Aktualitātes
09.03.2012

Atrasta vecākā Dikensa darbu ekranizācija

Komentē
0

Britu filmu institūtā kāda arhīva darbiniece nejauši atradusi 111 gadus vecu filmu, kurā attēlota Čārlza Dikensa romāna "Saltais nams" personāža – mazā bāreņa Džo – nāve. Īsfilma uzskatāma par vecāko Dikensa darbu ekranizāciju, vēsta laikraksts "The Guardian".

Pētot agrīnās Ķīnas filmas, Brionija Diksone katalogā pamanīja ierakstu "Nabaga Džo nāve" un saprata, ka tas varētu būt saistīts ar Dikensa romāna personāžu. Diksone necerēja, ka atradīs pašu filmu, kas atbilst ierakstam, jo visbiežāk tik vecas kinolentes nav saglabājušās, taču sev par lielu pārsteigumu atklāja, ka lente patiešām atrodas Britu filmu institūta kolekcijā, taču ar atšķirīgu nosaukumu.

Diksone atzīst, ka šāds atklājums ir ļoti patīkams, īpaši, ņemot vērā to, ka nupat nosvinēta Dikensa 200 gadu jubileja. "Filma ir ļoti skaista, un tā ir izcilā stāvoklī," norādīja pētniece.

Līdz šim par vecāko Dikensa darbu ekranizāciju tika uzskatīta filma "Scrooge or Marley's Ghost" ("Skrūdžs jeb Mārlija spoks"), kas uz ekrāniem nonāca 1901.gada novembrī. Filmu "Nabaga Džo nāve"acīmredzot uzņēmis britu kino pionieris Dž. A. Smits. Pētnieki uzskata, ka tā uzņemta Braitonā pirms 1901. gada marta.

Filmā mazais Džo attēlots uz kapsētas mūra fona ziemas putenī. Brīdī, kad zēns no aukstuma nokrīt zemē, pieskrien sargs, taču ir jau par vēlu. Mirstot mazais Džo saliek rokas lūgšanā, noturot sarga laternas gaismu par dievišķo starojumu.

Pēc Britu filmu institūta pētnieku domām, iespējams, īsfilmas pamatā ir ne tikai Dikensa "Saltais nams", bet arī Hansa Kristiana Andersena "Meitene ar sērkociņiem", kurā mazā sērkociņu pārdevēja mirst ziemā uz ielas, sapņojot par siltumu.

Dž. A. Smita filmā Džo spēlē sieviete – režisora sieva Lora Beilija.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!