Nash Glynn. "Love Earth (YOU USED ME)" (2018). Video performance. Mākslinieka īpašums
 
Aktualitātes
10.10.2019

"Arsenālā" būs skatāma izstāde par zinātnisko fantastiku mākslā

Komentē
0

No 13. decembra līdz 2020. gada 23. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" būs skatāma Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētā izstāde "Nenorunātās tikšanās". Izstādes projekts Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros veltīts zinātniskās fantastikas žanra ietekmei mākslas teritorijā, ietverot gan vēsturisku izpēti, gan tēmas aktualitāti mūsdienu mākslinieku darbos.

"Nenorunātās tikšanās" pievērsīsies zinātniskās fantastikas ietekmei Latvijas kultūrtelpā pagājušā gadsimta otrajā pusē, kā arī aptvers mūsdienu mākslinieku darbus, kuros, iztēlojoties alternatīvas nākotnes iespējas, izcelti šobrīd aktuāli feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumi. Projekta nosaukums "Nenorunātās tikšanās" aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā.

"Padomju periodā zinātniskā fantastika bija ideoloģijas atbalstīts žanrs, kas manifestēja progresa un zinātnes attīstības virzītas utopijas, sasaucoties ar komunisma paradigmu un idejām," raksta izstādes veidotāji. "Tomēr arī šeit tika ievērota stingra cenzūra, neļaujot izvirzīties idejām, kas izjautā varas sistēmu un tās mehānismus. Intriģējošs piemērs ir no 1975. līdz 1982. gadam Rīgā, Zinību namā, sarīkotās četras grafikas izstādes ar nosaukumu "Zinātne un zinātniskā fantastika", kurās piedalījās tādi mākslinieki kā Maija Dragūne, Aleksandrs Dembo, Māris Ārgalis, Malda Muižniece, Māra Rikmane, Dzidra Ezergaile, Juris Poikāns, Kirils Šmeļkovs, Inārs Helmūts, Arturs Ņikitins, Genādijs Suhanovs un citi, savos darbos piedāvājot gan kosmosa apgūšanas, zinātnes un tehnoloģiju revolūcijas, gan ekoloģisko draudu un citas nākotnes interpretācijas.

Savukārt mūsdienās notiek vēl nebijusi tehnoloģiskā attīstība, kuras uzplaukums kontrastē ar tikpat strauju sociālpolitisko procesu virzību labēja konservatīvisma virzienā. Tāpat kā dažādos vēstures sastrēguma punktos, arī šobrīd aug interese par zinātnisko fantastiku, kas piedāvā gan progresīvas utopijas, gan provocē ar biedējošām distopijām. Paralēli saistībai ar zinātni un tehnoloģijām zinātniskās fantastikas piedāvātajās utopijās tiek atspoguļoti arī tādi jautājumi kā koloniālisms, šķiru, rasu un dzimumu nevienlīdzība vai draudošās ekoloģiskās katastrofas."

Anton Vidokle, no "Immortality for All: A Film Trilogy on Russian Cosmism" (2014–2017). HD video, color, sound. 96’. Mākslinieka īpašums

Izstādē piedalīsies Ieva Balode, Antons Vidokle (Anton Vidokle), Kristaps Epners, Zenta Logina, Viktors Timofejevs, Deimants Narkēvičs (Deimantas Narkevičius), Artūrs Virtmanis, Pakui Hardware, Ilva Vesterlunda (Ylva Westerlund), Anna Lislegārda (Ann Lislegaard), Sīfa Vesterberga (Sif Westerberg), Vladislavs Šapovalovs (Vladislav Shapovalov), Neša Glinna (Nash Glynn), Driants Zeneji (Driant Zeneli), Artūrs Riņķis, Auseklis Baušķenieks, Bahara Nūrizade (Bahar Noorizadeh) u. c.

Projekta "Nenorunātās tikšanās" pirmā izstāde "Kosmiskā eksistence" tika atklāta 13. septembrī Kopenhāgenā sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru "Den Frie". Izstāde Dānijā ir skatāma līdz 28. oktobrim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!