Foto: "Unsplash"
 
Sabiedrība
21.11.2019

Es dzīvoju paziņojumu ellē

Komentē
0

Man šobrīd ir 35, manai draudzenei – 125. Uzmini nu: kas tieši? Pareizi, manu mazo draudziņ! Tās ir "Whatsapp" notifikācijas jeb paziņojumi par pienākušajām ziņām, kas nav izlasītas.

"Whatsapp" par cilvēci pasaka vairāk nekā Bībele, Korāns, Platons vai Hēgelis. Sākumā mēs izgudrojam kaut ko skaistu un problēmas risinošu. Nazi. E-pastu. Atombumbu. Mobilo telefonu. Feisbuku. "Whatsapp". Un tad pārvēršam to par moku rīku, kas, ja nenes nāvi, tad vismaz nolemj mūs nebeidzamām mokām.

Varbūt "Whatsapp" ir Dieva sods? Mums bija īsziņas, tomēr ar tām mums nepietika. Mēs gribējām vairāk, un Dievs mums deva "Whatsapp". Un tad šis ļaunais Dievs mums deva simtiem "Whatsapp" grupu, kurās lasīt, ka Kārlītis (vārds mainīts) jūtas ļoti slikti, tādēļ dejošanā nebūs. Vai kolēģu grupu, kurā viņi dalās ar savu bērnu fotogrāfijām, vai arī draugu grupu, kurā ik pa laikam kāds iemet pa antisemītiskam jokam ("bet tu tikai nedusmojies, mēs jau zinām, ka tu esi tāda jūtīga").

Vai varbūt tas ir Sātans? Viņš redzēja kaut ko Dieva radītu (kas noteikti ir īsziņas) un tad nolēma, ka var radīt savu versiju.

"Whatsapp" par ziņu elli ir padarījuši vecāki, par to esmu droša. Maniem kolēģiem, kam bērnu nav, šī aplikācija nes prieku. Viņiem ir dažādas draugu grupas, ceļojumu grupas, kaķu foto grupas un pasākumu grupas. Dažas grupas, kas veltītas darbam, bet ne pārāk daudz. Ideāla harmonija starp profesionālo un privāto dzīvi.

Vairāk par visu uz pasaules es gribētu būt pievienota "Whatsapp" grupai, kurā cilvēki sūta savu mājdzīvnieku bildes. Vienreiz man solīja, ka pievienos, bet tā arī nepievienoja. Vai varbūt pievienoja, bet es esmu noslīkusi tik daudzos ziņojumos, ka tā arī neesmu līdz tai tikusi.

Apbrīnojami tomēr, ka ir tik daudz sociālo tīklu un īpaši veidotu ziņapmaiņas rīku, kuru mērķis ir mani informēt, bet, vienalga, par izstādi, uz kuru noteikti man būtu bijis jāaiziet, es uzzinu tad, kad tā jau sen pagājusi. Aizeju uz Rīgas Starptautisko kinofestivālu, bet neviena filma, kuru noskatos, nesaņem balvas un neraisa sajūsminātas sarunas feisbukā. Izrādās, kaut kur bija publicēts saraksts ar "must-see" filmām, bet tas pie manis nenonāca. Manā "Whatsapp" krājas ziņojumi, smieklīgas mēmes par politiķiem, miglainas bildes no mammas ar dāliju stādiem – vai tiešām būtu par daudz prasīts paziņot, ka bija jāiet uz pavisam citām filmām?

Visi stāsta, ka FOMO (fear of missing out, latviski – bailes palaist garām, BPG) rodas no tā, ka tu ieej sociālajā tīklā un tev ir simtiem paziņojumu, un tevi pārmāc bailes, ka esi kaut ko palaidis garām. Mans FOMO rodas no tā, ka, saņēmusi simtiem paziņojumu, es nekad neuzzināšu to, ko patiešām gribētu uzzināt.

Ja algoritmi ir tik zinoši, tad cik gan grūti tomēr būtu bijis man paziņot par Rasas Jansones izstādes atklāšanu? Bet nē, es netiku vaļā no "Wish" reklāmām, kas man piedāvā iegādāties seksīgas lateksa apakšbikses vīrietim ar ļoti lielu dzimumlocekli. Algoritmi mani pazīst patiešām lieliski.

Maniem vecākiem nebija tādas kontroles pār bērnu dzīvi, kāda ir dota man. Paši bērni par savām atzīmēm uzzina vēlāk nekā es, jo par izliktu vērtējumu e-klase man atsūta paziņojumu. Es varu pasūtīt statistiku, kas parāda mana bērna sasniegumus, pielīdzinot tos citu bērnu rezultātiem. Kopā ar mājasdarbiem tas man ļauj pavisam jaunā līmenī izbaudīt sajūtu, ka atkal esmu skolā un man ar to neiet, lai kā censtos.

