"Mulsuma dienas"
 
Aktualitātes
15.08.2017

Baltijas filmu dienās bez maksas būs skatāms jaunākais kaimiņvalstu kino

Komentē
0

23. un 24. augustā kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Baltijas filmu dienas, kuru laikā bezmaksas seansos būs skatāmas jaunākās un labākās Igaunijā un Lietuvā tapušās spēlfilmas.

Baltijas filmu dienas sākas 23. augustā – Baltijas valstīm nozīmīgā datumā, kad pirms 28 gadiem Lietuvu, Latviju un Igauniju vienoja vēsturiskais Baltijas ceļš. Pasākums ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām. 23. un 24. augustā Rīgā, Tallinā un Viļņā notiek bezmaksas kinoseansi, katrā valstī demonstrējot pa divām spēlfilmām no katras kaimiņvalsts un tiekoties ar filmu autoriem.

Kinoteātrī "Splendid Palace" būs iespējams noskatīties Igaunijā ārkārtīgi populāro ģimenes filmu "Zupas pilsētas slepenā biedrība" un 90. gadu vidē izspēlētu traģikomēdiju "Mulsuma dienas", Lietuvas piedāvājums ir "Emīlija", stāsts par 70. gadu jauniešiem Kauņā, un "Senekas diena", kas tapusi kā Lietuvas kopražojums ar Latviju un Igauniju. Latviju kaimiņvalstīs pārstāvēs Renāra Vimbas debija "Es esmu šeit" (tiks demonstrēta gan Lietuvā, gan Igaunijā), Viestura Kairiša eps "Melānijas hronika" (Lietuvā) un Jāņa Norda pieaugšanas stāsts "Mammu, es tevi mīlu" (Igaunijā).

"Baltijas valstu filmu dienas ir solis kopīgas kultūras telpas virzienā, lai stiprinātu kvalitatīvu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmu atpazīstamību. Paradoksāli, bet par norisēm Holivudā nereti esam informēti daudz labāk nekā par norisēm kaimiņu valstu kinematogrāfijās. Joprojām Latvijas filmas izrādīšana Igaunijas vai Lietuvas kinoteātros ir retums, gluži tāpat kā Lietuvas un Igaunijas filmu izrādīšana Latvijas kinoteātros. Kaut pēdējos gados sadarbība kino jomā starp Baltijas valstu kino veidotājiem ir kļuvusi ciešāka, tomēr vēl tāls ceļš ejams, lai latviešu, igauņu un lietuviešu filmas kļūtu populāras un atpazīstamas tuvākajās kaimiņu valstīs," uzsver Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma. Viņas igauņu kolēģe, Igaunijas Filmu institūta vadītāja Edīte Seppa piebalso: "Mūsdienās Baltijas filmas veiksmīgi ceļo pie skatītājiem visā pasaulē, bet mums jāpievērš vairāk uzmanības tieši kaimiņiem. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kinoinstitūciju kopīgā iniciatīva plānota vairāku gadu garumā, lai celtu gaismā līdz šim nezināmos kaimiņu sasniegumus kinomākslā".

Baltijas filmu dienu iniciatīva tiks turpināta arī nākamgad, kad trīs Baltijas valstis svinēs savu simtgadi. Arī Lietuvā un Igaunijā, tāpat kā Latvijā, top sava simtgades filmu programma, un Baltijas filmu dienas kalpos par jau pārbaudītu platformu labāko darbu izrādīšanai kaimiņvalstīs.

Baltijas filmu dienu seansi notiks kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē 23. un 24. augustā no pulksten 18:00, katru vakaru divas filmas, ieeja bez maksas. Filmu seansos plānotas arī tikšanās ar filmas autoriem, precizēta informācija sekos vēlāk.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!