Attēlā: žurnāls "Ir", kurā publicētas oligarhu sarunas
 
Aktualitātes
01.07.2017

Bļeģ vai bļaģ – tāds ir jautājums

Komentē
1

Pēc atklātībā nākušajām oligarhu sarunām tviterī sākusies diskusija par to, kā tad gramatiski pareizi rakstāmi krievu valodas lamuvārdi: "bļeģ" vai "bļaģ"?

Pēc atklātībā nākušajām krievu valodas lamuvārdu pārpilnajām "Rīdzenes" jeb oligarhu sarunām, kurās politiķi apsprieda mediju kontrolēšanu, tvitera lietotājam Jurim Briedim radies praktiskas dabas jautājums – "kā latviešu valodā gramatiski pareizi jāraksta – bļeģ vai bļaģ?".

Valodnieks Aldis Lauzis, kuram bija adresēts jautājums, atbildējis, ka "par literārāku atzīts oriģinālam <блядь> tuvākais <bļaģ>. Variants <bļeģ> atzīts par vulgāru". Izrādās, ka abi vārda lietojuma varianti atrodami arī tēzaurā. 

Diskusijā radās jautājums par vēl divām lamuvārda versijām – kā ir ar "bļadj" un "bļaķ"? Lauzis, kurš pats gan vispār nav dzirdējis "bļadj", atbild, ka "latviešu valodā vismaz pagaidām nav mīkstināta <d> un <t>, tāpat kā savukārt krievu valodā nav mīkstināta <g> un <k>". Toties par "bļaķ" atbildi sniedz Ksenija Andrijanova, paskaidrojot, ka ""д" lietojumu nosaka forma "блядьи", kur "т" nav iespējams".

Diskusija noslēgta ar valodnieka Lauža aicinājumu: "Pats šos vārdus es neesmu lietojis un droši vien nelietošu. Aicinu no tiem atturēties ikvienu, kas man seko. Lai paliek kriminālajai videi."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!