Mitja Aļeškovskis
 
Sarunas
05.05.2016

Dzīve ir pārbaudījums

Komentē
0

2012. gadā Mitja Aļeškovskis bija viens no humānās palīdzības koordinatoriem Krimskas (Krievija) plūdos. Pēc šīs misijas, atgriežoties Maskavā, viņš nolēma beigt savu fotoreportiera karjeru un izveidoja labdarības un brīvprātīgo fondu "Nuzhnapomosh.ru" ("Нужна Помощь"). 13. maijā, starptautiskās reputācijas vadības konferences "Reputation Time" ietvaros, Mitja viesosies Rīgā. Piedāvājam interviju ar viņu.

Jūs sākāt savu karjeru kā fotogrāfs. Vai jums ir kādas fotogrāfijas, kas būtiski mainījušas jūsu skatījumu uz dzīvi?

Es esmu uzņēmis dažas fotogrāfijas, par kurām aizdomājoties mana sirds asiņo. Es esmu bijis kara zonās, sagrautās pilsētās… Bet vai jūs zināt, kas ir smieklīgākais? Kad es pametu fotografēšanu, domāju, ka man nekad vairs nebūs atkal jāredz kaut kas tik satraucošs un nepatīkams. Domāju, ka ar savu labdarības fondu varēšu palīdzēt labiem cilvēkiem un ikviens būs laimīgs. Tā vietā es esmu nonācis par diviem vai trim līmeņiem dziļāk ellē. Īstā sociālā situācija ir pat vēl sliktāka nekā tā, ko esmu redzējis caur kameras objektīvu. Tomēr man ir arī fotogrāfijas, kas man pašam ļoti patīk, un tās nav depresīvas vai satraucošas. Un tieši tas man patīk visvairāk – man patīk smieties un meklēt smieklīgas lietas tur, kur nav ļauts smieties. Tāds bija mans stils fotogrāfijās.

Jūs bieži sauc par politisko aktīvistu. Ko nozīmē būt politiskajam aktīvistam Putina ērā?

Atklāti runājot, es esmu 0% politiskais aktīvists. Mēs šeit visi esam noguruši no politikas, tāpēc ka Krievijā nav iespējams būt labam politiķim. Politika cenšas sašķelt sabiedrību, tā liek cilvēkiem atšķirties citam no cita, bet tas, ko mēs cenšamies darīt mūsu labdarības fondā, ir parādīt visiem cilvēkiem, ka viņi ir vienādi. Nav nozīmes, par ko tu balso, kam tu tici, ar ko tu guli. Tu esi tikai persona, cilvēks. Līdz ar to mēs esam 0% politiķi un 0% politiskie aktīvisti.

Labākā lieta, kas saistīta ar jūsu darbu?

Es varētu teikt: apziņa, ka palīdzam tūkstošiem cilvēku. Un tā tālāk. Tas, protams, ir lieliski, bet mūsdienu Krievijā tu nevari neko plānot vairāk par gadu uz priekšu, jo nezini, kas notiks rīt. No otras puses, mēs apzināmies, ka mūsu labdarības fonda darbs ir tālejošs un tas turpināsies arī nākamajos gadu desmitos un simtos. Es zinu, ko es darīšu tālāk… dzīvē! Vienmēr. Es zinu, kāda mērķa vadīts es dzīvoju. Tas man patīk.

Jūsu lielākais sasniegums, ar ko visvairāk lepojaties?

Šobrīd mūsu fondam ir 69 projekti, kas tiek īstenoti visā Krievijā, un mēs esam lepni par visiem projektiem. Tie nav saistīti tikai ar medicīniskiem jautājumiem, tie skar arī sabiedrības problēmas, cilvēktiesības. Nozīmīgākais projekts ir saistīts ar vienu no Krievijas lielākajām slimnīcām, kas specializējas cilmes šūnu pētniecībā. Otrs lielākais projekts – mēs ceļam pirmo bērnu slimnīcu Sibīrijā, Omskā. Šis noteikti ir projekts, par ko esmu ļoti lepns. Bet mums ir arī mazāki projekti, kas ir ļoti nozīmīgi. Mēs cenšamies īstenot tādas lietas, kas paliks arī pēc mums. Mēs šeit, Krievijā, cenšamies mainīt cilvēku sapratni par to, ko nozīmē ziedot labdarībai.

Vai jums ir bijušas kādas neveiksmes, kas beigās noderējušas kā vērtīga mācība turpmākajai dzīvei?

Man personīgi visa dzīve ir kā neveiksme un katrs mans dzīves solis ir kā neizdošanās. Dzīve – tas ir nebeidzams pārbaudījums. Es esmu atradis savu dzīves ceļu, bet tas sastāv no daudzām, daudzām neveiksmēm. Man ir ļoti grūti atbildēt uz šo jautājumu – nevis tāpēc, ka neveiksmju nav, bet gan tāpēc, ka to ir bijis pārāk daudz.

Vai jums ir kāds cilvēks, kuru uzskatāt par savu līderi vai kuram vēlaties līdzināties?

Labdarības jomā mans paraugs un līderis ir Denjels Palota (Daniel M. Pallotta). Ja mēs vispārīgi runājam par cilvēci, mani iedvesmas avoti ir izcilais krievu rakstnieks Varlams Šalamovs (Варлаам Шаламов) un mans vecvectēvs. Viņi abi tika ieslodzīti Staļina režīma gulaga nometnēs, tomēr šis režīms viņus nesalauza. Bet visvairāk mani iedvesmo cilvēki, kuri spēj stāties pretī sistēmai un kurus tā nespēj nospiest uz ceļiem.

Par konferenci "Reputation Time"

Konferenci sadarbībā ar reputācijas vadības kompāniju "Lejiņa & Šleiers" organizē Ziemeļeiropas Reputācijas institūts (Nordic Reputation Institute) – nevalstiska organizācija, kas dibināta ar mērķi radīt platformu diskusijām par reputācijas nozīmi un izpēti.

Konferences oficiālā banka – Rietumu banka, tehnoloģiju partneris – "Lattelecom" televīzija. Konferences partneri – komunikācijas uzņēmums "Ozols ir", Rīgas Ekonomikas augstskola, Rīgas tūrisma attīstības birojs "Live Rīga", lidsabiedrība "AirBaltic", Konrāda Adenauera fonds, uzņēmumi "Mailigen", "Pernod Ricard Latvia", "Coffee Inn", "Samsung", "GatewayBaltic", žurnāli "Benji Knewman", "Ir Nauda", "FHM", radio "Baltkom", fotoaģentūra "F64", Latvijas Sabiedriskie mediji (lsm.lv), portāls "Satori.lv", Latvijas Asociācija sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP), Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācija (LSAKA), portāli "Kursors.lv" un "Biznesam.lv".

Mitja Aļeškovskis

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!