Foto no Džemmas Skulmes un grupas "Instrumenti" kopdarba atklāšanas MVT Vasaras mājā. Foto: Andrejs Strokins
 
Aktualitātes
26.06.2018

Ciklu "Skaņai vajag mākslu" turpinās grupa "Mumiy Troll"

Komentē
0

Š.g. 5. jūlijā plkst. 18:00 fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā tiks atklāts populārās krievu grupas "Mumiy Troll" un jaunā mākslinieka Krišjāņa Elvika kopdarbs.

Kopš šī gada 19. jūnija Kalnciema ielā 36/38 norisinās starpdisciplinārs mūzikas un vizuālās mākslas notikums "Skaņai vajag mākslu", kurā satiekas atzīti latviešu mūziķi un komponisti, lai transformētu vizuālo valodu fiziski netveramā formā. Izstāde, kurā mūziķi interpretē Zuzānu kolekcijā esošo gleznotāja Bruno Vasiļevska darbu "Klusā daba – saules stars", ir jau otrā projekta ietvaros.

Bruno Vasiļevska klusā daba tapusi 1987. gadā, laikā, kad 80. gadu sākumā Vladivostokā dibinātā grupa "Mumiy Troll" ar mūziķi Iļju Lagutenko priekšgalā nupat kā bija izdevusi savu debijas albums "Novaya luna aprelya".

Vasiļevskis izceļams kā viens no pēckara posma māksliniekiem, kas ārkārtīgi smalkā veidā spēja apspēlēt socreālisma ideoloģiju, ienesot postmodernisma vēsmas, raksta pasākuma organizētāji. Gleznā "Klusā daba – saules stars" viņš noved acīm tveramo, objektīvo realitāti abstrakcijā – gaismas stara lauzto virsmu sadalot laukumos, kas pārtop sajūtas ilustrācijā. Gaisma šajā gadījumā ir mākslinieka notverta parādība ne vien caur tehnisku vērojumu, bet caur apzināšanos.

Autoram raksturīgajā konkrētajā dabas nogleznojumā izskausts triepiens, kas tēlojumam allaž piešķir absolūtu naturalitāti. Šīs hiperreālismam tuvās kvalitātes pastiprina Krišjāņa Elvika scenogrāfija, kas iznes tēloto uzstādījumu reālā telpā.

MVT Vasaras mājā skatāmās instalācijas pamatā ir tās autoru centieni iedzīvināt Vasiļevska gleznoto klusās dabas kompozīciju, kas izplūst izstāžu telpā caur īpaši veidoto skaņas kolāžu un grīdas seguma klājumu, iepretim gleznā redzamajam galda motīvam novietojot soliņu. Šajos meklējumos dominē centieni panākt dabas uztveres ticamību, izmantojot materiāla imitāciju un sapludinot robežu starp gleznoto un reālo plakni – ar krāsu tvertais stars darbā turpinās kā telpisks izgriezums sienas un grīdu sedzošajā linolejā.

Vasiļevska glezniecības pieejā svarīgāks šķiet nevis redzējums, bet gan priekšstats par situāciju (kluso dabu, ainavu) un tās tvērums. Tādas pašas minimālistiskas kvalitātes savā ambientajā skaņdarbā ietver grupa Mumiy Troll, ar klavieru un balss motīviem akcentējot (jeb izgaismojot) un mainot kompozīcijas plūdumu – līdzīgi kā allaž klātesošais galds, kas novietots pie sienas aizvada savas dienas, lai kaut reizi piedzīvotu sildošo gaismas pieskārienu.

Skaņu tekstūras, kas plūst no lentu magnetafona piepilda telpu līdzīgi kā izsvērtās kompozīcijas perfekcija Vasiļevska darbā un pārvar tās vientulīgo tukšumu.

Izstāde apskatāma līdz 16. jūlijam un autorvakars tiek organizēts 12. jūlijā.

"Skaņai vajag mākslu" projektā piedalās grupa "Instrumenti" ar muzikālo ainavu par Džemmas Skulmes darbu "Putnubiedēklis" Marijas Ulmanes scenogrāfijā, grupa Mumiy Troll ar muzikālo interpretāciju par Bruno Vasiļevska darbu "Klusā daba – saules stars" Krišjāņa Elvika scenogrāfijā, Imants Kalniņš ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu Bez nosaukuma GolfClayderman scenogrāfijā, Intars Busulis ar muzikālo interpretāciju par Dainas Riņķes darbu "Mūsu māja" Madaras Kvēpas scenogrāfijā, Vestards Šimkus ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu "Mūzika" Jāņa Šneidera scenogrāfijā un grupa Prāta Vētra ar savu interpretāciju par Rūdolfa Piņņa darbu "Dārgakmeņi" Jāņa Kraukļa redzējumā . Izstāžu cikla mākslinieciskais vadītājs ir Kristians Brekte.

Ieeja pasākumā bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!