Aktualitātes
17.09.2019

Brīvību rupjībām! "Latvijas PEN" aicina diskutēt par valodu literatūrā un skolās

Komentē
0

Lai pievērstu uzmanību mākslinieciskajai un vārda brīvībai bērnu literatūrā un Latvijas skolu programmās, "Latvijas PEN" rīko publisku diskusiju "Brīvību rupjībām! Ko iesākt ar valodu skolu mācību programmās?" un uzsāk tēmai veltītu rakstu sēriju.

"Mākslinieciskās izpausmes un vārda brīvība ir priekšnoteikumi, lai rastos mūsdienīga literatūra, ar kuru bērni spēj identificēties, kas atklāj bērniem šķietami biedējošo un remdē viņu bailes, kas palīdz vecākiem runāt ar bērniem par dzīves īstenības sarežģītākajām izpausmēm (mīlestība, šķiršanās, slimība, nāve u. c.)," paziņojumā presei raksta "Latvijas PEN", organizācija, kas dibināta ar mērķi aizstāvēt vārda brīvību mākslā, medijos un publiskajā telpā.

"Patīkams pozitīvisms var kļūt par ideoloģiskiem žņaugiem, ja tiek pieprasīts vai uzspiests. Mākslinieks, kurš, baidoties no izstumšanas vai noraidījuma, rada nevis saskaņā ar savu iekšējo balsi un pārliecību, bet, lai apmierinātu pozitīvisma kanonus, rada ideoloģiski cenzētu mākslu," raksta organizācija, turpinot: "2018./2019. mācību gadā ir nācies dzirdēt iebildumus pret literatūras dažādām izpausmēm un novērot mēģinājumus ierobežot dažādos mākslinieciskās izpausmes līdzekļus. Visbiežāk iebildumi tiek vērsti pret bērniem domāto literatūru. Diemžēl mēģinājumi ierobežot izpausmes un vārda brīvību ir fiksēti arī mūsu likumdošanā, ieviešot Izglītības likumā absurdo un ideoloģiski traktējamo "tikumības" jēdzienu."

Kā norāda "Latvijas PEN", organizācijas mērķis ir veicināt sabiedrības izglītību vārda brīvības jautājumos, veicināt izpratni un diskusiju par literatūras atšķirību no realitātes, par dažādiem mākslinieciskās izpausmes līdzekļiem, par dažādu žanru specifiku, par to, kādēļ veselīga visdažādāko balsu un viedokļu pārstāvniecība literatūrā.

Akcijas ietvaros 18. septembrī 18:00 Raiņa un Aspazijas muzejmājā notiks diskusija "Brīvību rupjībām! Ko iesākt ar valodu skolu mācību programmās?", kuras mērķis ir pastāstīt par spilgtākajiem gadījumiem, kurus ir piedzīvojuši izdevēji, tulkotāji, skolotāji, sastopoties ar neizpratni un pretestību pret izteiksmes brīvības nepieciešamību. Tajā piedalīsies skolotāja un dzejniece Iveta Ratinīka, dzejnieks Jānis Peters, dzejnieks un rakstnieks Rihards Bargais, tulkotāja Dace Meiere, izdevniecības "Liels un mazs" direktore Alīse Nīgale. Diskusiju vadīs Ilmārs Šlāpins.

Tāpat "Latvijas PEN" sadarbībā ar "Punctummagazine.lv" jau ir aizsākusi rakstu sēriju ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par vārda brīvību un mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu izmantošanu literatūrā. Pirmais raksts šai sērijā bija Santas Remeres raksts "Kam vajag rupjības?". Vēl plānoti Kārļa Vērdiņa, Ivetas Ratinīkas un Ilvas Skultes raksti.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!