Foto: Jānis Saliņš
 
Ar bērniem
26.02.2015

Čigānmeitēna jaunās skaņas un krāsas

Komentē
0

Par mūzikas namā "Daile" iestudēto izrādi "Čigānmeitēns Ringla"

Režisore: Paula Pļavniece

Pirmizrāde: 2014. gada 3. decembrī

Pēc muzikālā uzveduma "Čigānmeitēns Ringla" apmeklējuma mūzikas namā "Daile" pārņem patīkama sāta sajūta. Režisores Paulas Pļavnieces iestudētā izrāde ilgst nepilnu stundu, skatuves stāsts ir dinamisks, vizuāli asprātīgs un saturīgs. Radošajai komandai izdevies uzburt bērniem viegli uztveramu, taču ne vienkāršotu pasaku, kurā iekodēta tikpat vienkārša, bet mūžīga morāle. Dažos vārdos tā skanētu "nekur nav tik labi kā mājās", un vislielākais gandarījums ir par to, ka šī vienkāršā patiesība šoreiz nav pietūcīta ar klaju didaktiku.

Erika Ādamsona garais dzejolis par čigānmeitēnu Ringlu pieder bērnu literatūras klasikai jau vairākās paaudzēs. Trīsdesmitgadnieku un četrdesmitgadnieku paaudze, kas patlaban ved savus bērnus uz teātri, iespējams, ļoti labi atceras Margaritas Stārastes ilustrēto grāmatiņu. Šīs mākslinieces zīmētie zaķi, rūķi un zīļuki bērnības vizuālo telpu piepildījuši daudziem no mums.

Tēlu un sižetu atpazīstamība ir viens no svarīgākajiem aspektiem, kā ieinteresēt potenciālo publiku. Šajā gadījumā – Ādamsona un Ringlas vārds "strādā" aicinoši un uzticami. Mūzikas namā "Daile" Ādamsona Ringla ieguvusi jaunu skanisku un vizuālu ietērpu, kas, papildinot Ādamsona saistīto tekstu, ietver arī komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieces Ineses Zanderes dziesmas. Ievērojot to, ka leksika ar vecvārdiem ir gana sarežģīta, Ādamsona dzeja šajā uzvedumā izskan pārsteidzoši organiski.

Pieci aktieri – it kā dauzoties, it kā spēlējoties – iejūtas dažādās maza bērna piedzīvojumu situācijās. Aktieri izspēlē Erika Ādamsona pasaku, runājot dzejnieka pantus un izdziedot dziesmiņas. Izrādei Jānis Lūsēns sakomponējis desmit jaunas oriģinālkompozīcijas. Ievadā komponists, piemēram, izmantojis čigānu mūzikas motīvus, runcis Mikus staipās un laizās pie muzikālā pavadījuma ar orientālu nokrāsu. Taču svarīgi – dziesmiņas ir īsas un ritmiskas, pat Ringlas lēnā solodziesma izrādes temporitmu nesagausina.

Ādamsona Ringla ir ļoti pateicīgs tēls teātra izrādei, jo ar čigānu tabora palīdzību var atklāt arī teātra fantasmagorisko pasauli. Ja, lasot Ādamsona tekstu, var labi iedomāties, kā Ringla nosapņo savu krāsaino ceļojumu uz Medus muižu pie lāča Riča, tad izrādē ar visvienkāršākajiem rekvizītiem uzburta īsti teatrāla spēle. Izrāde sākas ar tumsas mirkli, kurā mazākie bērni pat paspēj nobīties, tad ieraugāma izgaismota, bet tukša skatuve, kurai dziedādams tuvojas čigānu (jeb aktieru) tabors (jeb saliekamais divritenis, kam piestiprināta liela piekabe, piepildīta ar rekvizītiem). Skatuves labajā stūrī ātri tiek izveidota telts, kuras priekšā, aktieri, maskojušies kā čigāni, omulīgi "vakarē". Un stāsts par Ringlas ceļojumu sapnī var sākties.

