Foto - Ģirts Raģelis
 
Video
08.11.2012

Es tādu dzīvi nevarētu nodzīvot

Komentē
0

Apgādā "Dienas Grāmata" iznāk Paula Bankovska monogrāfija "Viens ar Kantu. Otto Rolava dzīve". Par to, ko mēs varam mācīties no Imanuēla Kanta tulkotāja, filozofa un bibliotekāra biogrāfijas, ar Paulu Bankovski sarunājās Satori galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Kamera - Ģirts Raģelis.

Vai tu gribētu nodzīvot tādu dzīvi kā Otto Rolavs?

Jā un nē. Skaidrs, ka es tādu dzīvi nevaru nodzīvot – dažādu iemeslu dēļ. Ir pilnīgi cits laiks, es esmu pilnīgi cits cilvēks. Bet ir vairākas pazīmes, kas viņa dzīves stāstu padara ārkārtīgi apbrīnojamu. Lai cik tas arī liktos apšaubāmi – viņš bija bibliotekārs un visu mūžu šajā amatā nostrādāja, tomēr tajā pašā laikā nodarbojās ar kaut ko tādu kā Imanuēla Kanta filozofija, kas, būsim godīgi, nav tā pati aizraujošākā proza. Kādi tur vispār notikumi varēja būt – sēdēja viņš savā bibliotēkā vai istabiņā un čabinājās pa papīriem. Bet maz pamazām uzzinot visu, kas ar viņu noticis, tu saproti, ka visu mūžu viņam kaut kādā apbrīnojamā veidā ir veicies. Vairākas reizes pēc kārtas nav bijis ne mazāko priekšnoteikumu, lai viņš izdzīvotu, lai ar viņu nenotiktu kaut kas slikts, lai mēs tagad vispār par viņu runātu. Un otrs – manuprāt, ir apbrīnojami, ja cilvēks visu mūžu par spīti dažādiem šķēršļiem un grūtībām ir spējis saglabāt interesi par kaut ko vienu, kas viņam ir šķitis būtisks un nozīmīgs, un ar to arī nodarboties.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!