Lekcijas
28.11.2015

Dzīvnieku un vides ētika. 2. lekcija

Komentē
1

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – decembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

2. lekcija. Dzīvnieku ētiskais statuss

Dzīvnieku aizstāvības ētikas pamatā ir nevis abstrakti argumenti, bet pieredze – sastapšanās ar nežēlību un dzīvnieku ciešanām, netaisnības sajūta un nespēja ar to samierināties. Tomēr pieredze ir individuāla un personiska, dažādi cilvēki uz līdzīgām situācijām mēdz reaģēt visai atšķirīgi. Filozofi, kas pārstāv dzīvnieku aizstāvības ētiku, ir mēģinājuši noskaidrot, vai pastāv pienākumi, kas nepieciešami nosaka robežas tam, kā pret dzīvniekiem drīkst izturēties. Šādi pienākumi nebūtu personiskās attieksmes vai izvēles jautājums, bet būtu saistoši visiem, pat tiem, kam tie nešķiet tīkami. Var strīdēties par to, vai šis mēģinājums ir vainagojies ar panākumiem, bet jebkurā gadījumā diskusija par dzīvnieku ētisko statusu ir uzrādījusi daudzas problēmas cilvēku pieņēmumos par dzīvniekiem.

Literatūra:

1. Midgley M. Animals and Why They Matter. Athens, Georgia: The University of Georgia Press, 1983. Pp. 9-18 (1. nodaļa).

2. Morris C. W. The Idea of Moral Standing // Beauchamp T. L., Frey, R. G., eds. The Oxford Handbook of Animal Ethics. Oxford: Oxford UP, 2011. Pp. 255 – 275.

(Grāmata pieejama: Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) bibliotēkās)

 3. Ferry L. Neither Man nor Stone // Atterton P., Calarco M., eds. Animal Philosophy: Ethics and Identity. London: Continuum, 2004. Pp. 147-156.

(Grāmata pieejama: LNB)

4. Diamond C. The Difficulty of Reality and the Difficulty of Philosophy // Cavell S. et al. Philosophy and Animal Life. New York: Columbia UP, 2008. Pp. 43-89.

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!