Jānis Rābants
pirms 4 gadiem
Latvijā ir ļoti maz dabisku mežu, tikpat kā nemaz, kur blakus aug dažāda vecuma un sugu koki. Visi ir saimnieciskie meži, kas kādreiz ir bijuši nocirsti, tad atjaunoti, un visā nogabalā ir viena vecuma un arī vienas vai divu sugu koki. Tas nav dabisks mežs, kurš spēj pats sevi aizsargāt no visām iespējamām problēmām. Tas arī vēl ilgi nekļūs dabisks.
Šie cilvēki nezina, ko viņi grib un ko viņi dara. Mežsaimniekiem nav raksturīga šodienas patērētāja domāšana. Viņi uz mežu skatās vismaz 50 un vairāk gadu tālā nākotnē, kā šis mežs dzīvos un kādi tajā būs riski viņa pastāvēšanai, un ar šādu domu tiek pieņemti šodienas lēmumi. Pareizu meža apsaimniekošanu cilvēki mācās daudz gadus un rūpīgi, un nebūt nerīkojas emocionālu iemeslu vadīti. Vai tiešām būtu prātīgi ignorēt šo cilvēku zināšanas un pieredzi?
Ar šādu šodienas domāšanu īpaši sargājot vecus mežus milzīgos masīvos, saudzējot un necērtot tos, ir ļoti liels risks, ka netālā nākotnē būs tikpat lieli nokaltušu mežu masīvi, kuri nebūs spējuši izturēt kaitēkļu invāzijas. Nākamās paaudzes mums par to paldies neteiks.
Mežs tiešām nav biešu lauks, kur varam izfunktierēt, cik biešu mums rudenī vajadzēs, un tik arī pavasarī iesēsim. Meža cikls ir garāks par cilvēka mūžu, un ar to nedrīkst jokoties tāpēc vien, ka šobrīd mums ļoti patīk “kuplās biešu lapas”, tāpēc vien mēs vēl šīs bietes nevāksim nost. Mežsaimniekiem ir skaidrs, kā tas var beigties.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Kāpēc desmitiem nevis tūkstošiem parakstītāju ?
Nekā cita jau vairs nav. Tad nu to pašu gar zemi.... to es par mežiem...
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!