Lekcijas
18.01.2016

Dzīvnieku un vides ētika. 7. lekcija

Komentē
0

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – decembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

7. lekcija: Sociālā hegemonija un daba

Vides ētikā cilvēku un dabas līdzāspastāvēšanu mēdz raksturot kā attiecības kopienā. “Biokopiena” var apvienot ne tikai cilvēkus un dzīvniekus, bet arī augus un citus organismus. Lai gan “biokopiena” būtiski atšķiras no cilvēku sabiedrības un drīzāk uzskatāma par metaforu, saistība starp tām patiešām pastāv. Ne vienā, ne otrā nevalda vienlīdzība. Dominēšanas attiecības cilvēku sabiedrībā atspoguļojas cilvēku attiecībās ar dabu un otrādi. Tāpēc daudzi vides ētikas pārstāvji norāda, ka būtiskas izmaiņas cilvēku attieksmē pret dabisko vidi ir iespējamas vienīgi, ja mainās arī ierastās sociālās prakses.

Literatūra:

1. Warren K. J. The Power and the Promise of Ecological Feminism // Van DeVeer D., Pierce C., eds. The Environmental Ethics and Policy Book. Belmont, California: Wadsworth, 1994. Pp. 267-281.

(Grāmata pieejama elektroniski: http://escueladeidiomasudb.files.wordpress.com/2013/01/the-power-and-the-promise-of-ecological-feminism.pdf )

2. Adams C. The Sexual Politics of Meet. New York: Continuum, 1990. Pp. 47-63.

(Grāmata pieejama: LUB)

3. Braidotti R. The Posthuman. Cambridge: Polity, 2013. Pp. 55-104 (2. nodaļa).

(Grāmata pieejama: RSU)

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!