Lekcijas
20.12.2015

Dzīvnieku un vides ētika. 5. lekcija

Komentē
0

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – decembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

5. lekcija. Antropocentrisms, biocentrisms un ekocentrisms

Daudzi dzīvnieku aizstāvības un vides ētikas pārstāvji aicina atteikties no antorpocentriskā skatījuma uz pasauli. Tas nozīmē būtiski mainīt veidu, kā mēs par dabu domājam un kur tajā saskatām vērtību. Piemēram, “vērtīgs cilvēkam” vai “vērtīgs man” vietā stājas “vērtīgs pats par sevi”. Tomēr ko nozīmē būt “vērtīgam pašam par sevi”? Vai vērtības var pastāvēt neatkarīgi no vērtētāja – cilvēka? Vai tās var piemist lietām, dabas parādībām, dabai kopumā? Galu galā, vai no tā, ka upei vai mežam piemīt pašvērtība, izriet kādi praktiski pienākumi, kas man liek šo upi vai mežu saglabāt, mainīt, glābt, atjaunot?

Literatūra:

1.Leopolds O. Smilšu grāfistes kalendārs. Rīga: Zinātne, 1989. 102-103, 109-112, 167-186.

(Grāmata pieejama: LNB un LUB)

2. Taylor P. W. Respect for Nature. Princeton, New Jersey: Princeton UP, 1986. Pp. 59-84, 99-116 no 2. un 3. nodaļas

(Grāmata pieejama elektroniski: http://bookzz.org/book/1113101/787788)

Uzmanību! Minētā saite ne vienmēr darbojas

3.Midgley M. Duties Concerning Islands // Encounter, February 1983. Pp. 36-43.

(Grāmata pieejama elektroniski: https://iseethics.files.wordpress.com/2013/02/midgley-mary-duties-concerning-islands.pdf )

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!