Aktualitātes
23.05.2018

Bukera starptautisko balvu iegūst poļu rakstniece Olga Tokarčuka

Komentē
0

Otrdien, 22. maijā Londonā izziņots šīgada Bukera starptautiskas balvas ieguvējs – poļu rakstniece Olga Tokarčuka par romānu "Flights" ("Lidojumi").

Romāns ir ceļojums vēsturē un cilvēka anatomijā. Tajā darbojas 17. gadsimta dāņu anatoms Filips Verheijens, kurš pētīja un zīmēja pats savu amputēto kāju, šādā veidā atklājot Ahileja cīpslu, 18. gadsimta Ziemeļamerikā dzimis vergs, kurš pēc nāves izbāzts un izlikts publiskai apskatei, kā arī Šopēna sirds, kas veic ceļojumu no Parīzes līdz Varšavai, noslēpta cieši aizvākotā burkā zem savas māsas svārkiem. Mūsdienas romānā pārstāv par sevi daudz vecāka profesora sieva, kas pavada vīru uz kruīza kuģa, kur viņš lasa lekcijas, Jaunzēlandē dzīvojoša poļu emigrante, kam jāatgriežas dzimtenē, lai noindētu savu nedziedināmi slimo skolas laiku mīlestību, un jauns vīrietis, kurš lēnām grimst neprātā pēc tam, kad viņa sieva un bērns noslēpumainos apstākļos pazūd brīvdienu laikā Krētā un tikpat noslēpumaini atkal uzrodas.

"Caur šiem stāstiem "Lidojumi" ved lasītāju zem modernitātes virskārtas līdz pat pašam cilvēka būtības kodolam," teikts balvas pamatojumā.

Tokarčuka balvā saņēmusi 50 000 sterliņu mārciņu (aptuveni 57 000 eiro), ko autore dalīs ar savu tulkotāju Dženiferu Kroftu.

Ar Tokarčuku par balvu sacentās vēl pieci darbi.

Balvu (The Man Booker International Prize) katru gadu piešķir vienai grāmatai, kas tulkota angļu valodā un izdota Lielbritānijā. Tas nozīmē, ka šo balvu (atšķirībā no Bukera balvas literatūrā (Man Booker Prize for Fiction), ko pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā) pavisam reāli iespējams saņemt arī kādam no latviešu rakstniekiem vai rakstniecēm, kura romāns tiktu iztulkots angļu valodā. Abas balvas tiecas apzināt un apbalvot labāko mūsdienu literatūru.

2016. gadā Bukera starptautisko balvu ieguva dienvidkorejiete Kana Hana par romānu "The Vegetarian", bet pērn – izraēliešu rakstnieks Deivids Grosmans par romānu "A Horse Walks Into a Bar". Līdz tam balva tika piešķirta par darbu kopumu – 2005. gadā to saņēma Izmails Kadare, 2007. gadā Činua Ačebe, 2009. gadā Alise Munro, 2011. gadā Filips Rots, 2013. gadā Lidija Deivisa un 2015. gadā Lāslo Krasnahorkajs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!