Aktualitātes
10.09.2019

Evija Vēbere piesaka pirmo kompozīciju no jaunās mūzikas izlases "Skalbe. Dzirnavās"

Komentē
0

Atzīmējot valsts simtgadi un Kārļa Skalbes 140. jubilejas gadu, radio "Naba" īsteno projektu "Dzirnavās", kura ietvaros šajā rudenī tiks atklāta multimediālu kompozīciju izlase "Skalbe. Dzirnavās". Kā pirmais vēstnesis LR6 – LU radio "Naba" veidotajam albumam "Skalbe. Dzirnavās" – tiek pieteikts elektroniskās mūzikas mākslinieces Evijas Vēberes skaņdarbs "No vietas uz vietu, no ausmas uz ausmu".

Kompozīciju "No vietas uz vietu, no ausmas līdz ausmai" veidojusi Evija Vēbere ar Imanta Dakša dziesmu vārdiem. Mūzikas radīšanā iesaistījās Toms Mikāls, savukārt miksēja Gatis Zaķis.

Visa gada garumā  dzejnieks, 13 mūziķi un muzikālas apvienības, jaunās mākslinieces un animācijas mākslinieks strādājuši un radījuši jaunu pazīstamās Kārļa Skalbes pasakas interpretāciju. Pētot pasakas vēstījumu, analizējot kodus, ir radīts spilgts ceļojums šīs pasakas tēlu un simbolu pasaulē. Literārā pasaka "Kaķīša dzirnavas" (1913) ir šī projekta centrālais iedvesmas avots un caurauž mūzikas skaņdarbu ciklu, kuru veidojuši dažādu alternatīvās mūzikas žanru pārstāvji. Mūziku papildina dzejnieka un mūziķa Imanta Dakša oriģinālveidots literārās pasakas pārlikums dziesmu tekstos.

"Kārlis Skalbe pasaku "Kaķīša dzirnavas" rakstīja savai meitai, esot cietumā un cenšoties šajā sacerējumā ieviest savu vērtību sistēmu, noliedzot vardarbību un naidu, cildinot garīgo spēku," raksta projekta autori. "Tradicionāli šo pasaku interpretē kā bērnu pasaku, kurā tiek izmantoti bērniem saprotami tēli un varoņi – kaķi, labais un ļaunais, baltais un melnais. Tomēr mēs aicinām uzlūkot šo pasaku arī kā pieaugušo pasaku, kurā šie literārie paņēmieni – pasaka, tēli un varoņi – aicina distancēties no mūsdienu pasaules problēmām un palūkoties uz notiekošo ar bērna acīm. 1913. gadā uzrakstītais pasakas teksts un valoda ir dekonstruēta; saglabājot tikai tās esenci, ir radīta jauna šīs pasakas skaņa un attēlojums. Projekts nav koncentrēts uz bērnu auditoriju, tieši pretēji: uz paaudzēm, kas uzaugušas ar šo pasaku, un drosmīgas, oriģinālas, aktuālas mūzikas un tekstu veidā parāda šīs pasakas kodus un idejas visdziļākajos līmeņos."

Jauno mūzikas un mākslas albumu veido dzejnieks un mūziķis Imants Daksis un grupa "The Bubble Gum expLOTION", Evija Vēbere, "Plenērs", "Inokentijs Mārpls", "Dzelzs vilks", Elizabete Balčus, "Difūzija", "Baložu pilni pagalmi", "Gas of Latvia", "Zig Zag", "Oranžās brīvdienas" un MNTHA. Vizuālo stāstu izstāsta jaunās mākslinieces no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Reklāmas dizaina izglītības programmas 2. kursa un pedagoģe Klāra Grundšteine, animācijas un video salikumu veido Valters Mednieks.

Divdesmit gadus pēc pasakas sarakstīšanas aktieris un režisors Vilis Segliņš veica pirmo interpretāciju kinovalodā, "Kaķīša dzirnavu" tēlus radot vizuālā valodā. Līdz mūsdienām tā ir saglabājusies tikai fragmentāri. Minētā filma ir bijusi arī viens no ideju katalizatoriem šī projekta māksliniekiem, un, iespējams, jaunradītie video ir šīs filmas turpinājums.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!