Aktualitātes
22.05.2019

Bukera Starptautisko balvu saņem pirmā angliski tulkotā omāniešu rakstniece

Komentē
0

Bukera Starptautisko balvu ieguvusi Omānas rakstniece Jokha Alharti (Jokha Alharthi) par romānu "Celestial Bodies", kas ir ne vien pirmais kādas omāniešu rakstnieces-sievietes romāns, kas tulkots angļu valodā, bet arī pirmais no arābu valodas tulkotais darbs, kas godalgots ar Bukera Starptautisko balvu.

Saņemto naudas prēmiju 50 000 mārciņu apmērā Alharti dalīs ar romāna tulkotāju Merilinu Būtu.

Romāna darbība risinās kādā Omānas ciematā un seko trim māsām: Majai, kura pēc sāpīgas šķiršanās ieprecas bagātā ģimenē, Asmai, kura apprecas pienākuma dēļ, un Kavlai, kura gaida atgriežamies uz Kanādu emigrējušo mīļoto.

"Caur dažādu cilvēku dzīvi, mīlestību un zaudējumiem mēs iepazīstam visu sabiedrību – no pašām nabadzīgākajām vergu ģimenēm līdz Omānas un Maskatas jaunbagātniekiem. Romāns sākas istabā un beidzas pasaulē," teikts žūrijas pamatojumā.

Balvu (The Man Booker International Prize) katru gadu piešķir vienai grāmatai, kas tulkota angļu valodā un izdota Lielbritānijā. Tas nozīmē, ka šo balvu (atšķirībā no Bukera balvas literatūrā (Man Booker Prize for Fiction), ko pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā) pavisam reāli iespējams saņemt arī kādam no latviešu rakstniekiem vai rakstniecēm, kura romāns tiktu iztulkots angļu valodā. Abas balvas tiecas apzināt un apbalvot labāko mūsdienu literatūru.

Balvai kvalificējas gan romāni, gan īso stāstu krājumi. 50 tūkstošus mārciņu lielo naudas balvu savā starpā sadala gan uzvarējušā romāna autors, gan tulkotājs, savukārt katrs balvas īsajā sarakstā iekļuvušais autors saņems 1000 mārciņas.

Šis ir ceturtais gads, kad Bukera Starptautiskā balva piešķirta vienai grāmatai, – 2016. gadā balvu ieguva dienvidkorejiete Kana Hana par romānu "The Vegetarian", 2017. gadā – izraēliešu rakstnieks Deivids Grosmans par romānu "A Horse Walks Into a Bar", bet pērn – arī šī gada nominante, poļu autore Olga Tokarčuka par romānu "Flights". Līdz tam balva tika piešķirta par darbu kopumu – 2005. gadā to saņēma Izmails Kadare, 2007. gadā Činua Ačebe, 2009. gadā Alise Manro, 2011. gadā Filips Rots, 2013. gadā Lidija Deivisa un 2015. gadā Lāslo Krasnahorkajs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!