Citu idejas
13.07.2009

Ayn Rand. The Fountainhead

Komentē
0

„Indivīds pāri visam. Atkārtot 1000 reizes.”
Krievu-Amerikāņu rakstnieces spriedelējumi par to, kas ir labs un kas ir slikts, un uzbrukumi komunismam, sludinot ekstrēmu kapitālismu,  „Pirmavotā” vijas kopā ar spilgtiem izteiksmes līdzekļim un filozofiju, kura būtu jāiepazīst jebkuram mūsdienu jaunietim, kuram padomā ir kaut kas radošs, un kuram padomā ir arī dzīve, kura atšķirās no bezgalīgiem lūgumiem pasaulei kaut ko tiem dot.

Ja Renda nebūtu iedomājusies, ka pasaulei ir vajadzīgs jauns Aristotelis, Hovarda Rorka, modernista-arhitekta, ceļojums pretī sevis izpausmei būtu daudz baudāmāks un izklaidējošāks. Tomēr, šī ideja, kuras pamatā ir fakts, ka cilvēks ir „radīts radīšanai”, noliedzot Dievu un iznerrojot pasivitāti, kas slēpjas sabiedrībā, ir tīri labs motivācijas līdzeklis indivīdam, kuram vēl nav pašam savu vērtību un kura smadzenes meklē ideālus, kuriem pieslieties.

Grāmatā ir divi galvenie klupšanas akmeņi – pretdabiskā kādas Karmenas mīla pret galveno varoni , kura sākas ar izvarošanu, un otrs – nepabeigtais otrais tiesas process. Bet visspēcīgāk ir uzrakstīts preses krusttēva Vainanda dzīvesstāsts, kurš aizrauj lasītāju ar savu vīrišķīgo stāstu un skaisto (piedodiet, cita vārda, lai to attēlotu spilgtāk, manā prātā vēl nav) valodu, kura parāda Rendas pilno potenciālu.

Kāpēc tad „Pirmavotu” ir ieteicams izlasīt? Pirmkārt, grāmata vēl nav izdota latviešu valodā, tātad visticamāk uzlabos jūsu angļu valodu, un otrkārt, „Pirmavots” ir monumentāls stāsts par indivīda cīņu pret sabiedrību, kurš spēj atvērt acis un parādīt sabiedrības pasīvās daļas bezjēdzību, kura ir redzama vēl mūsdienās. Un vēl bez tā, grāmata var dot arī priekšstatu par to, kas gaidāms viņas darba Atlas Shrugged ekranizācijā, kura būs skatāma 2011. gadā.

Lauris Veips

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!