Kadrs no romāna ekranizācija
 
Aktualitātes
26.04.2019

Atrasts romāna "Mehāniskais apelsīns" turpinājums

Komentē
0

Pētot Entonija Bērdžesa arhīvu, uziets angļu rakstnieka slavenākā romāna "Mehāniskais apelsīns" turpinājums, ziņo "The Guardian".

Nepabeigtā darba nosaukums ir "Mehāniskais stāvoklis ("The Clockwork Condition"), un tas sarakstīts 1972.-1973. gadā, reaģējot uz ažiotāžu, ko izraisīja Stenlija Kubrika režisētā ekranizācija, kas tika vainota jauniešu iedvesmošanā uz līdzīgiem noziegumiem un uz vairākām desmitgadēm aizliegta.

Pats Bērdžess darbu raksturojis kā "filozofisku skatījumu uz mūsdienu cilvēku stāvokli". Manuskripts ir apmēram 200 lappušu garš, un to veido ar rakstāmmašīnu rakstīti uzmetumi un piezīmes.

Teksts atrasts viņa mājās Bračāno, Itālijā, kuru rakstnieks pameta pagājušā gadsimta 70. gados. Pēc viņa nāves 1993. gadā māja tika pārdota, savukārt viss rakstnieka arhīvs nogādāts Bērdžesa fonda telpās Mančestrā, kur manuskripts uziets kataloģizēšanas laikā.

"Šis ir satraucošs atklājums. "Mehāniskais stāvoklis" ir vienlaikus filozofiska refleksija un autobiogrāfija, kas sniedz kontekstu Bērdžesa slavenākajam darbam un atspoguļo viņa uzskatus par noziegumu, sodu un vizuālās kultūras postošo ietekmi. Tas arī jaunā gaismā parāda Bērdžesa sarežģītās attiecības ar romānu "Mehāniskais apelsīns", pie kura viņš ik pa laikam atgriezās līdz pat savai nāvei," stāsta manuskripta atradējs, fonda direktors Endrjū Bisvels.

Manuskriptā Bērdžess 20. gadsimta 70. gadus raksturo kā "mehānisko elli", un cilvēkus – kā zobratus mašīnās, kas "meklē glābiņu no stāvokļa, kurā atrodas". Rakstnieks bija iecerējis darba struktūru veidot līdzīgu Dantes "Dievišķās komēdijas" pirmajai daļai "Elle" ar atbilstošiem nodaļu nosaukumiem, piemēram, "Elles cilvēks" un "Šķīstītavas cilvēks".

Tāpat bija iecerēts, ka Bērdžesa tekstu papildinās sirreālas fotogrāfijas un fragmenti no citu autoru darbiem, taču, darba mēroga nogurdināts, rakstnieks metis tam mieru, paliekot pie uzskata, ka ir labāks romānu autors nekā filozofs. Tā vietā Bērdžess uzrakstīja nelielu autobiogrāfisku romānu "Mehāniskā derība" ("The Clockwork Testament"), kurā pievērsās dažām no "Mehāniskajā stāvoklī" skartajām tēmām.

Bisvels atzina, ka teorētiski būtu iespējams radīt publicējamu atrastā manuskripta versiju, jo atstāto piezīmju un uzmetumu ir gana, lai radītu priekšstatu par to, kāda iecerētā grāmata varētu izskatīties.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!