Klases ekskursijas bildes "Whatsapp" tiek nosūtītas uzreiz. Kādēļ viņa nesmaida šajā bildē? Vai viss kārtībā? Man nav ilgi jālauza galva par to, kas noticis. Varu viņai uzreiz piezvanīt un visu noskaidrot. Kādēļ tu bildēs vairs neesi blakus Keitai? Vai sastrīdējāties? Es esmu kā panoptikons – no manis nekur nevar noslēpties. Ja maniem principiem atbilstu prakse dot bērniem viedtālruņus, es uzreiz augšupielādētu aplikāciju, kas ļautu man viņus izsekot. Ne jau tādēļ, ka es viņiem neuzticos, bet drošībai, protams! Ko es te mēģinu apmānīt? Ja GPS izsekotāju varētu iešūt zem bērnu ādas, es to jau sen būtu izdarījusi.

Tiem, kam bērni vēl neapmeklē nevienu izglītības iestādi vai kas dzīvo mucā un neko nav dzirdējuši par "Whatsapp", – dažas mācības, kuras esmu guvusi tā lietošanas laikā.

Pirmkārt, "Whatsapp" ļauj tevi pievienot grupām, neprasot atļauju. Kad tu izvēlēsies kādu no šīm grupām pamest, jo nespēj izturēt nebeidzamo paziņojumu plūsmu, visi grupas dalībnieki redzēs paziņojumu, ka esi to izdarījis. "Linda left the group" būs pēdējais paziņojums, kuru viņi redzēs. Ja vēlies saglabāt labas attiecības, labāk tā nedarīt, jo cilvēki parasti to ņem ļaunā.

Otrkārt, ziņojumus drīkst nelasīt. Cik gan svarīgi paziņojumi var būt grupā ar nosaukumu "4c"? Atver "Whatsapp": grupas sarakstē ir 97 jaunas ziņas. Iespējams, aiz tām slēpjas nenozīmīga diskusija par to, kādu dāvanu nopirkt skolotājai dzimšanas dienā. Tev ir vienalga, un, visdrīzāk, tu būsi viens no tiem vecākiem, kas tā arī aizmirsīs aiznest 3,74 eiro Džūlijas mammai. Tomēr iespējams, ka šīs 97 ziņas nozīmē sarunu par to, ka skolā izplatījies nāvējošs vīruss vai manīta klaiņojoša žurku kolonija. Viens ir skaidrs – vismaz vienam no ģimenes šīs ziņas būs jāizlasa. Vājākajam, kas slimo ar FOMO un baidās kaut ko palaist garām. Mūsu ģimenē šis vājākais posms esmu es.

Treškārt, jo vairāk grupu, jo lielāks risks, ka nepareizā ziņa nonāks pie nepareizajiem adresātiem. Tas tev nav viens nomaldījies e-pasts. Ir ļoti muļķīgi, ja gadās draudzenēm paredzētu jociņu nosūtīt kolēģu "Whatsapp" grupai, kurā ir vairāk nekā 50 dalībnieku.

Ceturtkārt, nekur tik ļoti kā "Whatsapp" grupās tu neiepazīsi to, cik gan dažādi ir vecāki. Zēns, kas sit citus bērnus klasē? Ko jūs, viņš vienkārši ir nesaprasts pumpuriņš! Meitene, kas vēlas būt daļa no bērnu sekmju atbalsta sistēmas "Pumpurs"? Visi citi vecāki uzreiz zinās teikt, ka "Pumpurs" ir domāts tiem, kam patiešām iet grūti (zēniem), nevis sliņķiem. Sliņķi – tās ir meitenes, kam kaut kas nepadodas. Kārtīgas meitenes ir centīgas un ar visiem sekmju izaicinājumiem tiek galā pašas. Un tad pienāks diena, kad skolā ieradīsies "Papardes zieds". Tā ir diena, kurā bērni uzzinās par to, kā īstenot drošu seksualitāti, bet tu uzzināsi, kuri vecāki ir homofobi vai radikāli kristieši, kas uzskata, ka sarunām par seksu optimālais laiks ir baznīcā pirms jāvārda teikšanas.

Un tagad – vissvarīgākais. Nekad nekļūstiet par to cilvēku, kas "Whatsapp" grupā raksta ziņas pēc deviņiem vakarā tikai tādēļ, ka tas bija vienīgais brīvais brīdis! Es esmu viens no tiem cilvēkiem un zinu, ka mani no sirds nicina gan skolotāji, gan citi vecāki.

"Whatsapp" ir vienīgā aplikācija, kurā sajaucas kopā mana privātā dzīve, darbs un bērnu dzīve. Es pieļauju: tas ir īstais iemesls, kādēļ viena no labākajām investīcijām manam garīgajam līdzsvaram ir bijusi "Whatsapp" paziņojumu atslēgšana. Es ieeju šajā aplikācijā reizi vai divas reizes dienā un izlasu ziņas, kas tur sakrājušās. Un es neesmu neko nokavējusi, jo cilvēki, kam ļoti esmu vajadzīga, man var arī piezvanīt.

Linda Curika

Man ir grāds politikas zinātnē un pētniecības pagātne. Agrāk pētīju iekļaujošu izglītību. Interesējos par dzimumu līdztiesību. Nepatīk pašmērķīgi un garlaicīgi teksti un sarunas. Patīk suņi.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!