Aktualitātes
01.08.2019

Beļģijā taps "pasaulē augstākais mākslas darbs"

Komentē
0

Uz lielceļa Beļģijā nākotnē atradīsies "pasaulē augstākais mākslas darbs" – slavenā franču tēlnieka Bernāra Venē (Bernar Venet) skulptūra "Arc Majeur", kas izmērā pārspēs Kristus Pestītāja statuju Riodežaneiro un Brīvības statuju ASV, ziņo "The Guardian".

250 tonnu smagā un 60 metrus augstā tērauda skulptūra atradīsies uz šosejas E411 starp Namīru un Luksemburgu, kur to aplūkot netraucēs apgaismes stabi. Lai arī statuja tiks atklāta šī gada oktobrī, tās uzstādīšana notiks jau naktī no 10. uz 11. augustu.

Skulptūru veidos divi loki 28 un 60 metru augstumā, kuru nostiprināšanai tiks izmantotas 1000 tonnas betona. Tiek lēsts, ka statujas izmaksas varētu būt 2,5 miljoni eiro.

Lai arī "Arc Majeur" nebūs augstākā skulptūra Eiropā un pasaulē (to pārspēj Mātes Dzimtenes statuja Ukrainā (102m) un Almadas Kristus Karaļa svētnīca Portugālē (110), kā arī pasaules rekordiste, Indijas pirmā premjerministra Velebaija Patela statuja Gujaratā (182m)), tās autors Bernārs Venē uzsver, ka "Arc Majeur" būs "augstākais publiski apskatāmais mākslas darbs".

Venē divreiz nesekmīgi centies uzstādīt "Arc Majeur" Francijā. Sākotnēji plānots, ka tā tiks atklāta 1984. gadā netālu no Francijas pilsētas Oksēras, blakus šosejai A6, kas ved uz Parīzi, taču, par spīti tā laika Francijas kultūras ministra Žaka Langa atbalstam, vietējais Oksēras politiķis īstenoja kampaņu un panāca, ka plāns tiek atcelts.

Savukārt iecere uzstādīt statuju virs šosejas Burgundijā izjuka, jo Venē nepiekrita Francijas Ceļu departamenta priekšlikumam nokrāsot savu darbu sarkanu.

2016. gadā Venē uzcēla 20 metrus augstu skulptūru Bonnā, Vācijā, pieminot Berlīnes mūra krišanu un Vācijas apvienošanu, savukārt 2011. gadā mākslinieks uz laiku izvietoja 22 metru augstu skulptūru blakus Versaļas pilij Francijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!