Blogs
12.06.2019

Cēls

Komentē
0

Savā laikā latviešu valodā tika lietoti vārdi "cēls" un "cēlums" (nevajadzētu jaukt ar kuģa kravas cēlumu). Šķiet, ka tagad šie vārdi ir pagaisuši no mūsu valodas. Iespējams, ka tiem vienkārši trūkst pielietojuma un tieši tāpēc tie nekur vairs neparādās. Ja šodien kāds tos vēl atceras, tad tikai tāpēc, ka bērnībā dzirdējis un pats vēl nav izmiris. Nākamā paaudze tos nesapratīs, ja gadīsies atrast kādā Edvarta Virzas rakstā, tieši tāpat kā mēs vairs nesaprotam vārdus "uļens", "ietaļa", "alpa", "rīdze" un "birga". Jā, Tālavas taurētājs bija cēls latviešu vīrietis, bet viņa laiks ir pagājis uz neatgriešanos.

Pagalam bezjēdzīgi šodien skanētu avīzes virsraksts "Cēla Saeimas deputāta rīcība". Vai arī "Oligarhs, kas vēlējās palikt anonīms, cēli ziedojis apjomīgu naudas summu mūsu bruņoto spēku modernizācijai".

Gribētos ticēt, ka Krievijā cēlums vēl mīt – man ar lielu lepnumu labs paziņa, mākslinieks, stāstīja par gadījumu Vologdā. Pie bagātīgi klāta galda kādai dāmai paspruka pirdiens, bet viņas kavalieris, Melnās jūras flotes kapteinis, steidzās situāciju glābt. Vienā acumirklī viņš attapās pielēkt kājās un atvainoties visiem klātesošajiem, uzsverot, ka tas bija viņa negadījums.

Lūk, vai tas nav teicams cēlas rīcības piemērs?

Tēmas

Māris Bišofs

Māris Bišofs ir mākslinieks un ilustrators, kurš strādājis ne tikai Latvijā, bet arī Izraēlā, Francijā, ASV un citviet. Viņa zīmējumi publicēti daudzos pasaulē zināmos laikrakstos un žurnālos.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!