Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
23.01.2020

Dailes teātri vadīs Juris Žagars

Komentē
0

Atklātā konkursā uz valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) "Dailes teātris" valdes locekļa amatu 13 pretendentu konkurencē komisija par atbilstošāko atzinusi Juri Žagaru. Amata pienākumu pildīšanu Žagars no līdzšinējā teātra direktora Andra Vītola pārņems šā gada 2. martā, medijiem paziņoja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Lita Kokale.

Jaunā Dailes teātra valdes locekļa uzdevums būs nodrošināt teātra māksliniecisko izaugsmi, vienlaikus saglabājot teātra mākslas daudzveidību un pieejamību plašam skatītāju lokam, kā arī teātra finansiālo stabilitāti, teikts KM paziņojumā.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis medjiem pauda: "Dailes teātris savas simtgades priekšvakarā ir arī pārmaiņu priekšā. No jaunā vadītāja mēs sagaidām daudzus sasniedzamos mērķus – gan Kultūras ministrijas izvirzītos, gan paša uzstādītos, kā arī maksimālu atdevi Dailes teātrim un vēlmi, spēju komunicēt ar kolektīvu un sabiedrību, stāstot un skaidrojot savus plānus un lēmumus. Vēlos pateikties arī līdzšinējam vadītājam Andrim Vītolam par paveikto un par teātrim veltītajiem darba gadiem!"

"Juris Žagars komisijas locekļu vērtējumā visaugstāko punktu skaitu ieguva, iepazīstinot ar plašu un daudzpusīgu ilggadējā darbā (tai skaitā kapitālsabiedrības locekļa amatā) iegūto pieredzi kultūras jomā – jo īpaši teātra nozarē – apvienojumā ar profesionālajām un personīgajām rakstura īpašībām. Žagaram ir teicamas stratēģiskās plānošanas, darba vadības un organizācijas prasmes, spēja izvērtēt potenciālos riskus un pieņemt lēmumus, bet galvenais – īpaši izteikta orientācija uz rezultātu sasniegšanu. Žagara piedāvātā attīstības vīzija par Dailes teātri kā stabilu, augsti profesionālu, finansiāli veiksmīgu kultūras institūciju ar labu reputāciju gan skatītāju, gan kritiķu vidū, tās īstenošanai izstrādātā mākslinieciskās un saimnieciskās darbības vadības struktūra un saturiskais piepildījums, jo īpaši teātra simtgades sezonai tuvojoties, komisiju pārliecināja," papildināja Konkursa komisijas priekšsēdētāja, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone.

Juris Žagars valsts kapitālsabiedrības vadībai nepieciešamās prasmes un pieredzi ieguvis, pildot Vidzemes koncertzāles direktora, Cēsu Mākslas festivāla direktora, arī Cēsu domes deputāta amata pienākumus. Viņš ir Dailes teātra aktieris jau 25 gadus; slēpošanas bāzes "Žagarkalns" īpašnieks. Iepriekš bijis SIA "Auto Bergs" direktors, zemnieku saimniecības "Kalna Žagari" īpašnieks un Jaunatnes teātra aktieris.

Juris Žagars absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas aktiermākslas nodaļu, iegūto izglītību papildinājis arī studijās Berlīnē Gētes institūtā un Londonā, apgūstot intensīvos angļu valodas kursus ar kultūras ievirzi.

Jau ziņots, ka Dailes teātra valdes locekļa konkursa pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs, vismaz 2 gadu darba pieredze vadītāja amatā valsts vai pašvaldības iestādē, kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā (iegūta pēdējo 7 gadu laikā), teicamas latviešu valodas un vismaz 2 svešvalodu (t. sk. angļu valodas) prasmes, zināšanas un izpratne par kultūras nozari (īpaši par teātra nozari) un par valsts kapitālsabiedrības darbību, vadību, arī finanšu vadību, labas sadarbības un komunikācijas prasmes, stratēģiskas plānošanas, labas darba organizācijas un vadības prasmes, kā arī orientācija uz rezultātu sasniegšanu. Kopā ar citiem dokumentiem Dailes teātra valdes locekļa amata pretendentiem bija jāiesniedz arī teātra triju gadu darbības izvērtējums un turpmāko piecu gadu attīstības piedāvājums, kurā norādīti tās īstenošanas veidi un līdzekļi.

Atbilstoši likumdošanā noteiktajam, Dailes teātra valdes locekļa amatam noteiktā mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 3 801 eiro.

Jau ziņots, ka pērn rudenī Dailes teātra aktieri izteica neuzticību ilggadējam mākslinieciskajam vadītājam Dž. Dž. Džilindžeram, kurš oktobrī no amata aizgāja. Neilgi pēc tam par atkāpšanos paziņoja arī teātra direktors Andris Vītols, kurš turpina vadīt teātri līdz jaunā direktora apstiprināšanai. Šobrīd Dž. Dž. Džilindžera pienākumus pilda pagaidu mākslinieciskā padome. Pārmaiņas Dailes teātrī sakrīt ar teātra simtgades svinībām, kas sāksies septembrī un turpināsies līdz gada beigām.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!