Aktualitātes
27.03.2019

Eiropas Parlaments pieņem pretrunīgi vērtēto Autortiesību direktīvu

Komentē
0

26. martā Eiropas Parlaments nobalsojis par jauno un pretrunīgi vērtēto autortiesību noteikumu pieņemšanu. Tie radīti ar mērķi aizsargāt autortiesības arī interneta vidē.

Jaunā Autortiesību direktīva paredz, ka turpmāk lielās interneta platformas, piemēram, "Youtube", "Facebook" un "Google News", būs tieši atbildīgas par tajās augšuplādēto saturu: tām vajadzēs slēgt vienošanos ar publicētā satura autortiesību turētājiem – ierakstu kompānijām, izdevniecībām un medijiem, nodrošinot pienācīgu atlīdzību izpildītājiem un žurnālistiem, no kuru darba šīs platformas gūst peļņu. Tāpat paredzēts, ka interneta platformām augšupielādes brīdī būs jāspēj identificēt ar autortiesībām aizsargātu saturu, tādējādi aizliedzot to publicēt bez līguma ar autoru.

Pieņemtā direktīva jau kopš paša sākuma izpelnījusies gan kaismīgu aizstāvību (viena no tās redzamākajām atbalstītājām ir dziedātāja LadyGaga), gan iebildumus no lielajām tehnoloģiju kompānijām, piemēram, "Facebook", kuras regula tieši ietekmēs, un digitālo tiesību aktīvistiem, kas uzskata, ka jaunā direktīva ierobežos vārda brīvību. Arī balsojumā atbalstītāju pārsvars nebija liels – par vienošanos nobalsoja 348 deputāti, savukārt pret 274.

Lai risinātu jautājumu par vārda brīvību internetā, direktīvā iekļauti vairāki noteikumi tās stiprināšanai, piemēram, dalīšanās ar ziņu rakstu fragmentiem arī turpmāk netiks uzskatīta par autortiesību pārkāpumu, taču direktīva neļaus ziņu apkopotājiem šo iespēju izmantot ļaunprātīgi. Tas nozīmē, ka ziņu pieteikumi – ja vien tie būs ļoti īsi – arī turpmāk parādīsies "Google News" ziņu plūsmā.

Noteikumi arī turpmāk ļaus augšuplādēt aizsargātus materiālus citēšanas, kritikas, kariķēšanas vai parodēšanas nolūkā. Tiesības dalīties ar mēmēm un GIF datnēm tiks aizsargātas vēl stingrāk nekā līdz šim. Tāpat noteikumi neattieksies uz materiālu augšuplādi nekomerciālās tiešsaistes enciklopēdijās, piemēram, "Wikipedia", savukārt jaunuzņēmumu platformām tiks piemēroti vienkāršoti noteikumi.

Direktīva arī paredz, ka ar autortiesībām aizsargātus materiālus varēs vieglāk izmantot pētniecībā, kurā nepieciešama liela apjoma teksta un datu pārmeklēšana, kā arī, saskaņā ar vienošanos, autortiesības netiktu piemērotas saturam, kas izmantots mācību vai ilustrācijas nolūkos. Tāpat jaunie noteikumi ļaus bez maksas izmantot ar autortiesībām aizsargātus materiālus kultūras mantojuma saglabāšanai.

Tagad direktīva vēl jāapstiprina dalībvalstīm ES Padomē. Ja dalībvalstis apstiprinās Parlamenta pieņemto tekstu, direktīva stāsies spēkā pēc publicēšanas "ES Oficiālajā Vēstnesī", un ES dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai īstenotu tās prasības.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!