Scenogrāfe Marija Rozīte un kostīmu māksliniece Ieva Veita gandrīz ne no kā rādījušas kolorītu un asprātīgu izrādes ietērpu. Nav ne vēsts no Margaritas Stārastes noapaļoti pūkainajām radībām un cilvēciskotās faunas un floras, jo ir radīti pilnīgi citi "spēles noteikumi". Mēnesi tēlo spoža skārda vannīte, zaķi tiek atveidoti, puišiem uz galvas uzvelkot bērnu zeķubikses, ozolzīles ir vīna pudeļu korķi. Taču vislielāko sajūsmu, vismaz man, sagādāja mežacūku "kostīmi" – rupja auduma maisi.

Trīslitru burkas kalpo gan bišu zumēšanas trokšņa radīšanai, gan kā trauki, no kuriem laizīt saldo kārumu Medus muižā. Daži divmetrīgi, oranži nokrāsoti koka žuburi kopā ar attiecīgu gaismojumu (Rūdolfs Kugrēns) spēj radīt meža biezokņa atmosfēru, bet spoži aukstas gaismas kopā ar vēja gaudām skandās nepārprotami uzbur ziemu. Protams, šie izteiksmes līdzekļi ir veci kā pasaule, taču, manuprāt, tieši tik vienkārši ir jāiesāk bērnu iepazīstināt ar teātri. Uzmanīgs un vērīgs bērns šo izrādi droši var apmeklēt jau no četru un piecu gadu vecuma, taču gana aizraujošs un izzinoši izklaidējošs (labā nozīmē) šis uzvedums būs arī jaunākā skolas vecuma gudriniekiem.

Galvenajā lomā darbojas Baiba Neja, kuras dzīvespriecīgi aktīvā Ringla ir jauka un zinātkāra meitene ar ļoti dabisku izturēšanos. Izbrīna lielās acis, nespēja ilgi palikt vienā vietā, nepieciešamība iet uz mērķi, uzticēties pretimnācējiem un mēģināt ar visiem būt draugos – tas viss aktrises atveidotajā Ringlā ļauj ieraudzīt vienu īstu, nesabojātu bērnu.

Arī pārējie aktieri, kuri atveido vairākas lomas, izrādē iejūtas tā, it kā būtu aizmirsuši pieaugušo sevī. Pat ducīgais Kaspars Pūce gan čigānpapus, gan milzu Ozoltēva vai varenā lāča Riča tēlā ir silts un organisks pasaku varonis. Lienai Šmukstei visefektīgāk izdevusies spožā Žagata ar spārniem-lietussargu, lieliskas ir Mārtiņa Upenieka un Artūra Putniņa zaķu un kaķu "etīdes". Respektējot mazās skatuves izmērus, horeogrāfiju veidojusi Katrīna Albuže, un kustīgo izdarību košākā kulminācija ir lāču polka.

16. februāra izrādē dažbrīd fona trokšņi vai fonogrammas skaļums "apēda" aktieru runāto vai dziedāto. Par to žēl, jo iestudējumā sava vērtība ir gan Ādamsona, gan Zanderes dzejas tekstiem. Tāpat vietām ausīs grieza dažu aktieru greizais vokāls. Tomēr neizlīdzinātā dziedāšana šādā teatrālā spēlē traucē mazāk nekā tas, ka "pazūd" vārdi.

Inese Zandere izrādes programmiņā saka – šī bijusi iespēja spēlēties ar Ādamsona tekstu. Uzvedumā redzams, ka ar izrādes ideju aizrautīgi spēlējusies visa iestudējuma radošā komanda. Savukārt mazie skatītāji, pārnākuši mājās, ar lielu interesi meklē uzdevumus un spēles pat izrādes programmiņā. Līdz ar programmiņu skatītāji iegūst CD ar Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes sacerēto dziesmu ierakstu, kas sajūtās izrādei ļauj turpināties arī mājās.

Mūzikas nams "Daile" ir viena no retajām vietām Rīgā, kas konsekventi domā par kvalitatīvu muzikālā žanra kopšanu bērnu auditorijai. Katrā ziņā telpas šādām kamerizrādēm mūzikas namā "Daile" ir ļoti piemērotas, vismaz skatītāju zāle. Izlietnes tualetēs gan ir stipri par augstu, piemēram, pirmsskolēniem, bet labierīcības pasākumos ar bērniem nav mazsvarīgas.

Dita Jonīte

Dita Jonīte ir teātra un dejas kritiķe.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!