JFL un ¼ Satori portāls
21.01.2008

Džonatans Kalers: Literatūras teorija. Ļoti saistošs ievads

Komentē
0

Džonatans Kalers. Literatūras teorija. Ļoti saistošs ievads.
No angļu valodas tulkojis Haralds Matulis
Redaktors: Dens Dimiņš
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
Korektore: Austra Gaigala
ISBN: 978-9984-9966-0-8
Grāmata izdota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu
 

Grāmatas ievadā autors raksta: “Teorija bieži vien ir kaismīga pašsaprotamu priekšstatu kritika un, vēl vairāk, mēģinājums parādīt, ka tas, ko mēs uzskatām par pašsaprotamu, īstenībā ir vēsturiska konstrukcija, atsevišķa teorija, kas sākusi izskatīties tik dabiska, ka mēs to vairs pat neuztveram kā teoriju. Kā pašsaprotamību kritika un alternatīvu koncepciju izpēte teorija apšauba literatūrzinātnes aksiomas un pamatpieņēmumus, nojaucot it visu, kas varētu būt šķitis acīmredzams. Kas ir nozīme? Kas ir autors? Ko nozīmē lasīt? Kas esmu “es” jeb rakstošais, lasošais vai darbīgais subjekts? Kā teksti saistīti ar apstākļiem, kuros tie radīti?”

Džonatana Kalera „Literatūras teorija. Ļoti saistošs ievads” ir grāmata, ko būtu vērts izlasīt ikvienam, kas vēlas ne tikai lasīt literatūru, bet arī domāt par literatūru.

 

Par autoru

Grāmatas autors Džonatans Kalers (Jonathan Culler, 1944) bakalaura grādu vēsturē un literatūrā ieguvis Hārvarda Universitātē. Pēc Roda stipendijas saņemšanas iestājies Sv. Džona Koledžā, Oksfordas Universitātē, kur 1968. gadā ieguvis filozofijas bakalauru salīdzinošajā literatūrzinātnē un 1972. gadā – doktora grādu modernajās valodās.

Kloda Levī-Strosa un Rolāna Barta ideju iedvesmots, septiņdesmitajos gados kļuvis par ievērojamāko strukturālisma ideju izplatītāju Amerikā. Kalera slavenākais darbs „Strukturālistu poētika: Strukturālisms, lingvistika un literatūras studijas” (Structuralist Poetics: Structuralism, Linguistics and the Study of Literature) 1975. gadā ieguvis vairākas prestižas akadēmiskās godalgas un tiek uzskatīts par izcilu ieguldījumu literatūrkritikā.

Šobrīd Džonatans Kalers ir angļu valodas un salīdzinošās literatūrzinātnes profesors Kornela Universitātē, Ņujorkā, ASV.

 

Resursi portālā ¼ Satori

Dainis Leinerts - Teorijas valdzinājums
Džonatans Kalers - 1. nodaļa. Kas ir teorija
Džonatans Kalers - Teorētiskās skolas un virzieni

 

No recenzijām presē

Ja latviešu grāmatniecībā literatūrzinātnei veltīti populārzinātniski izdevumi būtu pašsaprotama parādība, tad šīs grāmatas tulkojums, iespējams, nešķistu nekas ārkārtējs. Bet, tā kā mūsdienīgu, informatīvu un apkopojošu literatūras teorijai un kritikai veltītu grāmatu ir ļoti maz (nāk prātā tikai Viktora Ivbuļa 1995.gadā izdotā antoloģija Uz kurieni, literatūras teorija?), tad ar pilnām tiesībām var teikt: šī grāmata veidos mūsdienu lasītāju paaudzes izpratni par rietumos izplatīto pieeju literatūras teorijai.

Kārlis Vērdiņš, Kultūras Diena


Grāmatā aptverto jautājumu loks ir daudzveidīgs: kas un kāpēc tiek uzskatīts par literatūru; kādas ir literatūras teorijas attiecības ar t.s. kultūras studijām; valodas, nozīmes un interpretācijas saistība; poētika, retorika un dzejas specifika; vēstījums; literatūra un performatīvie izteikumi; teorijas skatījums uz identitāti un subjektu. „Literatūras teorijas” potenciālā mērķauditorija ir gluži vai neierobežota, jo nebūt ne sarežģīta izteiksme un gana skaidrs aplūkoto jautājumu izklāsts to dara piemērotu teju ikkatram – ne tikai speciālistiem, bet arī „vienkāršajiem lasītājiem”.

Dainis Leinerts, ¼ Satori

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!