JFL un ¼ Satori portāls
07.05.2008

Džūlija Enasa: Platons. Ļoti saistošs ievads

Komentē
0

Džūlija Enasa. Platons: Ļoti saistošs ievads
No angļu valodas tulkojis Ivars Neiders
Redaktors: Reinis Tukišs
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
Korektors: Dainis Leinerts
ISBN 978-9984-9966-5-3
Grāmata izdota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu

 

„Daudzi cilvēki kā mūsdienās, tā antīkajā pasaulē uzskatītu par pašsaprotamu, ka laimīga dzīve ir dzīve, kurā jums veicas; laimīgs cilvēks parasti ir bagāts, pārliecināts un dzīvē kaut ko sasniedzis. Bet uz Platonu iespaidu atstāja Sokrata piemērs. Sokrats atteicās no pasaulīgiem panākumiem, lai varētu nodarboties ar filozofiju, un beidza dzīvi kā apsūdzēts noziedznieks, kuru sodīja ar nāvi. Tomēr Platons pavisam noteikti uzskatīja, ka Sokrata dzīve bija apbrīnas vērta. Tādā gadījumā vairākuma uzskatam par laimīgu dzīvi ir jābūt aplamam.”

Šajā ‘Ļoti saistošajā ievadā’ Džūlija Enasa patīkami skaidrā tekstā izklāsta Platona filozofijas galvenās nostādnes un apskata argumentus, kuri tās veidojuši. To lasot, mēs tiekam iepazīstināti ar Platona uzskatiem par mīlestību un filozofiju, viņa attieksmi pret sievietēm un homoseksuālu mīlestību, uzskatu, ka tikumība ir laimes pamats, tāpat arī – ar argumentiem par dvēseles nemirstību un Platona idejām par visuma iedabu.

 

Par autori

Džūlija Enasa (Julia Annas) studējusi klasisko filoloģiju Oksfordas un Hārvarda universitātēs. Vairākus gadus (1971-1986) pasniegusi filozofiju Sv. Hjū koledžā (St. Hugh's College) un Kristus Baznīcas koledžā (Christ College) Oksfordā. Kopš 1986. gada Enasa ieņem filozofijas profesora vietu Arizonas Universitātes Filozofijas katedrā, bet 1995. gadā ievēlēta par Arizonas Universitātes Reģentu profesori (Regents professor).

Vairākus gadus (1983-1992) Enasa rediģē prestižo antīkajai filozofijai veltīto izdevumu "Oxford Studies in Ancient Philosophy". Enasa ir daudzu ietekmīgu rakstu un monogrāfiju autore antīkajā filozofijā un ētikā. Starp viņas nozīmīgākajām publikācijām ir jāmin "Ievads Platona "Valstī"" (An Introduction to Plato's Republic, Oxford University Press, 1981), "Hellēnisma gara filozofija" (Hellenistic Philosophy of Mind, University of California Press, 1992), "Laimes morāle" (Morality of Happiness, Oxford University Press, 1993), "Platonisma ētika, sena un jauna" (Platonic Ethics, Old and New, Cornell University Press, 1999.)

 

Resursi portālā ¼ Satori:

Saimons Blekbērns: Saprāta balsis (par Platona "Valsti")
Ivars Neiders: Dažas piezīmes par Platonu latviski

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!