Komentārs
11.01.2016

Atpakaļ pagātnē?

Komentē
0

Tas, kas nu jau nedēļām ilgi Latvijā notiek ar nākamā valdības vadītāja meklēšanu, patiesībā nav nekas unikāls. Vienīgā problēma, ka līdzīgas situācijas ir fiksējamas valstīs, kurām Latvija diez vai vēlas līdzināties.

Proti, laiku pa laikam kādā Āfrikas, Āzijas vai Dienvidamerikas valstī konkrētajā zemē ietekmīgs politiķis nonāk situācijā, kad viņš (viņa) ļoti labprāt ieņemtu kādu vadošu posteni, bet tam rodas grūti pārvarami šķēršļi. Vai nu ir pilnvaru termiņu ierobežojums, vai cilvēks vienkārši ir pārāk nepopulārs plašākā sabiedrībā. Un tad sākas dublieru meklējumi, šai lomai mēģinot sagatavot vai nu kādu radagabalu, vai uzticamu līdzgaitnieku. Ja izvēlamies par atskaites punktu desmitgadi, tad varam pieminēt Etiopiju, Angolu, Šrilanku, Argentīnu, Kongo un vēl kaudzīti interesantu politisko režīmu. Galu galā zināmas līdzības var saskatīt ar dažu labu monarhiju, kurā, tēlaini izsakoties, kāds princis dikti jau nu grib iesēsties tronī, bet vai nu citām monarha atvasēm ir priekšroka, vai kārta valdīt pienākusi citam karaliskās dzimtas atzaram utt.

Visvienkāršākais būtu te uzvaroši paziņot (ja paziņotājam šīs valsts politiskais iekārtojums krīt uz nerviem jau sen): tas viss tikai vēlreiz pierāda, ka Latvijā īstas demokrātijas nav. Tomēr, objektīvi runājot, tas, ka šobrīd Latvijas politiskā elite uzvedas Rietumu politiskajai praksei neatbilstoši, nenozīmē, ka Latvija nav demokrātiska valsts Rietumu izpratnē. Šķiet, pareizāk būtu runāt par epizodi, kas, protams, godu nedara.

Epizodes, kad kāds politiķis nespēj piekāpties, nespēj saprast, ka viņa iepriekšējie nopelni un spējas nevar būt izšķirošs arguments, lai viņam uzticētu varu, ir gadījušās arī Rietumu demokrātijā. Sākot ar Franciju, beidzot ar Poliju. Spēcīgas personības nejūt, ka "viņu laiks" beidzies. Tomēr, kā saka, labā ziņa ir tā, ka arvien sastrēgums ir "uzsūcies" un gan jau tas notiks arī Latvijā.

Līdz ar to man mūsu politiskās elites pēdējā laika izdarībās vairāk, atvainojos, cērt acīs smaciņa, kas nāk no kompartijas laikiem. Un te pat nav runa par to, ka daļa no pašreizējās elites ir veidojusi veiksmīgu karjeru PSKP vai komjaunatnē (kas tika atgādināts finanšu ministra kā iespējamā premjera amata kandidāta gadījumā).

Runa ir par to, ka komunistu laikos publisko izteikumu atrautība no realitātes sasniedza tādus apmērus, ka kaut kādi lozungi tika automātiski izrunāti, bet diez vai to izrunātāji piedomāja, cik ticami tie izklausās. Tā teikt, mēs zinām, ka jūs muldat, jūs zināt, ka mēs zinām, un tik uz priekšu automātiskā režīmā.

Ja izlasām amatpersonu paziņojumus faktiski pēdējo dienu laikā, rodas sajūta, ka runā bijušie funkcionāri, kuri vārsta muti, jo kaut kas jāsaka ir, bet apdomāt pateiktā saturu tāpat nav jēgas.

8. janvāra pievakarē mediji izplata vēsti, ka Valsts prezidents par premjera amata kandidātu uzrunājis Valmieras domas priekšsēdētāju. Eksperti labticīgi Vējoņa lēmumu komentē, pats Baiks solās piedāvājumu, nestiepjot garumā, apdomāt, saka paldies "visiem kolēģiem", kas pauduši viņam atbalstu. Nepilnas 24 stundas vēlāk izrādās, ka Baiks tomēr nekandidēs un "šī situācija ir uzskatāma par sava veida pārpratumu" (LETA). Par kādu pārpratumu tiek runāts? Baiks pārpratis Vējoni? Vējonis patiesībā viņu nemaz nav uzrunājis? Vai šie cilvēki paši saprot, ko viņi runā?

Vēl dažas dienas agrāk Vējonis aprunājas ar jau minēto finanšu ministru. Fonā ir uzņēmēju organizāciju (piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras) vadītāju viedoklis, ka Reirs kā finanšu ministrs nav īstenojis uzņēmējiem draudzīgu politiku. Reirs pēc sarunas ar Vējoni paziņo, ka viņš par valdības vadītāju nevēlas kļūt, jo grib turpināt strādāt par finanšu ministru. Respektīvi, varētu jau, bet jāturpina iesāktie darbi ministrijā. Koalīcija saprotoši māj ar galvu. Tātad – nebūtu labi, ja Reirs kā premjers konfliktētu ar biznesa aprindām, savukārt, ja viņš to turpinās darīt kā finanšu ministrs: nav problēmu. Izklausās loģiski? Vai arī nekāda loģika šajos "tekstos" nav jāmeklē?

Pilnai laimei no partiju puses turpina skanēt tēze, ka notiek darbs pie nākamās valdības veicamo uzdevumu saraksta. Tātad tiek gatavots darba plāns, pirms ir zināms, kuram šīs plāns būs jāīsteno...

Runa nav par Vējoni, Reiru, Baiku & Co. personīgi. Runa ir par to, ka elite vienā mierā atskaņo tekstus, kas savas bezjēdzības ziņā iederētos kādā sapulcē par godu Oktobra sociālistiskās revolūcijas kārtējai gadadienai.

Ir sarakstīts simtiem grāmatu par politiskās retorikas īpatnībām – kā ar tās palīdzību notiek manipulācija, ko tā cenšas apslēpt, kā vēlamo uzdot par esošo utt. Tomēr šā brīža Latvijas gadījumā nav pat runa par politisko retoriku – tu saproti, ka izteikumos ir bezjēdzīgi meklēt kaut kādus zemtekstus, mājienus. Tāda līmeņa bezsaturīgums, cik atceros, bija raksturīgs PSRS, vismaz t.s. stagnācijas gadiem, kurus nācās pieredzēt. Un es tikai nesaprotu, vai mēs esam liecinieki tam, ka daļa Latvijas politiskās elites šādi atražo savu bērnības/jaunības gadu pieredzi, vai tam, ka šo cilvēku ieskatā runai, valodai vispār nav komunikatīvas jēgas, ka valoda tiek lietota nevis tāpēc, lai kaut ko paskaidrotu (vai pat samelotu!), bet gan tādēļ, ka uz jautājumu ir jāatbild ar kaut kādu skaņu izdošanu.

Gan jau premjeru atradīs un apstiprinās. Tomēr tik krāšņai necieņai pret cilvēku kā domājošu būtni, kāda tiek demonstrēta šobrīd, būs tālejošas sekas. Līdzīgi kā manas bērnības gados neviens neklausījās, ko saka no "tribīnes", ļaudis neklausīsies Latvijas politiskajā elitē, pat ja tai būs ko teikt.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!