Foto no personīgā arhīva
 
Aktualitātes
17.09.2018

Dzejas dienu balvu saņem Gunta Šnipke

Komentē
0

Latvijas Rakstnieku savienība (LRS), organizējot šā gada festivālu "Dzejas dienas", ir nolēmusi atjaunot Dzejas dienu balvu, ko piešķir par labāko dzejas krājumu, kas iznācis laika periodā no pagājušajām līdz šīm Dzejas dienām. Šogad Dzejas dienu balvu saņem dzejniece Gunta Šnipke par krājumu "Ceļi" ("Mansards", 2018, redaktore Inese Zandere).

Balvas pasniegšana notika Dzejas dienu pasākuma "Dzīvie klasiķi" laikā — 14. septembrī 19.00 centrā "Koka Rīga".

""Ceļi" ir autores trešais dzejoļu krājums. Tas izceļas ar poētisku precizitāti, negaidīgi asi un dzidri iezīmētu personīgās un mums visiem redzamās laiktelpas izjūtu," informēja Dzejas dienu padomes locekle Ingmāra Balode.

Grāmatas dizainu veidojis Zigmunds Lapsa. Krājuma tapšanu atbalstījusi Ventspils Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja, tas izdots ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūras pārvalde" atbalstu.

Guntu Šnipki (1955) līdz šim vislabāk pazīst liepājnieki. Pēc arhitektūras studiju pabeigšanas dažus gadus nostrādājusi Rīgā, Gunta Šnipke 1981. gadā atgriezās dzimtajā Liepājā un tai ir veltījusi visus savus talantus un ikdienas darbu: bijusi pilsētas galvenā māksliniece, ir Vecliepājas rajona arhitekte, iedziļinājusies Liepājas jūgendstila mantojumā, veidojusi Pasaules arhitektūras dienas pasākumus Liepājā, ir daudzu arhitektūrai veltītu rakstu autore un žurnāla "Latvijas Architektūra" redkolēģijas locekle. Taču līdztekus intensīvajai dzīvei arhitektūrā jau kopš 70. gadiem Gunta Šnipke dzīvo literatūrā: dažādos kopkrājumos un preses izdevumos, ieskaitot šobrīd aktuālās literatūras publikāciju platformas: žurnālu "Domuzīme", interneta žurnālus "Punctum" un "Satori". Kopš 2008. gada Gunta Šnipke ir Rakstnieku savienības biedre un cieši piederīga LRS Liepājas nodaļai.

Dzejas dienu balvai kopumā tikuši pieteikti septiņpadsmit oriģināldzejas un atdzejas krājumi, no kuriem Dzejas dienu padome pēc nolikuma izvēlas tikai vienu grāmatu. "Šogad iesniegtie darbi veido iepriecinoši spēcīgu konkurenci, un atliek cerēt, ka citugad sagaidīsim tikpat daudzveidīgu iznākušo dzejas un atdzejas krājumu klāstu. Izvēlēties vienu starp tik daudziem spožiem dzejas un atdzejas veikumiem bija ļoti sarežģīts uzdevums," pauž Dzejas dienu padomes pārstāve.

Kā informēja izdevuma "konTEKSTS" galvenā redaktore un literatūrzinātniece Sandra Ratniece, pēc neatkarības atgūšanas Dzejas dienu balva atdzima 1996. gadā, un tā kļuva par ikgadējo Dzejas dienu daļu līdz pat 2009. gadam, no 2003. gada oriģināldzejai piepulcējot arī atdzejas krājumus. Krīzes laikā ar balvas pasniegšanu radās problēmas, tāpēc balvas stafeti no 2010. līdz 2015. gadam pārņēma žurnāls "Latvju Teksti". Pēc tā izdošanas pārtaukšanas Dzejas dienu balvas vēsturē iestājās pārtraukums, kas neapmierināja dzejas cienītājus, tāpēc 2018. gada pavasarī Latvijas Rakstnieku savienības jaunizveidotā Dzejas dienu padome nolēma atjaunot būtisko Dzejas dienu tradīciju – balvas par labāko oriģināldzejas vai atdzejas krājuma – piešķiršanu. Balvas laureātu starp pieteiktajiem pretendentiem izraugās LRS Dzejas dienu padome.

Balvas fonds ir 1000 eiro; laureāta īpašumā nonāk arī kāda mūsdienu skulptora gatavota figūra; laureāte šogad saņem Ulda Kurzemnieka darinātu stilizētu Pegaza pakava statuju.

Dzejas dienu balvai pieteiktie krājumi

Oriģināldzeja

Liāna Langa. "Velēnu kleita" (Neputns, 2018)
Inga Gaile. "Lieldienas" (Neputns, 2018)
Madara Gruntmane. "Dzērājmeitiņa" (Neputns, 2018)
Jānis Peters. "Rudenskura spogulī" (Jumava, 2018)
Iveta Ratinīka. "tikko & tikai" (Zvaigzne ABC, 2018)
Krista Anna Belševica. "Medījot dzīvi" (Zvaigzne ABC, 2017)
Gunta Šnipke. "Ceļi" (Mansards, 2018)
Elīna Līce. "Redzu" (NT Klasika, 2018)
Andris Ogriņš. "Debesu punkti" (Pētergailis, 2017)
Voldemārs Zariņš. "Jāizdomā brīvība" (Pētergailis, 2018)
Daina Sirmā. "Dievaines" (Pētergailis, 2017)
Blockx. "Atklāts neatklātais" (autorizdevums, 2018)

Atdzeja

Emīlija Dikinsone. "Āboliņš un bite". Atdzejojis Kārlis Vērdiņš (Neputns, 2017)
Semjons Haņins. "Но не тем /Bet ne ar to". Atdzejotāji: Ronalds Briedis, Inga Gaile, Pēteris Draguns, Aivars Eipurs, Jānis Elsbergs, Valts Ernštreits, Liāna Langa, Marts Pujāts, Edvīns Raups, Jānis Rokpelnis, Māris Salējs, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls (Neputns, 2017)
Konstantīns Kavafis. "Dzeja". Atdzejojis Dens Dimiņš (Neputns, 2018)
Džidi Madzja. "Mana ciema dievi". Atdzejojis Uldis Bērziņš (Jāņa Rozes apgāds, 2017)
Sergejs Timofejevs. "Replika". Atdzejotāji: Arvis Viguls, Toms Treibergs, Andris Akmentiņš (Orbīta, 2018)

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!