Pols Bītijs
 
Aktualitātes
26.10.2016

Bukera balva pirmo reizi piešķirta amerikāņu rakstniekam

Komentē
0

Otrdien, 25. oktobrī, svinīgā ceremonijā paziņots prestižās Bukera balvas ieguvējs – amerikāņu rakstnieks Pols Bītijs par rasismam veltīto satīrisko romānu "The Sellout", vēsta informācija apbalvojuma mājaslapā.

54 gadus vecais Pols Bītijs (Paul Beatty), kurš dzimis Losandželosā, bet šobrīd dzīvo Ņujorkā, ir pirmais amerikāņu autors, kurš saņēmis Bukera balvu, jo, lai gan tā tiek piešķirta jau 48 gadus, amerikāņu autori uz to var pretendēt tikai kopš 2014. gada.

Bītija romāns "The Sellout" ir asa satīra par rasu attiecībām mūsdienu Amerikā. Žurnāls "The New York Times" to raksturo kā "metaforiski multikulturālu katlu, kurš ir gandrīz pārāk karsts, lai tam pieskartos", savukārt "Wall Street Journal" atzīst: "Līdzīgi kā izšaujot pārpildītā teātrī, Bītijs ir nočukstējis vārdu "rasisms" post-rasisma pasaulē".

Grāmatas galvenais varonis ir afroamerikānis ar iesauku "Bonbons", kurš dzīvo nolaistā pilsētiņā Dikensā Losandželosas apgabalā, kas nodzēsta no kartes, lai paglābtu Kaliforniju no apkaunojuma. Bonbons stājas tiesas priekšā par mēģinājumu atjaunot verdzību un segregāciju tuvējā vidusskolā ar mērķi atjaunot tajā kārtību. Tālāk seko retrospekcija par Bonbona neveiksmīgo mēģinājumu, ko izspēlē rasu stereotipus parodējoši, komiski tēli. Būtiska tēma romānā ir arī institucionālais rasisms un Bonbona tēva netaisnīgā nāve no policista šāviena.

2016. gada žūrijas priekšsēdētāja Amanda Formena atzinusi: ""The Sellout" ir mūslaiku romāns. Atjautīga modernā satīra, kuras komisms slēpj galēju nopietnību." Arī Bītijs, kurš gan kā savus iedvesmas avotis nosaucis satīristus Džozefu Helleru un Kurtu Vonnegūtu, laikrakstam "The Paris Review" atzinis, ka jūtas pārsteigts par to, ka viņa darbs tiek saukts par komisku, jo viņš pats neesot drošs, kā romānu definēt.

"The Sellout" bija viens no 13 šīgada Bukera balvas pretendentiem (ar balvas nominantu īso sarakstu iespējams iepazīties šeit).

Bukera balva (Man Booker Prize for Fiction) tiek piešķirta jebkuras tautības rakstniekam par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā un ir izdots Apvienotajā Karalistē. Bukera balvas ieguvējs var rēķināties ne tikai ar 50 000 mārciņu lielo prēmiju, bet arī starptautisku atpazīstamību – pagājušā gada laureāta, jamaikiešu rakstnieka Marlona Džeimsa (Marlon James), romāns "A Brief History of Seven Killings", kas vēsta par regeja ikonas Boba Mārlija slepkavības mēģinājumu, šobrīd tulkots jau 20 valodās.

Bukera balva ir prestižākais šāda veida apbalvojums, un tā tiek pasniegta kopš 1969. gada. Starp balvas laureātiem ir tādi izcili rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Salmans Rušdi un Ians Makjuans. Balvu sponsorē viena no pasaules ietekmīgākajām alternatīvo investīciju firmām "Man Group", kas finansē arī Bukera starptautisko balvu (The Man Booker International Prize), kura savukārt tiek piešķirta par gada labāko grāmatu, kas tulkota angļu valodā. Šogad Bukera starptautisko balvu saņēma dienvidkorejiešu rakstniece Hana Kana par romānu "The Vegetarian".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!