Foto - Eva Ikstena-Strapcāne
 
Redakcijas sleja
19.08.2013

Desmitgadīgs dinozaurs

Komentē
0

Pirms desmit gadiem kādā nevienam nepazīstamā interneta vietnē ar reģistrētu domēna vārdu "Satori.lv" tika ievietoti pirmie ieraksti. Domubiedru grupa bija nolēmusi izveidot kaut ko līdzīgu atvērtai interneta bibliotēkai, kurā ikviens varētu brīvi un bez maksas atrast, izlasīt un izmantot dažādus literārus un filozofiskus tekstus. Desmit gadu laikā "Satori.lv" ir kļuvis par populāru interneta žurnālu ar savdabīgu, taču gana plašu interešu loku, ko grūti ierobežot vien literatūras vai pat rakstītās domas ietvaros. Taču pirmie raksti joprojām ir saglabājušies mūsu arhīvā.

Sameklējot dokumentus ar visagrākajiem kārtas numuriem, mēs redzam, ka tie ir #003 Rjūnoskes Akutagavas stāsts "Ogatas Rjosaja slepenais ziņojums" Edgara Kataja tulkojumā, #004 fragments no Rolāna Barta "Mitoloģijām" Normunda Pukjana tulkojumā un dažas nodaļas no Andreja Belija romāna "Pēterburga" Tatjanas Jarmolinskas tulkojumā. Tie visi bija pārpublicējumi no žurnāla "Grāmata", kas savulaik, astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā, deva iespēju latviešu lasītājiem uzzināt daudz ko no tā, kas padomju laikā ir bijis tāls un nesasniedzams.

Mēs ceram, ka "Satori" spēj turpināt šo funkciju arī tagad, kad internets ir pieejams ikvienā digitālajā ierīcē un visas pasaules zināšanas ir pirksta stiepiena attālumā. Mēs ceram, ka padarām sasniedzamāku un saprotamāku šo pasauli, kas, lai arī ir mainījusies, joprojām spēj mulsināt, dusmot un biedēt... Mēs vēlamies ne tikai padarīt savus lasītājus par patstāvīgi lasošiem un domājošiem cilvēkiem, bet dot jums iespēju šo pasauli mainīt. Mēs desmit gadu laikā no tekstu pārrakstītājiem un tālāk pasniedzējiem esam kļuvuši arī par iemeslu šo tekstu tapšanai. Par iemeslu sarunām un domām. Par iemeslu jaunai un skaistai draudzībai, kā tika teikts kādā senā pagājušā gadsimta filmā.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!