Aktualitātes
20.05.2017

Desmit ieteikumi Muzeju nakts pieturvietām

Komentē
0

Šosestdien visā Latvijā notiks Muzeju nakts, kurā, dažādos veidos reflektējot par tēmu "Laika rats", piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits – 172 muzeji un citas kultūras iestādes, kas bez maksas vērs savas durvis un piedāvās daudzveidīgas pasākumu programmas. Lai neapjuktu plašajā norišu plānā, piedāvājam 10 apmeklēšanas vērtas Muzeju nakts pieturvietas.

Latvijas Universitātes muzejs pievērsīsies laika izpratnei dažādās zinātņu nozarēs – videoprojekcijas, profesionālu gidu ekskursijas un lielformāta izstādes palīdzēs uzzināt vairāk par laiku no sekunžu simtdaļām medicīnā līdz vēsturnieku pētītajiem laikmetiem, ģeoloģiskās laika skalas gadu miljoniem, stingri noteiktajiem laika mērīšanas principiem fizikā, astronomu apzinātajiem gaismas gadiem vai subjektīvajai laika uztverei, ko pēta psiholoģijā. Paralēli pamatprogrammai visa vakara garumā notiks ekskursijas uz LU ēkas bēniņos esošo vēsturisko 19. gadsimta studentu karceri, kurā varēs iepazīt savulaik ieslodzīto studentu pārdomas par laiku ieslodzījumā.

Sakrālo lietu muzejs (Klostera ielā 5) aicina uz programmu "Klosteru dzīve gadsimtu gaitā", kurā klostermāsu vadībā varēs uzzināt vairāk par klosteru pirmsākumiem un uzplaukumu, kā arī ielūkoties noslēpumainajā mūsdienu klosterdzīvē. Tāpat Muzeju nakts laikā interesenti aicināti doties ekskursijā pa Svētās Magdalēnas baznīcu, torni un senā cisterciešu sieviešu klostera pagrabu.

Rīgas Kinomuzejs (Peitavas iela 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas)) visa vakara garumā piedāvās dažādu pēdējo gadu filmu seansus – plkst. 19:30 būs skatāma Jāņa Putniņa dokumentālā filma "To atceras tikai vilcieni" (2016), kas veidota no Rīgas kinostudijas spēlfilmu fragmentiem, kuros vienojošais elements ir vilciens, plkst. 21:00 vakaru turpinās Staņislava Tokalova dokumentālā filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" (2016), kas stāsta par ģeniālā latviešu šahista, pasaules čempiona Mihaila Tāla traģisko un neparasto dzīvi, savukārt 22:30 Muzeju nakti noslēgs Dāvja Sīmaņa 2012. gada pilnmetrāžas dokumentālā filma "Pēdējā tempļa hronikas" (2012) par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecību

Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas iela 30) līdztekus abu dzejnieku memoriālā dzīvokļa apskatei plkst. 19:00 tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstāde "Dzejas miesa", plkst. 20:00 varēs klausīties "Satori" dzejas lasījumus "Aspazija reloaded", kuros dzejnieces dzeju un īpaši pasākumam radītus dzejoļus lasīs dzejnieki Inga Gaile, Arvis Viguls, Anna Auziņa, Artis Ostups, Ilmārs Šlāpins, Toms Treibergs, Katrīna Rudzīte, Madara Gruntmane, Elvīra Bloma un Sergejs Timofejevs, savukārt plkst. 21:00 būs iespēja pieredzēt jaunākās paaudzes dzejnieku īpaši pasākumam sagatavoto performanci "Achtung Achtung".

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes iela 57a-26) aicina doties ceļojumā uz "Dārdošajiem divdesmitajiem" – radošajā darbnīcā bērniem "Esi kubists – uztaisi savu kolāžu!", iedvesmojoties no Beļcovas un citu latviešu modernistu kubistiskajiem darbiem, būs iespēja izveidot savu versiju kubisma šedevriem, programmā "Ēdam sukubistiski!" gardēži varēs iepazīties ar bohēmas kafejnīcas "Sukubs" ēdienkarti un paņemt līdzi kādas iepatikušās receptes izdruku, bet visa vakara garumā ar aksesuāru un foto palīdzību varēs iejusties Beļcovas laikabiedru tēlos, nofotografējoties muzeja interjerā, un sajust laikmeta atmosfēru 20.–30. gadu mūzikas fonā.

