Aktualitātes
19.12.2017

"Birojnīca" aicina uz lekcijām par mileniāļiem un Z paaudzi

Komentē
0

Janvārī "Birojnīca" Berga bazārā aicina uz LU profesores Zandas Rubenes lekcijām par tā sauktajiem mileniāļiem un Z paaudzi.

Lekcijā "Vai esam gatavi Z paaudzei? Digitālā laikmeta bērni ģimenē un skolā" Zanda Rubene pievērsīsies paaudzei, kas dzimusi no 2000. līdz 2015. gadam, tās pārstāvju vajadzībām un sociālajiem paradumiem un komunikācijas īpatnībām.

Lekcijas anotācija vēsta: "Pēdējās divās dekādēs Eiropā un arī ārpus tās robežām ir izaugusi paaudze, kam dzīve mediju vidē un digitālo tehnoloģiju izmantošana ikdienā ir kļuvusi par normu. Šīs paaudzes pārstāvji ar tehnoloģijām darbojas gan mājās savai izklaidei, gan izmanto tās mācībām skolā, turklāt vēlētos tehnoloģiju integrēšanu izglītības jomā piedzīvot arvien biežāk un plašāk.

Digitālās tehnoloģijas ir izmainījušas bērnu dzīves Rietumu kultūrā tādā tempā un veidā, kādu neviens – ne tehnoloģiju ražotāji, ne skolotāji un vecāki, ne sociālo procesu pētnieki – nebija paredzējuši. Internets jeb globālais tīmeklis mūsdienās ir veicinājis ne tikai nebijušus demokratizācijas un decentralizācijas procesus, tas līdz nepazīšanai ir transformējis starppersonu komunikāciju un īpaši audzināšanu. Pēdējo gadu sociālo zinātņu pētījumi liecina, ka Eiropā par interneta lietotājiem pēdējos gados ir kļuvuši bērni, kuri ir jaunāki par pieciem gadiem, un viņu vecākiem gluži vienkārši trūkst pieredzes un pedagoģisku instrumentu, lai digitālās paaudzes bērnus audzinātu.

Šī lekcija būs mēģinājums rast dažas atbildes uz jautājumiem: Kas un kādi viņi ir – mūsdienu bērni?  Kādas ir šīs paaudzes pārstāvju specifiskās iezīmes un kā viņi vēlas sadarboties ar citām paaudzēm? Kā vecāko paaudžu pārstāvjiem audzināt tā saucamās Z paaudzes pārstāvjus?"

Lekcija notiks 8. janvārī, plkst. 18:30, Birojnīcā. Dalības maksa: 10,50 eiro.  Biļetes nopērkamas "BezRindas.lv".

Savukārt lekcija "Millenium paaudze – izaicinājumi darba devējiem, vecākiem un pedagogiem" pievērsīsies paaudzei, kas rietumu kultūrā dzimusi no 1980. līdz 2000. gadam, tās pārstāvju vajadzībām un sociālajiem paradumiem un to radītajiem izaicinājumiem gan vecākiem, gan pedagogiem, gan darba devējiem.

Lekcijas anotācija vēsta: "Pētnieki apgalvo, ka mūsdienu pieaugušie uzskatāmi par pēdējo paaudzi vecajā civilizācijā un par pirmo – jaunajā, tādējādi komunikācijā ar jauniešiem viņi piedzīvo tā saucamo "tagadnes šoku", kas izpaužas kā savas autoritātes vai profesionālās pratības izjūtas zudums.

Pēdējos gados pētījumi par bērnu un jauniešu kultūru sociālajās zinātnēs ir kļuvusi par aktuālu tēmu. Globālās pārmaiņas sabiedrībā ir būtiski mainījušas bērnu un jauniešu sociālos paradumus, tie radikāli atšķiras, piemēram, no 20. gs. 70. g. augušo bērnu ikdienas darbībām, vērtību izpratnes, dzīves mērķiem. Tādējādi pieaugušo priekšstati par to "kā vajadzētu un kā būtu pareizi" neatbilst bērnu un jauniešu priekšstatiem. Nepārzinot jauniešu vajadzības un paradumus, nav iespējams uz tām adekvāti reaģēt, līdz ar to arī prasības, ko izvirza pieaugušie, netiek apmierinātas viņiem pieņemamā veidā, tamdēļ zinātnieku interese par bērnības un jaunības pētīšanu mūsdienās ir likumsakarīga. Viņi nosauc bērnu un jauniešu kultūru par atšķirīgu, nezināmu un nesaprotamu. Pētījumos par šo tēmu ir ieinteresēti gan uzņēmumu vadītāji, gan izglītības sistēmas pārstāvji, gan tie, kam ar jauniešiem jāsadzīvo ikdienā.

Lekcija būs mēģinājums rast dažas atbildes uz pieaugušajiem svarīgiem jautājumiem: Kas un kādi viņi ir – mūsdienu bērni un jaunieši?  Kā viņi uztver šo pasauli, ko viņi vēlas dzīvē sasniegt? Kādas ir šīs paaudzes pārstāvju specifiskās iezīmes un kā viņi vēlas sadarboties ar citām paaudzēm? Kā vecāko paaudžu pārstāvjiem veiksmīgi sadarboties ar Millenium paaudzes pārstāvjiem?"

Lekcija notiks 2018. gada 29. janvārī, plkst. 18:30 "Birojnīcā" Berga Bazārā (Dzirnavu iela 84 k-2.). Dalības maksa: 10,50 eiro.  Biļetes nopērkamas "BezRindas.lv".

Zanda Rubene (Dr. paed., Mg. phil.) ir LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore. Studējusi filosofiju un pedagoģiju Latvijas Universitātē. Stažējusies Leipcigas, Tībingenas un Hamburgas universitātēs Vācijā. Lasa studiju kursus filozofijā, ētikā, izglītības filozofijā, kritiskajā domāšanā, medijpedagoģijā. Digitālās bērnības izpēte ir viena no viņas pētnieciskajām interesēm.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!