Aktualitātes
08.03.2019

Četri pasākumi jēgpilnai Sieviešu dienai

Komentē
0

Šogad Sieviešu diena Rīgā solās būt citāda – līdzās ierastajai ziedu dāvināšanai un koncertiem notiek virkne pasākumu, kuri svin sieviešu sasniegumus mākslā, runā par sievietēm svarīgiem jautājumiem un pievērš uzmanību vēl neatrisinātām dzimumu līdztiesības problēmām. "Satori" iesaka četrus notikumus, kas Sieviešu dienu padarīs jēgpilnāku.

1. Sieviešu solidaritātes gājiens
13:00 pie Saeimas ēkas

Trešo gadu Rīgā notiks Sieviešu solidaritātes gājiens no Saeimas ēkas līdz Brīvības piemineklim, aicinot pievienoties ikvienu, kam rūp līdztiesīga, iekļaujoša sabiedrība. Šoreiz gājiena tēma ir izvēles brīvība, un gājiena rīkotāji vērsīs sabiedrības un likumdevēju uzmanību uz jautājumiem: vai izvēle kļūt par amatpersonu ir izvēle ikdienā saskarties ar pazemojošiem komentāriem? Vai izvēle kļūt par kāda laulāto partneri ir izvēle nekad neteikt nē? Vai izvēle runāt skaļi par sev svarīgām lietām ir izvēle saņemt pretējus viedokļus pārstāvošo uzbrukumus?

2. "Feminisma brančs"
No 14:00 līdz 18:00 Starptautiskajā sieviešu solidaritātes dienā LMA Jaunajā korpusā K2

Latvijas Mākslas akadēmija, māksliniece Jāna Kokko no Somijas, centrs "Marta" un mākslinieki un kuratori no Latvijas, apspēlējot tradicionālos sievišķības un populārās kultūras atribūtus – virtuvi un ēdiena baudīšanu, Sieviešu dienā rīko "Feminisma branču", kurā ikviens aicināts caur kopīgi pagatavotu maltīti, kā arī sarunām un citām aktivitātēm aktualizēt sieviešu tiesību jautājumu mūsdienīgā veidā. Pasākumā uzmanība tiks pievērsta tādām tēmām kā dzimumu nevienlīdzība, vardarbība ģimenē, seksisms, mizogīnija, prostitūcija un ekspluatācija. Vienlaikus, kā uzsver rīkotāji, pasākumā tiks runāts ne tikai par problēmām, bet arī par jau sasniegto.

3. "F-Rated kino dienas": Nīnas Peilijas animācijas filma "Sedermazohisms" un animācijas īsfilmu izlase
17:00 un 21:30 kinoteātrī "Kino Bize"

Sieviešu dienā kinoteātrī "Kino Bize" sāksies pirmās "F-Rated kino dienas", kas trīs vakarus piedāvās skatīties sieviešu veidotas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas. Sieviešu dienas vakarā skatītājiem būs iespēja novērtēt amerikāņu animācijas mākslinieces Nīnas Peilijas filmu "Sedermazohisms", ko ievadīs Ievas Vieses-Vigulas, Lolitas Tomsones un Līvas Zolnerovičas saruna par animāciju, feminismu un nekomerciālo kultūru, savukārt plkst. 21:30 sekos animācijas mākslinieču Martinas Skarpelli, Signes Baumanes un Kintisas Lundgrēnas īsfilmu izlase.

4. Emīlijas Atefas filma "3 dienas Kiberonā"
18:00 "Splendid Palace"

Eiropas kino cienītājiem jādodas uz "Splendid Palace", kur Sieviešu dienā tiks demontrēts vēl viena kinorežisores-sievietes filma – Emīlijas Atefas "3 dienas Kiberonā", kas atzīta par vienu no labākajām pagājušā gada vācu filmām. Tajā Atefa portretē Eiropas kino ikonu Romiju Šnaideri (1938–1982), rekonstruējot pēdējo interviju, ko gadu pirms nāves sniedza aktrise un kas atklāj viņas nespēju rast līdzsvaru mākslā un privātajā dzīvē, trauslumu un nedrošību, kas slēpjas aiz valdzinošās ārienes un profesionālajām ambīcijām. 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!