Latvijas Leļļu teātrī (K. Barona iela 16/18) Muzeju nakts apmeklētājus sagaidīs "Laika pavēlnieki", kuru vadībā laiks tiks fiksēts un paildzināts. Leļļu teātra apmeklētāji kļūs par šīs akcijas dalībniekiem un varēs iziet caur laika tuneli, kurā notiks Leļļu teātra topošo aktieru performances. Teātra 1. stāvā varēs izmēģināt laika apstādināšanas punktus un laika "izstiepēju", savukārt pagalmā vai foajē (ja līs lietus) katru stundu notiks Leļļu teātra aktieru gatavots priekšnesums.

Žaņa Lipkes memoriāla (Mazais Balasta dambis 9) Muzeju nakts programmas "Nosit laiku muzejā!" ietvaros notiks orientēšanās spēle pa salu "Ķīpsalas krustvārdi", kurā dalībnieki uzzinās, kādus konservus reiz gatavoja muzeja kaimiņu pagalmā un kas apvieno Desu, Bieti un Pāli. "Salas dārgumu medībās" bērni ar vecākiem pārtaps par Ansīti un Grietiņu, kuri raganas Lolitas pavadībā pa akmeņu taku atrod ceļu atpakaļ uz muzeju. Radošajās darbnīcas ģimenēm "Esi kā laiks – padari jaunu par vecu" varēs nodarboties ar dažādu lietu vecināšana, izgatavot pasaulē lēnāko un neparedzamāko pasta sūtījumu – vēstuli pudelē, kā arī likt lietā bērnības laikā izmēģinātās laivu pagatavošanas metodes. Plkst. 16:00 un 18:00 notiks ekskursijas pa muzeju "Žanis Lipke un skarbais gadsimts", plkst. 17:00 un 19:00 muzeja gida pavadībā varēs doties bezmaksas ekskursijā pa Ķīpsalu, plkst. 20:00 muzejā būs dzirdami stāsti par Johannu Lipki un citām ebreju glābējām, savukārt vakaru noslēgs dzejnieka Pētera Draguna solokoncerts.

Ojāra Vācieša memoriālais muzejs (O. Vācieša ielā 19) īpaši padomājis par ģimenēm ar bērniem – no plkst. 16:30 līdz 19:00 tur notiks radoša pēcpusdiena "Astoņu kustoņu svētki", līdz 17:30 muzeja dārzā varēs piedalīties radošajās darbnīcās, savukārt pēc tam ar bērniem rotaļās ies grupas "Iļģi" soliste Ilga Reizniece. 20:00 muzejā sāksies kino vakars, kura laikā varēs noskatīties dokumentālo filmu "Daugavas leģenda" (1966, režisors Laimonis Gaigals, scenārija autors Ojārs Vācietis), dokumentālo filmu "Ceturtā dimensija" (1977, režisors Laimonis Gaigals), filmas "Visāda garuma stundas" (1983, režisore Maija Smildziņa), "Visāda garuma gadi" (2013, režisore Mārīte Balode) un "Vārds Ojārs Vācietis" (2003, režisors Ģirts Nagainis). Vakaru plkst. 23:15 noslēgs Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela nakts koncerts. Visa vakara garumā muzejā būs aplūkojama Benitas Žogotas fotoizstāde "Viņa melnbaltā, melnbaltā viņa" un ekspressizstāde "Laika zīmes" – dzejnieka Ojāra Vācieša kolekcijas materiāli un to stāsti, kas spilgti raksturo dzejnieka dzīves laiku.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (Antonijas ielā 1) būs skatāma butō dejas performance "Danse Macabre", kas radusies, iedvesmojoties no izstādē "Danse Macabre / Nāves deja" apskatāmajām memento mori tradīcijām – danse macabre jeb nāves dejas alegorijas un pēcnāves maskām. Šīm tradīcijām saplūstot ar butō filozofiju, performances laikā tiks attēlots dzīves cikls no cilvēka dzimšanas līdz miršanai. Būs iespēja vērot butō dejotāju dzīvo uzstāšanos, kas būs īpaša arī ar to, ka tiks projicēti video ar zemūdens butō deju, atklājot dejotāja ķermeni tuvplānā un ļaujot saskatīt kustību nianses. Videoprojekcijas būs apskatāmas visu nakti no 19:00 līdz 1:00, savukārt butō dejotāju uzstāšanos varēs vērot no 21:00 līdz 23:00.

Savukārt tiem, kam Muzeju nakts liksies par īsu, jādodas uz "Nabaklab" (Z.A. Meierovica ielā 12), kur no 19:00 līdz pirmajam rīta tramvajam skanēs laika tematikai pielāgota muzikālā programma.

Ar pilnu Muzeju nakts programmu var iepazīties šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!