Redzējumi
29.01.2011

"Ēdiens ir ļoti intīma lieta.."

Komentē
0

 Aizgājušo vakariņu (sarunas ar Elēnu Blūmenšteinu 19.01, LMA un 20.01, kim?) kontekstā

 

Un tad teicējam bija jāatbild par saviem vārdiem,
jo tie sākās ar "Ēdiens ir ļoti intīma lieta..."

Mākslās visas idejas izceļas no nepieciešamības teikt patiesību (truth-telling). Viselementārākā norāde "būt patiesam" nosaka, ka vari slēpties vai pat melot, tomēr pašās beigās kaut kam tādam, kas tevi reprezentē (atrāda) tomēr būtu jāparādās. Pretējā gadījumā tas, ko tu dari, ir mazjēdzīgi. Cilvēks, kurš nepārvalda šāda veida mākslu , atrodas neapskaužamā situācijā, jo nevar tikt galā ar labu un ļaunu nošķirošiem kritērijiem, un tas, savukārt, viņa praksi padara vairāk kā sarežģītu un apkārtējiem neuztveramu un nenolasāmu. Lielākā iespējamā mākslinieka (mākslu) nodevība ir attiecināma nevis uz iesaistīšanos anarhiskā vai vienaldzīgā racionālās politikas opozīcijā, bet gan ir meklējama visnotaļ modīgos patiesības izpausmju (apveidu) aspektos.

Pieminot postošās sekas mākslu iešanai pie tautas, jārunā par apvaldītu piesardzību. Patiesības teicējs šādos gadījumos ir neatraujams no performatīvas darbības veicēja un strādā uzmanības piesaistīšanas nolūkos.

Divu patiesības vakaru gaitā tika apskatīti arī šādi jautājumi - vai māksla ir vairāk katra privāta lieta, kaut kas intīms un subjektīvs, vai tā ir vairāk slēgta loka elitāra nodarbe? Pasaules varenie reti kad ir mākslinieki, un, pat ja kāds no tiem vēstures annālēs ir pieminēts, jautājums gan, kādā veidā šī varenība izpaužas. Šāda veida kredo labi iederas šodienas ekonomikas nenoteiktībā un ļauj demonstrēt mākslas valodas lietojumu abējādi - gan kā komentāru, gan kā notikumu.

Vai kā jautājumu: kāpēc ir tā, ka daudzi, kas ir bijuši izcili filosofijā, politikā, poētikā vai mākslās, ir izteikti melanholiķi? Tas šos patiesības teicējus nereti ir novedis pie apzinātas pašizolācijas. Problēmas ar auditoriju kā patiesības uzklausītājiem likušas pamatus patiesības izteicējiem nereti raksturīgajai dziņai rīkoties pēkšņi un izlēmīgi, ko attiecīgi nomaina kūtra domas un rīcības paralīze. Arī tādas vēlā grieķu perioda figūras kā Aristotelis, Sokrāts, Platons u.c. piesardzīgi varētu pieskaitīt šai diagnozei, un mulsumā jāpieņem, ka varbūt patiesībai patiesi ir jābūt pārsteidzoši idiotiskai un apbrīnojami saprātīgai, lai tā panāktu savu? Vai, attīstot domu vēl tālāk, neskaidrības virzienā, - patiesības uzklausītājiem būtu iesakāms veidot pašiem savas piezīmes patiesības interpretācijai.

Mūsu kultūra vairāk runā par kaunu nekā grēku, un varbūt tāpēc ir tādas kategoriskas grūtības kaut ko atklāt. Tas ir tikpat kā iemīlēties vai apzināties, ka paša seja ir zaudēta. 

 

Tomēr patiesība un tās teikšana tagad ir visur. Sakot patiesību mēs nonākam aci pret aci ar draudiem, tomēr situāciju atvieglina tas, ka, Barta vārdiem runājot, pat ja mēs sagatavojamies pašam ļaunākajam, tas nekad nebūs nekas konkrēts (šobrīd angliski citējot - "we can expect the worst, but the worst is never certain").

