Aktualitātes
17.02.2019

Berlināles galveno balvu iegūst Izraēlas filma "Synonymes"

Komentē
0

Sestdien, 16. februārī, beidzās Berlīnes kinofestivāls, kura galveno balvu – "Zelta lāci" – saņēma Izraēlas režisora Nadava Lapida filma "Synonymes" ("Sinonīmi").

Lapids ir pirmais Izraēlas režisors, kurš saņem Berlīnes kinofestivāla galveno balvu. Kā atzinis pats Lapids, viņa godalgotais darbs par jaunu izraēlieti, kurš dodas uz Parīzi, lai aizbēgtu no savas izcelsmes, ir daļēji autobiogrāfisks.

Otru prestižāko Berlināles balvu jeb žūrijas "Grand Prix" saņēma franču režisors Fransuā Ozons par filmu "Grace a Dieu" ("Dieva žēlastībā"), kas vēsta par seksuālo izmantošanu katoļu baznīcā (vairāk par filmu lasi Alises Zariņas Berlināles dienasgrāmatas pirmajā daļā).

Savukārt "Sudraba lāci" kā labākā režisore saņēma Angela Šaneleka par filmu "Ich war zuhause, aber" ("Es biju mājās, bet"), kas vēsta par sievieti, kuras dēls pazūd bez vēsts uz vairākām nedēļām.

Labāko aktieru balvas saņēma Vans Dzjinčuņs un Jona Mei par lomām filmā "Di jiu tian chang" ("Paliec sveiks, dēls!"), kuras darbība risinās uz 30 gadu ilgu Ķīnas vēstures griežu fona.

Labākā scenārija "Sudraba lāci" ieguva itāļi Mauricio Brauči, Klaudio Džovannēzi un Roberto Saviāno par filmu "La Paranza dei bambini" ("Pirajas"), kas vēsta par pusaudžu narkotirgoņu bandu, kura terorizē Neapoles ielas.

Par labāko īsfilmu tika atzīta vācu Floriana Fišera un Johanesa Krella veidotā "Umbra", savukārt bērnu un jauniešu filmu konkurencē uzvarēja ķīniešu režisores Linas Vanas filma "Di yi ci de li bie" ("Pirmās atvadas"), kas pēta to, kā ir piederēt uiguru minoritātei Ķīnā.

Šogad festivāla starptautiskajā žūrijā strādāja franču aktrise Žiljeta Binoša, amerikāņu kinokritiķis Džastins Čans, vācu aktrise Sandra Hillere, čīliešu režisors Sebastians Lelio, Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MoMA) kino kolekcijas kurators Raendra Rojs un britu aktrise Trūdija Stailere.

Sevi Berlinālē pārstāvēja arī Latvija, kuras stendā šogad īpaši tika izcelta animācija. Tāpat festivālā pabija arī "Satori kinokritiķe" Alise Zariņa, kuras atskatu uz Berlināli drīzumā gaidi portālā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!