pēta cilvēka, telpas un lietu attiecības, meklējot atbildes uz jautājumiem par to, ko nozīmē būt iejūtīgiem, uzmanīgiem citam pret citu un apkārtējo vidi. "Vidū dzimušais" ir neticami veikls, precīzs un skaists žonglēšanas, dejas un teātra mākslas apvienojums, kas pārsteidz ar abu aktieru fiziskājām spējām un māksliniecisko domāšanu.

Patriks Elmnerts un Vess Pedens ir divi talantīgi profesionāli žonglieri, kuri savu sadarbību sāka 2008. gadā. Mākslinieki savās izrādēs apvieno laikmetīgā cirka, fiziskā teātra un dejas formas. Viņu veidotās izrādes raksturo ne vien skandināviska estētika, bet arī dzīvespriecīgs raksturs. Mākslinieki uzstājušies vairākās Eiropas valstīs (Spānija, Īrijā, Somijā, Norvēģijā, Vācijā, Polijā, Anglijā, Itālijā) un šobrīd aktīvi strādā Amerikas Savienotajās Valstīs.

"Vidū dzimušais"

Patriks Elmnerts par izrādi: "Radot izrādi, mēs sapratām, ka veids, kādā mēs žonglējam šajā performancē, nav ne mans, ne Vesa stils. Tā varētu strādāt kāds, kas atrodas pa vidu starp mums. Bet šāda starp mums esoša cilvēka nav, tāpēc mēs viņu nosaucām par Kādu (Someone). Bet Zviedrijā bieži uzvārdu beigās pieliek klāt izskaņu "son" (dēls), piemēram, Eriksons, Ivarsons, Andersons. Un mēs izrādi nosaucām "Between Someonesons", kas latviskots kā "Vidū dzimušais"."

Izrāde "Vidū dzimušais" notiks 9. augustā plkst. 21:00 Valmieras Drāmas teātrī.

Izrādi atbalsta Zviedrijas Karalistes vēstniecība un Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma.

Plašāk par izrādēm un festivālu: www.nomadi.lv

Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!