Senajā Grieķijā šādā kontekstā  tika lietots termins parrhesia, kas apzīmēja vaļsirdīgu runāšanu, reizē ar to uzreiz it kā atvainojoties par šāda veida runāšanu. Termins ir aizgūts no grieķu vārdiem "runa, izpausme", burtiskā tulkojumā nozīmējot "runāt visu un par visu" un attīstīts tālāk līdz "runāt brīvi" un "runāt pārdroši". Tas ietver ne tikai runas (izteiksmes) brīvību, bet arī pienākumu runāt patiesību, nereti riskējot ar sevis paša komfortu un drošību.

Runāšana par patiesību var izsaukt neizpratni, tomēr gribētos domāt, ka tas ir pozitīvi kompakts uzstādījums labai sarunai. Parrhesia ir "tīra patiesība", tādas personas runa, kurai piemīt visas tās morālās kvalitātes, kas ir nepieciešamas, lai runātu/teiktu patiesību, pat, ja tas spēji atšķiras no tā, ko lielākā daļa sabiedrības domā un kam tic.

Parrhesia nav ne retoriska, ne dialektiska runa, lai arī tīri vēsturiski tā atrodas šo abu lielumu starptelpā. Reizē ar šaubām un kritiku par to, ka patiesības teikšanas loma šodienas kontekstā draud nebūt nekas vairāk par small-talk, jo pie "lietas" jau neviens tāpat neķeras, galdu klāšanai, ar ko pēdējo nedēļu laikā nācās nodarboties, tomēr ir sava jēga, jo, arī uz saviesīgas pasēdēšanas fona apspriežot katra paša padarīto/iecerēto vai pieminot kāda klāt neesošā-būtiskā stiprās vai vājās puses, sarunas tik un tā nonāk pie tā, pie kā tām ir tendence nonākt. Un šeit nu mēs esam, pieķerti patiesībā.

Sausais atlikums būtu tāds, ka neviens no vakariņu dalībniekiem nemēģināja pateikt neaptverami daudz. Saruna bez likumiem, spēles noteikumiem un laikam arī  - bez secinājumiem. Kopā sanākšana un runāšana grupās ir un paliek ļoti jauka. It īpaši, ja pašas grupas ir jaukas un nelielas. Visu savās vietās aicināja nostādīt dilemma par dzīves estētisku baudīšanu vai tās izdzīvošanu atbilstoši ētiskiem principiem. Mūsu cerības balstās personiskās pieredzes praksē, tomēr lielāktoies cilvēki ir pārliecināti, ka tas ir viņu pienākums: iesaistīties vispārīgās un nekonkrētās sarunās.

Sakot to, ko redzam, jādomā par to, cik ļoti dzīvojam konkrētajā mirklī, domas par to, kas būs, atstājot šajā, vēl nepienākušajā nākotnē.Ko tālāk? Kā vienā teikumā pateikt neaptverami daudz? Pieminēt Rembrantu?

Jebkurā gadījumā - patiesība, kurai tic tas, kurš mākslu taisa, mūs visus draud pārvērst Radītājos.
Uz šīs nots pamazām iestājas sapīkums, un tālāk pat melot, nemaz nerunājot par rakstīšanu, ir uzmācīgi nesaistoši.

Vārds vietā, jo patiesība - atklātība, atklāšanās, nesavtīga sevis ziedošana, spēji iztukšo.
Viena no jaukākajām versijām vakara sarunu gaitā bija par to, ka, pretēji iepriekš minētajam, no cilvēkiem lietas un emocijas ir grūti noslēpt. Turklāt spēļu spēlēšana ir pat vēl vairāk apgrūtinoša, kā arī zināmā mērā paredz laika, enerģijas un emociju izšķiešanu.

Zane Onckule

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!