Publicitātes foto
 
Aktualitātes
05.02.2018

Atjaunota skatītāju un kritiķu atzītā dejas izrāde "Ārā"

Komentē
0

Atjaunojumu piedzīvojusi plašu atzinību guvusī laikmetīgas dejas izrāde "Ārā". To būs iespēja noskatīties 24. februārī plkst. 19.00 Valkas pilsētas kultūras namā un 28. februārī plkst. 19.00, teātra mājā "Zirgu pasts", Rīgā.

Horeogrāfes Olgas Žitluhinas pilna vakara laikmetīgās dejas izrāde "Ārā" tapusi, iedvesmojoties no Henrika Ibsena lugas "Brands" tēmām.

"Ārā" pirmizrādi piedzīvoja 2013. gada nogalē. Kopš tā laika tā guvusi atzinīgas skatītāju un kritiķu atsauksmes, vairākas nominācijas, kā arī saņēmusi "Autora balvu" un divas "Spēlmaņu nakts" balvas nominācijās: Gada sasniegums laikmetīgākā dejā un Gada scenogrāfs (Gints Gabrāns).

Recenzijās izrāde salīdzināta gan ar spožu lodi lēzenajā teātra ainavā, gan ar dzeju un jaunības enerģijas lādiņu:

"Sākotnējais impulss – Ibsena Brands – izrādē ir "izkusis" bez mazākajām šuves vietām. Nevaicājiet, kas šeit ir Brands (tāda nav, vai tādi ir visi) vai kā laikmetīgās dejas Latvijā ciltsmāte Olga Žitluhina konceptuāli polemizē ar Ibsena lugu. Ārā dzejolim līdzīgais ķermenis veidojas no kustības, skaņas, gaismas, gaisa plūsmas, vārda atlūzām, "Dzelzs vilka" robustuma un autentiskā sniega trausluma, arī no paša skatītāja iekšējās pasaules matērijas, kurš ir iejaukts visā notiekošajā." Undīne Adamaite, "KDi"

Izrādes ideju ģenerēšanas procesā kā literārais ideju avots piesaistīts Henrika Ibsena "Brands" – dramaturģijas klasikas šedevrs. Izrāde gan neseko lugas sižetam, bet par vienu no būtiskiem jautājumiem gan izrādē, gan tās radīšanas procesā kļuvis hrestomātiskais Branda moto "Tiks piedots – ja tu neiespēji, bet mūžam ne – ja negribēji", pētot mūsdienu cilvēka spēju iziet ārpus ierastās komforta zonas augstāku mērķu vārdā.

Izrādes mākslinieciskā iecere lielā konkurencē savulaik kļuva par vienu Starptautiskā Ibsena stipendiju konkursa laureātēm.

Kopš pirmizrādes ir nodejotas 36 izrādes, tai skaitā astoņas ārpus Rīgas un divas Lietuvā. Izrāde ir skatītāju mīlēta. Izrādes veidotāji ir iepriecināti, ka, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda un Valkas pilsētas kultūras nama atbalstam, būs iespēja to parādīt arī Valkas un tās apkārtnes iedzīvotājiem. Un vēlāk arī Rīgā, ierastajā Zirgu pastā. "Ārā" jau četrus gadus ir vērienīgākais laikmetīgās dejas iestudējums Latvijā – gan iesaistīto dejotāju skaita ziņā, gan piedzīvoto izpārdoto izrāžu ziņā.

Radošā komanda: Horeogrāfe Olga Žitluhina, dejas dramaturģe Inta Balode, mūzika un dzīvais izpildījums: Juris Kaukulis un Kaspars Tobis ("Dzelzs vilks"), scenogrāfs Gints Gabrāns, tērpu māksliniece Šeila, dejo - Agate Bankava, Alise Putniņa, Anna Novikova, Anne Birte Norda, Anastasija Lonšakova, Eva Kronberga, Karīna Lapšina, Maija Tjurapina, Taisija Frolova, Jānis Putniņš, Ģirts Bisenieks, Ivars Broničs, Modris Opelts, Rūdolfs Gediņš, producente Baiba Ozoliņa, gaismas – Egīls Kupčs un Arita Germova.

Ieeja Valkas kultūras nama izrādē - bez maksas. Biļetes uz Rīgas izrādi pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ibsen Scholarships, Valkas pilsētas kultūras nams, journal.dance.lv

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!