Blogs
17.08.2017

Darba fragm⁕⁕⁕

Komentē
1

"[..] nākamgad, ja autors strādā algotu darbu un saņem autoratlīdzību, kas lielāka par minimālo algu (2018. gadā minimālā alga paredzēta 430 eiro), piemēram, 435 eiro mēnesī  (neatkarīgi, kas autoratlīdzību izmaksā – vai viņa darba devējs vai uzņēmums, ar kuru nav nodibinātas darba attiecības), autoram būs jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam VID un pašam reizi ceturksnī būs jāiesniedz VID ziņojums un jāsamaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. [..] Tas nozīmē, ka tiem autoriem, kas līdz šim bija darba attiecībās ar kādu darba devēju un nekādus papildu maksājumus nevajadzēja veikt un ziņojumu VID nebija jāiesniedz, nākamgad būs jārīkojas uzmanīgi ar autoratlīdzībā saņemto naudu, to nevarēs uzreiz visu iztērēt, jo vēlāk būs jāveic sociālās iemaksas. Attiecīgi pašiem būs jāaprēķina maksājamā summa, jāatceras datumi, kad veicamas iemaksas Valsts kasē un iesniedzams ziņojums VID."

"Arī algotā darbā nodarbinātajiem par autoratlīdzību būs jāveic sociālās iemaksas kā pašnodarbinātajiem".

Praktiskās likumdošanas ziņnesis, 2017. gada 15. augustā

Jau senlatviešu gudrība vēsta: "Nav ko skriet, jo tālāk par kapu neaizskriesi!" Pēc jaunākajām ziņām par izmaiņām autoratlīdzību saņemšanas un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu (VSAOI) veikšanas kārtībā noprotams, ka arī šī patiesība nebūt nav akmenī iecirsta, un kopš nākamā gada ar likumdevēju pūlēm būs izdarīts viss, lai tā dēvēto radošo profesiju pārstāvjiem – mūziķiem, māksliniekiem, rakstniekiem un visiem pārējiem – izčibētu jebkāda vēlēšanās vismaz šajā dzīvē būt darba ņēmējiem par minimālo vai jebkādu citu algu un VSAOI maksāt ierastā kārtībā, jo pašiem būs arī vēl jāveic VSAOI par saņemtajām autoratlīdzībām, visam piedevām jāreģistrējas kā pašnodarbinātajiem un vēl jākrāmējas ar atskaitēm VID. Neapšaubot to, ka, iespējams, pastāv uzņēmumi, kas esošo VSAOI un autortiesību līgumu kārtību izmanto veicamo VSAOI samazināšanai (jo sociālās iemaksas tiek dalītas starp darba devēju un ņēmēju un darba devēji var būt ieinteresēti maksāt pēc iespējas mazāk) un tādu darbu apmaksāšanai, kam ar autortiesībām varbūt pat ir visai attāls sakars, šāda izdedzinātas zemes taktika pret pilnīgi visiem autoratlīdzību saņēmējiem ir pat ne mulsinoša, bet aizvainojoša. Saskaņā ar jauno kārtību daudziem autoratlīdzību saņēmējiem ik mēnesi vēlreiz un turklāt tagad tikai pašiem, nevis solidarizējoties ar darba devēju, būs jāsamaksā nodoklis, kas jau ticis samaksāts. Jeb, kā Andris Bērziņš (aktieris) reiz dziedāja Dailes teātra izrādē par Šerloku Holmsu: "Mēs neesam jums parādā / Ne plika graša, / Jo reiz jau mēs jums samaksājām." Un arī runas par to, ka šādi, lūk, visi mākslinieki un pārējie krietni palielināšot izredzes savus vērdiņus reiz ieraudzīt pārvērstus vecumdienu pensijā un siltā priežu istabiņā ar sarkanu skursteni uz jumta, ir tukšas, jo dubultā ievāktās VSAOI vispirms jau ieripos tagadnes sociālā budžeta caurumos, bet savas sagaidāmās pensijas lielumu no veiktajām iemaksām katrs var uzzināt jau tagad. Varbūt vienīgi autoratlīdzībās samaksu par saviem darbiem saņemošie autori turpmāk varētu rīkoties šādi – to darba daļu, par kuru saņemtā atlīdzība jāsamaksā atkārtotā nodoklī, paturēt sev un pieejamu padarīt vienīgi savas pensijas saņemšanas brīdī. Jā, teātra izrādei varbūt tad trūktu pēdējā cēliena, simfonijai kādas daļas, grāmatās nebūtu varbūt tieši vissvarīgākās nodaļas, dzejolim pazustu kāds pants vai dažas rindas, mākslas instalācijai būtu par daudz vai par maz vietas, skulptūrai nebūtu galvas vai kāju utt., taču allaž sevi varētu mierināt ar domu, ka pēc gadiem desmit, divdesmit vai trīsdesmit tas viss mums atklāsies savā pilnībā un būs. Ja vien, protams, vēl būsim arī mēs paši.


Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!